Sanjate li slatke snove?

Ulazim u veliku kuću. Visoka je, ima puno stepenica, stubišta, soba. Neke svjetiljke su pregorjele i moram ih zamijeniti. U džepovima imam samo nove moderne svjetiljke, a sva grla na lusterima su napravljena za stare svjetiljke. Pokušavam pronaći pravu svjetiljku za pravo grlo, ali ne nalazim. Zbunjuje me količina svjetiljki u kući, i u mojim džepovima… I tada se budim.

Volim snove i terapijski rad sa snovima.

Snovi su uvijek reprezentacija nas, a svi aspekti sna mogu se promatrati kao neki dio nas. Kaže se da snovi predstavljaju put u nesvjesno. Ako sanjate da ste u velikoj kući koja ima puno soba i stepenica, a vi tražite svjetiljke da promijenite onu koja je pregorjela, na simboličkoj razini, npr. kuća bi mogla predstavljati vaše “ja”. Također i svi ostali aspekti imaju neko značenje svojstveno vama (svjetiljke mogu biti načini gledanja na svijet).

Na taj način rad na snovima može biti sjajan alat da razvijete svjesnost o svojim potrebama, željama i životnim procesima koji se odvijaju ispod površine. Možete dobiti uvide ili odgovore na pitanja koja vas muče (kod donošenja odluka, traženja jasnoće u razumijevanju svijeta ili sebe, rješavanja problema u nekom odnosu).

Ljudi koji se pojavljuju u snu ne moraju uopće biti reprezentacija stvarne osobe iz budnog života. Moguće je da ta osoba predstavlja neki dio vas, neku osobinu, način razmišljanja, vrijednosti koje gajite, ciljeve koje želite postići. Isto je i s predmetima.

Ponekad je lako povezati sadržaj sna s budnim životom, a ponekad nam se čini da nema nikakve povezanosti i nakon buđenja ostajemo u čudu misleći “što je sad ovo bilo? ”

U nastavku vam donosim nekoliko pitanja koja bi vam mogla donijeti više jasnoće u interpretaciji svojih snova:

Za početak, prepričajte ili napišite san kao da se odvija u sadašnjosti.
Koji aspekt sna vam se najviše ističe (kuća, auto, putovanje, razgovor… )?
Kako biste opisali ovaj aspekt, kakvo značenje ili osjećaj ima za vas?
Možete se pokušati identificirati sa nekim aspektom sna (kuća, stepenište, potraga… ) i govoriti iz “ja” o tome kako je biti ta kuća…
Pri tome pratite što se u vama javlja, misli, osjećaji, tjelesne senzacije.

Kakav je bio ukupni emocionalni ton sna, kako ste se osjećali u snu?

Ako pogledate neke teme/osobne procese kojima se bavite, vidite li neku povezanost između sna i vašeg budnog života?

Koje biste ime dali snu?

Još jedna tehnika za rad na snovima je jednostavno vođenje dnevnika snova. Zapisujte redovito vaše snove. Opisujte ih koristeći se gore navedenim pitanjima. Na taj način možete primjetiti ponavljajuće obrasce, sličnosti u temama snova, povezati javlja li se taj san nakon nekog događaja u budnom životu.

Rad na snovima je jedna od kreativnih tehnika u psihoterapiji, gdje uz stručno vodstvo psihoterapeuta ili psihologa možete dobiti uvide i odgovore, pogotovo ako se radi o ružnim teškim ili ponavljajućim snovima. Klijenti koji prolaze kroz promjenjiva ili stresna razdoblja u životu, lako mogu kroz proradu snova doći do odgovora kako se lakše nositi sa situacijom u kojoj su se našli.

Kroz proradu sna dolazimo do jasnoće o našim potrebama i načinima kako da te potrebe zadovoljimo. Zato uvijek preporučam rad na snovima, jer ga zapravo gledam kao jedan od načina brige o sebi i njegovanja sebe.

Želimo vam slatke snove!

Izvor: mentalnozdravlje.hr