Odličan recept za domaći ajvar

Ajvar je gotov kada kuhačom prođete po dnu lonca i ocrta se put – možete vidjeti dno dok se ajvar polako vraća na mjesto. So, šećer i čili se dodaju pred kraj kuhanja

\"\"

Sastojci:

  • 10 kg crvene rog – paprike
  • 3 velika patlidžana
  • 5 dcl ulja
  • 5 kašika soli
  • 1 velika kašika šećera
  • 1 kašičica mljevenog čilija

\"\"

Postupak:

Papriku i patlidžane pecite na roštilju (ako imate priliku) ili kod kuće na šporetu. Pecite dok tu i tamo malo ne pocrni. Potom stavljajte u veliki lonac i poklopite – da se dobro upari, jer je tako dosta lakše skinuti kožu.

Sljedeći korak, nakon što se ohladi dovoljno da možete držati u rukama, je guljenje paprike i patlidžana te čišćenje od koštica. Naoržajte se strpljenjem jer to zna trajati, posebno ako se na pojedinim komadima koža ne želi odvojiti lako, piše 24 sata.hr.

Nakon toga oguljeno povrće stavite da se dobro ocijedi. Računajte da će vam za to trebati oko tri sata. Slijedi usitnjavanje, a za to je savršen stroj za mljevenje mesa.

\"\"

Stavite samljeveno povrće u velik lonac i kuhajte na laganoj vatri. Ajvar je potrebno sve vrijeme polako miješati. Nakon 20 minuta polako naspite 1 dcl ulja pa kasnije svakih 20 minuta po 1 dcl dok sve ulje ne potrošite. Važno je da ulje ne isplivava na površinu.

Ajvar je gotov kada kuhačom prođete po dnu lonca i ocrta se put – možete vidjeti dno dok se ajvar polako vraća na mjesto. Sol, šećer i čili se dodaju pred kraj kuhanja, otprilike 20-tak minuta do završetka.

Kada vidite da se bliži kraj kuhanju, stavite čiste teglice i poklopce u šporetu na 100 stepeni da se dobro zagriju. Potom ih izvadite pa u njih stavljajte vruć ajvar. Kada teglice napunite, u svaku na vrh stavite malo ulja da prekrije ajvar. Prije zatvaranje premažite uljem i rub teglica i tek tada čvrsto zatvorite.

Sve teglice složite na mjesto gdje će moći stajati oko 24 sata dobro pokrivene dekama (sa svih strana). Cilj je postići da se što sporije hlade i tako se dobro pasteriziraju. Kada se skroz ohlade, spremite ih na tamno i hladno mjesto.