Monique Lhullier: Partnerstvo sa suprugom moj je recept za uspjeh

Američka dizajnerica Monique Lhullier u modnom biznisu egzistira već 21. godinu, no za njeno ime dalje od američkog kontinenta čulo se tek kada su njene bajkovite kreacije počele nositi muzičke i filmske dive. Dok je pokušavala pronaći vjenčanicu za vlastito vjenčanje, Monique je otkrila kako ono što želi ne može naći na tržištu. Godinu nakon udaje lansirala je prvu kolekciju vjenčanica, a danas se za kreacije s njenim potpisom otimaju dame sa najviše stila

Priredila: Lejla Lojo

 

Koliko je za filmske radnike važna najveća i najelitnija filmska smotra „Oscar“, toliko je važna i make-up artistima, frizerima, stilistima, te dizajnerima, kojima je crveni tepih najbolja reklama. Upravo na crvenom tepihu manifestacija poput „Oscara“ i „Zlatnog globusa“ u Americi ili „Zlatog lava“ u Veneciji, te „Medvjeda“ u Berlinu, dizajneri, jednako kao glumci ili reditelji, bore se za svoj komadić slave. Mnoga poznata dizajnerska imena današnjice slavu su stekla na crvenim tepisima ovih manifestacija. Američka dizajnerica Monique Lhullier u modnom biznisu egzistira već 21. godinu, no za njeno ime dalje od američkog kontinenta čulo se tek kada su njene bajkovite kreacije počele nositi muzičke i filmske dive.

 Odlazak u Los Angeles

Ova 47-godišnja dizajnerica zapravo je puno poznatija po vjenčanicama koje dizajnira ( njenu kreaciju za svoje je vjenčanje izabrala Britney Spears), no posljednjih godina svojm večernjim haljinima, ali i „ready to wear“ kolekcijom potpuno opravdano parira velikanima poput Elieja Saaba ili Roberta Cavallija.

A kako je počela njena poslovna priča?

Rođena je i odrasla na Filipinima. Njena majka Amaprito Llamas španskog je porijekla. Nekada se bavila modelingom, te je postala veoma utjecajna žena u filipinskim višim društvenim slojevima. S druge strane, Moniquein otac Michael je, zapravo, Francuz rođen na Filipinima. Uspješan je biznismen, pa je svoju kćerku poslao na koledž u Švicarsku. Nakon što je završla Chateu Mont-Choisi srednju školu u Lausanneu, Monique je odlučila studirati u Americi i to u Los Angelesu. Izabrala je Modni institut dizajna i prodaje.

 

  • Moja mama je imala izuzetan osjećaj za modu i stil i uvijek mi je bila najveća inspiracija. Plijenila je elegancijom. Još kao djevojčica sam kod sebe prepoznala veliku sklonost kao modi. Često sam sanjala o tome kako ću jednog dana postati dizajner – izjavila je Monique u jednom od intervjua, naglasivši kako se nije plašila krenuti na drugi kraj svijeta kako bi ostvarila svoj san.

Olakšavajuća okolnost bila je ta što su joj sestre i braća već studirali u Los Angelesu.

 Prva kolekcija

  • Moj prvi posao bio je u maloj francuskoj modnoj kući „Melivier“. Tu sam učila dizajnirati, krojiti, birati platna, direktno komunicirajući sa vlasnikom. Još dok sam studirala voljela sam dizajnirati ženstvene haljine. A kada je došao trenutak da isplaniram vlastito vjenčanje, tražila sam vjenčanicu koja je romantična i koju bih mogla obući tog dana, ali i za 20 godina. Ispostavilo se da je takvu vjenčanicu teško naći. Kada je sve prošlo shvatila sam da na modnom tržištu postoji rupa koju bih mogla popuniti. Godinu kasnije, 1996. lansirala sam svoju prvu kolekciju vjenčanica. Pokazala sam je samo nekolicini prodavača i urednicima nekih magazina. Ostalo je historija – kaže Moniqe, dodajući kako je otvorenje radnje u Los Angelesu bilo presudno za njenu karijeru modnog dizajnera.
  • U ovom poslu veoma je važno da imate prostor gdje će doći vaše mušterije i osjetiti puls onoga što radite i stvarate, osjetiti koliko je „Monique“ svijet zaista poseban. Moj posao je brzo rastao. Uskoro sam kolekciju vjenčanica proširila i sa kolekcijom „ready to wear“, a potom sam haljinama i odjeći dodala i nakit i obuću. Nadam se da ću uskoro dizajnirati i svoj prvi miris. Nedavno sam se vratila sa Bliskog Istoka i vjerujem da ću i tamo uspjeti proširiti svoj posao.

Najljepša strana Moniqueinog posla jeste kreativnost, ali mogućnost da baš svaku ženu koja nosi njenu haljinu učini ljepšom i jačom.

  • Nikada se ne bih mogla zamisliti kako radim nešto drugo. Najveći izazov u ovom poslu jeste da čitav modni biznis posmatrate kao jednu cjelinu. Prodaja, marketing, računovođstvo i dostava su ključni elementi za uspjeh u poslu. Veoma sam sretna što radim sa suprugom, koji se odlično nosi sa svim ovim aspektima. Naše partnerstvo je najbolji recept za uspjeh. Najbolji poslovni savjet koji sam dobila jeste taj da pronađem vlastitu ravnotežu. Ravnoteža je, zapravo, veoma individualan pojam i svako od nas ima vlastiti barometar onoga što može ili što ne može podnijeti.

Osim toga, Monique ističe da je veoma važno biti vrijedan i uporan u onome što želite ostvariti.

  • Vrijedan rad je najvjerovatnije najvažniji segment. To znači da morate biti orijentirani na rezultat, ostajati na poslu do kasno naveče, razmišljati intuitivno i nikada ne odustajati – poručuje Monique.

 

Šta obući na intervju za posao

  • Obucite ono što će pokazati vaš lični stil, ali što neće biti previše uočljivo. Birajte eleganciju. Također, veoma je važno da se osjećate udobno u tome što obučete, jer nikada ne znate koliko će razgovor potrajati. Bježite od previše uskih komada odjeće. Moj izbor bi uvijek bilo nešto bijelo. Bijelo je odlična alternativa klasičnoj crnoj radnoj uniformi – savjetuje Monique.

Modni savjeti za kćerku

  • Uvijek joj govorim da se zabavlja dok bira odjeću, da ne bježi od eksperimentiranja, te da nikada slijepo ne prati trendove. Kada jednom bude imala vlastiti odjevni stil, imat će i ljepotu i samopouzdanje.

 

Recept za instant glamur

  • Crveni ruž na usnama uvijek je najbolji recept za postizanje glamuroznog izgleda. Uvijek mi nabolje promijeni raspoloženje, a moj omiljeni je MAC Viva Glam crveni ruž.

Posao i porodica

  • Nije lako biti dizajnerica, majka i supruga, ali ono čime se uvijek vodim kada nemam dovoljno vremena jeste činjenica da sastanak uvijek mogu odgoditi, a izgubljeno vrijeme sa djecom nikad ne mogu nadoknaditi. Trudim se svemu posvetiti dovoljno vremena. Kada sam na poslu, dajem sto posto od sebe da sve završim na vrijeme, a kada sam kod kuće, gasim telefon kako bih se samo posvetila porodici.