Manje poznate činjenice o pozorištu

Neobičan fenomen – koji vas vodi u tajanstveni svijet

– U Srednjem vijeku ženski pozorišni likovi su se razlikovali od današnjih. Njihove uloge bile su razlog podsmjehivanja, pa je svaki detalj na njihovoj haljini imao svoje karakteristike. Na sceni su se često znale pojaviti u ulozi sobarice.

– U drevnoj rimskoj komediji bilo je zabranjeno prikazivati Rimljane na smiješan način. Zbog toga je rimska komedija prikazivala Grke i grčki život.

– Okuni je bila japanska djevojka iz svetišta za koju se vjeruje da je izumila pozorišnu umjetničku formu kabukija. Ona i druge žene tada su igrale sve uloge, uključujući i muške uloge. No, rukovodstvu zemlje nije se svidjela nemoralna atmosfera koja je često vladala na takvim predstavama, a žene u pozorištu kabuki zamijenili su mladići, a kasnije zreli muškarci.

– U doba Puškina stolice su postavljane samo u prvim redovima pozorišne sale. Ta su mjesta bila su rezervirana za imućne. Postojala su mjesta za običan narod i radnike cijena karte za ovaj dio dvorane bila je mnogo niža.

– Na Siciliji, još u Antičko doba – predstave su trajale više od mjesec. Publika je svakodnevno žurila u pozorište, kako bi vidjeli predstavu.

– Gledatelji su, u starom Rimu, sa zadovoljstvom gledali krvave bitke za vrijeme pozorišnih predstava. Scene predstave u kojima je bilo potrebno prikazati smrt pravog glumca zamijenio je bombaš samoubica kako bi se obračunao s njim pred oduševljenom publikom.

Foto: Freepik