Kompanija Ento je, u saradnji s poznatim bh. food influenserima, organizirala kulinarsku radionicu u svrhu promoviranja svjetski poznatog brenda soja sosa Kikkoman.
Tokom pripreme različitih jela pokazali su da se Kikkoman soja sos može koristiti kao višenamjenski dodatak jelima.
Radionica se održala u prostorijama Cooking akademije Sarajevo, a u ulozi voditelja našao se Nermin Hodžić – jedan od najpoznatijih bh. kuhara.
Kao neizostavan dodatak, svim jelima, koristilo se voće i povrće – zagarantiranog kvaliteta, provjerenog porijekla i sastava iz kompanije BH Food.
Influenserke, koje su učestovale na radionici, su food blogerice, karakterno različite, drugačija jela spremaju, ali ih objedinjuje ljubav prema kuhanju, a sada prema Kikkoman sosevima i BH Food proizvodima.
Arduana Pribinja
https://www.instagram.com/deliciousbyarduana/?hl=hr
Asja Sirbubalo
https://www.instagram.com/mrvice_zdravlja/?hl=hr
Maja Gojić
https://www.instagram.com/mirisi_iz_majine_kuhinje/?hl=hr
Ines Destanović
https://www.instagram.com/i.kao.ines/?hl=hr
Jelena Joksimović
https://www.instagram.com/yoxa.je/?hl=hr
Maja Gojić o radionici
– Ono što je meni posebno bilo zanimljivo – to je da smo sa sojom pravili slatkiše. I sama sam, dan nakon radionice, radila Paša lokum sa soja sosom i intezitet svih namirnica me je oduševio. Svaku od njih sos je posebno naglasio što i predstavlja njegovu čar. Upravo, ovi sosevi su okupili divnu ekipu food blogera, gdje smo se upoznali s karakteristikama ovog najprodavanijeg soja sosa na svijetu, te kuhali slana i slatka jela s njim. Vrhunski šef Nermin Hodžić osmislio je slijed od pet jela koje smo zajedno pravili. Smijeh, pozitivna energija, u svakom momentu, su se osjetili u vazduhu. Ono što mi je ostalo kao posebno drago je da je komunikacija, nas blogera, i nakon radionice ostala na svakodnevnom nivou. Hvala ENTO još jednom na povjerenju i divnoj prilici.
NOVI SVIJET UKUSA ZDRAV ZAČIN SA KIKKOMAN, VIŠENAMJENSKIM SOSOM
Kikkoman soja sos u sve se miješa
Vjerujemo da ste već čuli za Kikkoman, jer je u posljednjih tri stotine godina vodeći proizvođač sosa od soje u svijetu. Još od XVII vijeka, kada je počela priča Kikkoman, pa sve do danas, tradicionalni način proizvodnje sosa koji je dobijen isključivo prirodnim vrenjem, nikada se nije promijenio, niti su se promijenili sastojci koji čine ovaj jedinstveni japanski sos: soja, pšenica, voda i so.
Sos od soje nije samo osnovni sastojak bilo kojeg jelovnika baziran na azijskoj kuhinji, već je u pitanju svenamjenski sos koji produbljuje svaku aromu i pruža uzbudljivo iskustvo, bilo da ste ga upotrijebili u pravljenju soseva, začinskih mješavina, ili da ga koristite kao centralnu figuru vašeg predjela. Ne treba napominjati da je u ugostiteljstvu ukus najvažniji, a Kikkoman je tu da vam pomogne – da zakoračite u potpuno novi svijet ukusnih mogućnosti. Otkrijte tajnu umamija koji obogaćuje svaki obrok i prilagodljivost ovog sosa koji vam dozvoljava da eksperimentirate u miješanju ukusa i kulinarskih tradicija svih krajeva naše planete.
Kikkoman Sos od soje dobijen prirodnim vrenjem
Lako prilagodljiv, svenamjenski sos – koji produbljuje i obogaćuje ukuse svih vrsta jela. Koristi se u svim kuhinjama svijeta, od azijske, pa do zapadnih kultura. Istaknite ovaj sos kao elegantan začin uz svježu salatu, morske plodove, ribu ili meso u svojoj jedinstvenoj, posebno dizajniranoj flašici, ili ga koristite u kuhinji kao dodatak i neizbježan sastojak vaših soseva, glazura, supa, bujona, pirea, marinada, umaka i preliva.
Kikkoman sos od soje je jedan od najstarijih sastojaka za jela koji u sebi sadrže umami, o kojem se toliko priča. Kikkoman sos od soje dobijen prirodnim vrenjem sadrži više od 285 posebnih aroma i elemenata aroma i kao takav je veoma lak za upotrebu, prilagodljiv svim jelima i jednostavan za čuvanje. Bogat ukus i nježna boja ćilibara se besprijekorno sjedinjuju sa drugim sastojcima bez maskiranja ili nadjačavanja ukusa. Može se koristiti umjesto soli, kako bi se umanjio nivo prisutnog natrijuma u vašim jelima, a ujedno obogaćuje ukus umamijem. Začinjavanjem vašeg jela jednom kašičicom Kikkoman sosa od soje dobijenog prirodnim vrenjem dobija se jednaki efekat kao da ste upotrebili jednu punu kašiku soli, ali je u ovom slučaju nivo natrijuma sveden na minimum
UMAMI…
Jedna je od popularnijih riječi koja se upotrebljava u svijetu kulinarstva, sve više i više. Peti ukus, čorbasti ukus, mesnati, sladak, slan, neobjašnjivo bogat ukus u ustima, čarobni sastojak…
Dakle, šta je tačno umami?
Hemijsko objašnjenje nam govori da je u pitanju visoka koncentracija amino kiselina, u ovom slučaju kao prirodan rezultat dugotrajnog vrenja. Narodski rečeno – prirodan pojačivač ukusa.
Obogaćuje ukuse, a potpuno je zdrav i prirodan! Ovako visok nivo amino kiselina može se naći u parmezanu, dinstanim gljivama i u paradajz sosu, ali za razliku od svih navedenih, naš sos od soje dobijen prirodnim vrenjem je jedini umami sastojak čija namjena je toliko širokog spektra. Sigurni smo da nećete dodavati parmezan ili paradajz sos u baš svako vaše jelo – i tu je upravo najveća razlika. Sada vam je jasno zašto je naš sos od soje svenamjenski sos.
Drugim riječima, Kikkoman sos od soje dobijen prirodnim vrenjem mogao bi se nazvati jednostavnije – “instant umami”.
SINERGIJA
Umami djeluje kao prirodan pojačivač aroma gotovo svakom jelu. Ovo je veoma važno znati, pogotovu ako pripremate jelo koje sadrži druge sastojke bogate umamijem, kao što su piletina, junetina, riba, morski plodovi, pečurke ili paradajz. Ne zaboravite da je ključ uspjeha spajanja različih ukusa (sinergije) upravo balans, odnosno uravnoteženost. U mnogim slučajevima, posebno kada nije u pitanju azijska kuhinja, veoma je bitno da ukus sosa od soje ostane u pozadini nekog jela, tj. da se ne ističe, kako ne bi mogao biti prepoznat kao zaseban sastojak. Zbog toga, pažljivo upotrebljavajte sos, kao što to činite sa solju i biberom. Začinite jelo prema vašem ukusu. Mi preporučujemo da u sezoni roštilja, obogatite ukus vašeg roštilja Kikkoman sosevima.
Tart s borovnicama
(15por)
- Prhko tijesto
- 250 g staub šećera
- 500 g putera
- 750 g brašna
- 1 jaje
Način pripreme:
Staub šećer, puter isječen na manje komade i brašno staviti u blender. Blendati dok se sastojci ne sastave, te na kraju dodati jaje. Doraditi masu rukama. Ostaviti da stoji u frižideru najmanje sat prije korištenja. Peći na 175 stepeni 15 min, da bude napola pečeno, obavezno staviti papir za pečenje i leblebiju staviti u sredinu kako se tijesto ne bi dizalo.
Crumbls
- 250 g Kristal šećera
- 250 g puter
- 500 g brašno
Način pripreme:
Sastojke sjediniti u blender i izblendati.
Napomena: (za crne mrvice isti postupak samo dodajemo 50 gr. kakaa)
Fil borovnica (6 por.)
- Borovnica
- 30 ml. Kikkkoman Ponzu
- 2 vanilin šećer
- cimeta
- limunovog soka
- gustina
- kristal šećera
Način pripreme:
Spojiti sve sastojke u zdjelu i dobro izmješati. Podijeliti ravnomjerno u tartove, posuti mrvicama i peći na 165 stepeni 25 min. Ostaviti da se ohladi, pa vaditi iz kalupa.
Sve zanimljive recepte, s radionice, možete pronaći na stranicama društvenih mreža – Ento i BH Food.