Najbolji recept za baklavu!

Mišljenja o tome koliko je zahtjevna priprema baklave su podijeljena. Dok je nekima priprema baklave izuzetno jednostavan proces i veoma brzo slože jufke, tirit i orahe, te je zatim izrežu, peku i zaliju agdom, postoje i domaćice koje se ne usuđuju napraviti je zato što im djeluje previše komplikovano.

\"\"

Baklava je jedno od najstarijih poznatih turskih jela

Sastojci:

– 1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu,

– 900 g mljevenih oraha,

– 100 g krupno sjeckanih oraha,

– 150 g šećera,

– 250 g putera i 100 ml ulja.

 Za agdu (preliv): 1 kg šećera, voda i limun.

Priprema:

Pripremiti preliv – sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom.

Kuhajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne smije biti previše gust. Gustina treba biti između sirupa i vode. U skuhan preliv dodajte limun isječen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi prije nego što se njime prelije baklava.

Isjeći kore po mjeri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promijeni boju i promiješati ga s uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem (neka ova smjesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na prve tri kore staviti sve sjeckane orahe. Preko staviti dvije kore, pa namazati smjesom od putera i ulja (možete smjesu da stavite i na svaku koru), pa posutu mljevene orahe, koje ste prethodno pomješali sa 150 grama šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim  posljednje. Prije sječenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom sjecite u oblik dijamanta.

Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svijetlo smeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite da pečete.

Provjerite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaći baklave i pogledati da li je i dno pečeno. Vruću baklavu zalijete hladnim prelivom i pritisnite tepsijom ili plehom da bi se kore izravnale. Baklava ne bi trebalo da bude pritisnuta duže od deset minuta. Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva, na hladnom mjestu.

U videozapisima koji se nalaze u tekstu pronašli smo dva najpopularnija načina rezanja baklave. Jedan se zove \”rezanje na zvijezdu\” i na neki način se smatra nešto komplikovanijim pa je tako u tom slučaju bitno ostati skoncentrisan i pratiti šablon (fotografija ispod) koji je dostupan na internetu.