Važnost podizanja svijesti o muškom zdravlju

Svake godine u mjesecu novembru – međunarodni pokret Movember, nastao od engleske riječi Moustache + November, u fokus stavlja muško zdravlje – kako bi se osvijestili o tipičnim muškim bolestima, među kojima je i rak prostate. Fokus je u informiranju muškaraca o prevenciji, simptomima, dijagnosticiranju i liječenju raka prostate, raka testisa i suicidalne depresije.

 Testiranje (screening) muškaraca starijih od 55, pregled dosta ranije

Ranim dijagnosticiranjem možemo spriječiti širenje karcinoma, te pravilno i blagovremeno tretirati bolest. Zato je važno podizanje svijesti o muškom zdravlju, zdravlju uopće i prevenciji. Kada govorimo o karcinomu prostate, danas se preporučuje testiranje (screening) muškaraca starijih od 55 godina, a pregled treba napraviti i ranije ako se radi o pacijentu s porodičnom anamnezom raka prostate i visokim rizikom od obolijevanja. Pregled se sastoji od određivanja PSA i digitorektalnog pregleda prostate.

 Upala prostate i liječenje

– Upala prostate (prostatitis) je najčešća dijagnoza kod muškaraca mlađih od 50 godina, a možemo razlikovati akutnu i hroničnu upalu, kao i onu prouzrokovanu bakterijama ili drugim uzročnicima. Simptomi akutne upale prostate obično počinju naglo, a to su malaksalost, bolno i otežano mokrenje, povišena temperatura, zimica, bol u donjem dijelu leđa i genitalija. Simptomi hronične upale prostate razvijaju se sporije i obično nisu tako teški, a uključuju bol u međici, genitalijama, preponama, uz učestalo mokrenje, isprekidan mlaz, ali i probleme s ejakulacijom i erektilnom funkcijom. Liječenje traje od četiri do šest sedmica, ponekad i duže, a koriste se antibiotici, uroantiseptici, blokatori alfa receptora i drugi protuupalni lijekovi. Liječenje hronične upale može trajati duže i nekada ne dati zadovoljavajuće rezultate.

Najčešći uzroci oboljenja od karcinoma prostate

Najčešće se otkriva kod pacijenata u dobi između 65 i 75 godina, a sasvim rijetko se pojavljuje kod pacijenata mlađih od 40 godina. Osim dobi, riziko faktori su porodična predispozicija i način ishrane. Muškarci koji imaju bliskog srodnika, recimo oca ili brata s rakom prostate imaju veliku vjerovatnoću za nastanak bolesti. Također, u ovoj skupini se nalaze i muškarci čiji su ženski srodnici oboljeli od raka dojki povezanih s određenim genskim mutacijama. S druge strane, treba istaknuti da ishrana bogata životinjskim mastima ili siromašna povrćem povećava rizik od nastanka ovog karcinoma. Postoje određeni dokazi i da spolno prenosive infekcije predstavljaju značajan faktor rizika.