Mentalno zdravlje: Jutarnji rituali…

Nije nevažno kako ćete početi svoj dan. Početak dana određuje vaše stanje, a vaše stanje vam može olakšati obavljanje svih aktivnosti u danu ili ih može otežati. Istraživanja pokazuju da su jutarnji rituali dobar početak dana jer imaju značajan utjecaj na naše mentalno i tjelesno zdravlje kao i na naše raspoloženje, a najbolje ih je raditi ujutro (i sam naziv to kaže) jer postoji veća šansa da ćemo ih se držati ukoliko je to prva stvar koju napravimo u danu. Međutim, nije svejedno koje rituale birate.

Kako biste odredili koje su aktivnosti najbolje za vaše jutarnje rituale, razmislite i odgovorite na sljedeća pitanja:

Koja su područja vašeg mentalnog zdravlja koja zaslužuju ulaganja?

Kako se želite osjećati i započeti svoj dan?

Što vas čini sretnim, usmjerenim i ispunjenim?

Što biste voljeli raditi redovito, a za to nemate vremena?

Koje sjemenke želite posaditi za budućnost?

Primjerice, ako vam je teško održati fokus kroz dan i želite se osjećati mirnije na poslu, jedna od aktivnosti koju možete uklopiti u jutarnje rituale je kratka vježba trbušnog disanja. Trbušno disanje aktivira ošit ili dijafragmu koja je povezana s nervus vagusom. Nervus vagus je odgovoran za vaše emocije u smislu da ćete osjećati veću dozu mira ukoliko je vagalni ton povišen, a već je 5 minuta dovoljno da potaknete ove tjelesne reakcije. Nadalje, ako se želite podsjetiti na osobno važne stvari u životu, ujutro možete pročitati unaprijed pripremljenu listu na koju ćete zapisati svoje vrijednosti. Konačno, ako želite bolju tjelesnu formu napravit ćete nekoliko trbušnjaka, sklekova i čučnjeva kako biste naglasili što vam je potrebno da istu i postignete. Disanje, vrijednosti i kratka tjelovježba mogu činiti jutarnji ritual za kojeg je potrebno odvojiti 15-ak minuta vremena. Možda će za ovo biti potrebno namjestiti budilicu nešto ranije i eto prilike za uvođenje kvalitetnog jutarnjeg rituala.

Jutarnje rituale najbolje je uvoditi u nekom periodu kad imate više mira i više vremena za sebe, odnosno kad je manje stvari oko vas koje vas mogu omesti ili u tome spriječiti. Ljetni praznici, zimski praznici, produženi vikend – sve su to prilike za uvođenje ove male promjene u svakodnevicu. Međutim, ako to dosad još niste napravili, pokrenite nove jutarnje rituale sad kad ste se već vratili u svoju svakodnevicu kako bi vaši temelji za nju bili stabilni, a vi mirniji i ispunjeniji dočekali idući godišnji odmor. Ne zaboravite – za formiranje navika, posebno zdravih, potrebno je investirati vrijeme i trud. Stoga jutarnje rituale uvodite postupno, uz podsjetnike, jer ih se sami od sebe nećete sjetiti (nisu navika – još!). Dozvolite si i pokoji zaborav, ali budite ustrajni. Nastavite dalje gdje ste stali i ponovno uključite podsjetnike jer još uvijek nemate naviku, nego želju, a to ponekad nije dovoljno. Budete li ustrajali, kroz neko vrijeme će jutarnji rituali postati navika bez koje više ne možete ni zamisliti ulazak u dan.

Igor Čerenšek, mag.psych.

Mentalni Trening

Foto: Freepik