O čemu govori prva knjiga za djecu Chelsea Clinton?

Chelseu Clinton je možda teško odvojiti od imena svojih roditelja i njihovih masovnih ostavšina, ali upravo ova bivša \”Prva kći\” je sama gradila svoj profil kao specijalni dopisnik produkcijske kuće NBC News.
Također je potpredsjednica fondacije \”The Clinton\” i majka dvoje djece (kćerka Charlotte,2 i sin Aiden, 11 mjeseci). Pretpostavlja se da je upravo ova posljednje navedena uloga navela na pisanje nove dječije knjige \”Ona je ustrajala\” (izvorno – \”She persisted\”).

\"\"

Knjiga sadrži opise 13 američkih žena koje su napravile znatne promjene u svijetu,  bilo kroz politiku, građanska prava, sport ili nauku. Sve to začinjeno je predivnim ilustracijama umjetnika Alexandrea Boigera.

Naziv knjige je, kako sama Chelsea navodi,  \”klimanje glavom u znak odobravanja\” upućeno Elizabeth Warren, vezano za kontroverzu u Senatu tokom koje je od strane  izbornika u senatu, Mitcha McConella, prekinuta usred svog govora, gdje je čitala emotivno pismo udovice Martin Luther Kinga Jr. Elizabeth unatoč nemogućnosti da iznese svoje mišljenje, nakon završetka zasijedanja, snimila je online prenos gdje je dokazala da je sposobna ustrajati koliko je god moguće kako bi se njen glas čuo. Knjiga također sadrži i posebno priznanje Clintoninoj mami Hillary, svima nam poznatoj ženi koja je učinila i još uvijek čini, revolucionarne korake za prava žena u svijetu.

\"\"

 

Izdvajamo dio iz njene knjige, koji se odnosi na austronautkinju Sally Ride:

– Kada sam bila sasvim mala,  fasciniralo me nebo tokom noći (i još me fascinira). Voljela sam učiti o konstelacijama, planetama, našem Mjesecu, i ljudima koji su se približili zvijezdama više nego što sam ja to ikada mogla zamisliti – stoji u knjizi.

Clinton je na promociji knjige navela zašto je uključila i Sally Ride.

– Ona je ostvarila svoj san o prvoj američkoj ženi u svemiru i nikada nije prestala raditi i pomagati mladim ljudima – pogotovo djevojkama – u nauci, tehnologiji, inžinjerstvu i matematici. Posebno me oduševilo kada je Sally rekla kako ne možemo biti ono što ne možemo vidjeti, pa se zato nadam da će sva djeca u moći pronaći primjere u mojim uzorima – kazala je Chelsea.

Prema Nacionalnom projektu za djevojčice, žene čine samo 29 %  radne snage u polju nauke i inžinjeringa. Uspješne žene o kojima se piše, naši uzori i inspiracija nekada su bile upravo poput ovih djevojčica koje popunjavaju navedenu statistiku. Korak po korak, misao po misao, dan po dan, mijenjamo svijest naše djece, i svijet u kojem odrastaju. Svaka promjena kreće od jedinke u društvu, koja za sobom povlači još sličnih jedinki…Stoga kada bi dovoljno djevojčica pročitalo knjigu \”She Persisted\”, brojevi bi se možda znatno povećali.

\"\"

\"\"