Kako urediti kućnu biblioteku?

Da li koristiti gotove ormare poličare, samo police ili dati napraviti poličar po mjeri stvar je ličnog izbora, budžeta i prostora s kojim raspolažemo. A kako ih organizirati i urediti da izgledaju kao lična biblioteka ili galerija?

Piše: Elma Rahmanović – dipl.ing.arh – “BIRO 387“ Sarajevo

Knjigoljupci i ljubitelji pisane riječi neprestano se suočavaju s vječnim problemom, a to je nedostatak prostora za knjige koje vole. Kućna biblioteka može biti bilo koja polica ili prostor koji sadrži knjige.

Da li koristiti gotove ormare poličare, samo police ili napraviti poličar po mjeri stvar je ličnog izbora, budžeta i prostora s kojim raspolažemo. A kako ih organizirati i urediti da izgledaju kao lična biblioteka ili galerija?

Gdje smjestiti police?

Police je najbolje smjestiti negdje gdje ne smetaju. Iskoristite svaki kutak i svaki zid koji je inače prazan. To može biti prostor ispod stepenica, u hodniku, na galeriji ili cijeli zid, čak i prostor iznad vrata.

Ako je moguće ispred polica smjestite nešto za sjedenje. Nije nužno da je to stolica ili fotelja, u tu svrhu može poslužiti i veći jastuk ili klupica na prozoru. Neka to bude vaš kutak za čitanje.

Izgled i dekoracija polica

Police ne moraju biti stroge, uniformirane, kvadratne… razigrajte ih različitim oblicima. Pomiješajte kvadrate s pravougaonicima, manjim i većima, okomitim i vodoravnima. Također, ubacivanjem samostalnih polica uz ormare poličare dobit će se dojam raznovrsnosti.

Boja polica neka prati ostali namještaj, dok pozadinu poličara je zgodno obojiti u neku veselu boju ili prekriti tapetom ili samoljepivom folijom s nekim zanimljivim geometrijskim uzorkom.

Organizacija polica

Ima raznih načina kako organizirati knjige. Po abecedi, boji, tematici ili veličini. No, nije potrebno pratiti ta pravila. Smatram da je bitnije sam položaj knjiga učiniti zanimljivim. Neke knjige neka su uspravne, druge položene. Svaka polica neka je posebna.

Ako imate neku posebno dragu knjigu, položite je kao u knjižari. Naslonite ju na pozadinu police ili druge knjige tako da vidite naslovnicu. Pokažite je!

Osim knjiga u police smjestite suvenire s putovanja, fotografije, vaze i slično. Ukomponirajte svaku stvar s knjigama tako da stvorite mini galeriju.

Odredite koliko knjiga imate

Za neke, biblioteka bi trebala imati sve knjige koje se smatraju glavnim djelima, dok drugi smatraju da biblioteka treba biti mirno okruženje samo s nekoliko glavnih knjiga, koje se mogu pronaći u vašem stanu. Procijenite svoje potrebe i odlučite se koliko vam je polica potrebno za vaše knjige; da li samo tri ili četiri ili čak možda od poda do stropa. Ako posjedujete manju zbirku knjiga te smatrate da se vaša biblioteka neće puno širiti, razmislite o korištenju otvorenih polica za moderni ambijent u sobi.

Odvojite mjesto za dječije knjige

Knjige su jako važne za djecu. Knjige mogu biti zabavne, intrigantne, zanimljive i utješne. One pomažu djeci da razumiju svoja iskustva, ali i svijet oko sebe. Stoga, bez obzira da li imate biblioteku u obliku polica ili ormara, a možda i dodatne sobe, uvijek odvojite dovoljno mjesta za sve knjige koje vaše dijete obožava.

Izaberite boju

Tradicionalne biblioteke iz prošlosti bile su ispunjene tamno smeđim i bogatim tamno crvenim bojama. U današnjim kućnim bibliotekama vlasnik može imati svjetlije ili tamnije boje, ovisno o modnom trendu. Preporučujem  vam da odaberete boju koja predstavlja vas i vašu osobnost i koja će pomoći vama i vašoj porodici da se opustite u prostoru.

Odgovarajuće svjetlo

Rasvjeta je presudna u biblioteci za čitanje. Tokom dana, prirodno svjetlo može biti dovoljno za čitanje, no u večernjim satima potrebna vam je dobra rasvjeta (bez obzira da li se radilo o stolnoj lampi ili rasvjeti na stropu), kako bi ste mogli ugodno čitati. Također, možete iskoristiti rasvjetu kako bi ste se poigrali sa sjenama na zidu (s različitim namještajem ili čak i policama), koja će stvoriti idealnu atmosferu za čitanje.

Savjet

Pazite da police nisu prenatrpane, bolje je ostaviti nešto praznog prostora da bi se dobio dojam prozračnosti.

Ako imate premalo mjesta za sve navedeno, odvojite dio i premjestite na neko drugo mjesto. Kuharice smjestite u kuhinju, a ako čitate u krevetu prije spavanja, neka u spavaćoj sobi stoje knjige koje tek trebate pročitati.

Također, knjige koje ste pročitali, a nemate ih želju zadržati, možete pokloniti ili prodati i tako napraviti mjesta za nove.

Kućna biblioteka nije samo za entuzijaste i zaljubljenike u knjige ili čak samo za bogate ljude. Biblioteka je idealna za svakoga od vas, kako bi se opustili i stimulirali svoje misli. U današnjem svijetu kućne biblioteke postaju sve popularnije, a kućni uredi dijele svoje mjesto zajedno s njima. Ne morate imati veliki dvorac ili čak dodatnu sobu da bi ste stvorili svoju kućnu biblioteku. Potrebna vam je samo volja i mašta.

Foto: Freepik