Kako stvoriti nove (dobre) navike?

Poznato je da uspješni ljudi imaju navike koje im pomažu u ostvarenju vlastite izvrsnosti. Neki imaju zdrave jutarnje rituale, neki se rekreativno bave sportom, jedu zdravu hranu, meditiraju i sl. Međutim, malo je poznato kako su stekli te navike, kako ih održavaju dugi niz godina i kako su se riješili loših navika, ako su ih ikad uopše imali?!

Piše: Igor Čerenšek, mag.psych.

 Za stvaranje dobre navike treba više truda i vremena nego za stvaranje loše

Ako ste se odlučili zdravo hraniti i trenirati nekoliko puta sedmično, uvođenje takve navike neće biti jednostavno. Možda ste odluku donijeli brzo i jednostavno jer se radi o zdravoj hrani i vježbanju koji su dobri za vas, ali samo donošenje odluke nije dovoljno da bi u ostvarivanju te odluke i ustrajali.

Taj dan kad ste odlučili zdravo jesti i trenirati morate početi planirati i pripremati se. Prvo se trebate dobro informisati šta je to što je zdravo i dobro za vas. Trebate otići u prodavnicu i kupiti zdrave namirnice, možda čak i posjetiti dućan sa zdravom hranom. Kad ste kupili sve što trebate, morate planirati takvu kupovinu nekoliko puta sedmično. Trebate planirati vrijeme za pripremu hrane kao i vrijeme kad ćete obroke jesti jer, umjesto dosadašnja 2-3 obroka dnevno, odjednom trebate imati 5-6. Osim toga, trebate obavijestiti svoje ukućane da od sada jedete zdravo kako bi vas podržali, a istovremeno uzmite u obzir da vaša promjena može utjecati na njihove navike koje oni ne žele mijenjati. Posla dakle ima puno…

Prvi korak je iza vas! Kad ste to obavili, trebate napraviti dobar raspored u koji ćete uklopiti termine za vaše treninge. Također, trebate se informisati i odabrati pravi oblik treninga za vas, pravog trenera i pravi fitnes centar. Vaš sedmični raspored će se mijenjati i moguće je da ćete trebati reorganizirati puno toga da bi u svoj raspored uvrstili treninge kao i sve što se uz njih veže. Dakle, još malo posla u pripremi za vas…

Šta učiniti?

Možemo zaključiti da se za promjenu koju želite poduzeti trebate dobro pripremiti, odvojiti dovoljno vremena, ali jednako tako dati i sebi dovoljno vremena i strpljenja kako bi promjena doista uspjela.

Planirajte da će put promjene biti dug, ponekad komplikovan, s puno nepredvidivih okolnosti, a ponekad i padova. Planirajte uspjeh dugoročno, kroz period od nekoliko mjeseci, a ne preko noći.

Dobre navike pružaju zadovoljstvo s odgodom

Ako ste se uspjeli riješiti loše navike i proteklo je tek kratko vrijeme budite svjesni toga da potpunu promjenu još niste ostvarili. Promjena će se dogoditi tek onda kad potreba za starim navikama neće više postojati, odnosno onda kad više nećete imati iznimnu želju vratiti se na staro. Ako se i to dogodilo, preostao vam je još samo jedan zadnji korak, a to je uživanje u promjeni. Ako uživate u promjeni i novoj navici te ona kod vas izaziva osjećaj zadovoljstva, tada možete reći da ste ostvarili cilj u potpunosti, jer onda je postignuta ona stvarna – željena promjena.

Međutim, iako je promjena postignuta, nemojte zaboraviti da ste nešto uklonili iz svog života. Činjenica da ste nešto novo uvrstili u svoj život ne znači da je praznina ispunjena.

Dakle, želite li uvesti promjenu u svoj život i steći nove zdrave navike koje vam koriste, budite spremni izbaciti stare, planirajte proces promjene, provjerite što gubite i nađite adekvatnu zamjenu. Ustrajte u procesu koji nije uvijek lagan i ugodan…sve dok se jedan dan ne probudite sretni i ispunjeni jer život živite na način na koji želite, a ne samo onako kako znate jer ne znate za bolje.

Foto: FreePik

Izvor: Mentalnitrening.hr