Ulje đumbira za ljepotu i zdravlje!

Kada neko spomene đumbir, prva asocijacija jeste gorak okus. Iako je glavni sastojak brojnih jela i itekako zdrava namirnica, ovaj korijen se može koristiti i van kuhinje. U posljednje vrijeme mnogo se priča o ulju đumbira i to sa dobrim razlogom. Naime, istraživanja pokazuju da se ovo ulje može pohvaliti impresivnom listom zdravstvenih blagodati i da može biti korišteno za liječenje kako autoimunih bolesti, tako i za eliminaciju bora na licu. U redovima koji slijede, možete pronaći sve što vas interesuje o đumbirovom ulju.

Šta je ulje đumbira?

To je esencijalno ulje koje se dobije iz jestivog dijela biljke đumbira. Ovo ulje se može dobiti na dva načina: tehnikom destilacije ili ekstrakcijom CO2.

Koje su njegove prednosti?

Odlično je za upalne procese – Ulje đumbira sadrži gingerol koji smanjuje biomarkere upale i djeluje kao modulator imunog sistema.

Vašu kožu čini ljepšom

Istraživanja pokazuju da ulje đumbira može donijeti brojne blagodati vašoj koži. Ono ima preko 40 antioksidativnih svojstava koja pomažu koži da se zaštiti od slobodnih radikala.

Ublažava bolove

Ulje đumbira ublažava u velikoj mjeri simptome povezane sa akutnom upalom. Ako se dugo niste bavili sportom i osjećate da vas sve boli poslije prvog treninga, ulje đumbira je vaš lijek. Također menstrualni bolovi mogu efikasno da budu eliminisani ako se upotrijebi ulje od đumbira, budući da ono sadrži analgetička svojstva.

Zdravlje kose i vlasišta

Kao šlag na tortu, ovo magično ulje može vam omogućiti da imate zdravije vlasište i vidno sjajniju, elastičniju i mekšu kosu. Ulje đumbira ojačava pramenove kose, ublažava svrab i umanjuje prisustvo peruti. Bogat sadržaj minerala u ovom ulju zaslužan je za cjelokupno zdravlje kose, dok njegova antifungalna svojsta doprinose higijenskim aspektima njege kose.

Smiruje stomačne tegobe

Također je odlično i za ublažavanje mučnina i probavne smetnje. U ovom slučaju se ne savjetuje oralna upotreba već mirisna terapija, odnosno korištenje difuzera u kojem se nalazi ulje đumbira.