Kako ostaviti dobar dojam na razgovoru za posao?

Razgovor s potencijalnim poslodavcem ili predstavnikom kadrovske službe – događaj je koji je jednako stresan kao i ispit na fakultetu. A, budući da je i jedno i drugo neizbježno u životu, želimo ih što prije savladati bez napora – što nije uvijek moguće. Ipak, prema statistikama agencija za zapošljavanje, uspjeh intervjua raste kada se kandidati marljivo pripreme.

Slijedi nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći da izgledate puni samopouzdanja i uvjerite menadžera za ljudske resurse da donese odluku u vašu korist.

Provedite vrijeme istražujući web stranice poslodavca

– Prije svega, upoznajte se s informacijama o kompaniji, njenim kupcima, proizvodima ili uslugama. Vaš cilj nije samo saznati šta određena organizacija radi, nego i shvatiti kakav dojam firma i proizvodi žele stvoriti na tržištu. Dobiti ćete ideju što ih to tačno razlikuje od konkurenata. Izgledat ćete kao da razumijete suštinu branda, što je uvijek privlačno za ispitivača. Osim toga, što bolje razumijete kontekst u kojem rade, bolje ćete moći prilagoditi svoje odgovore.

Pažljivo pročitajte uvjete konkursa

– Provedite neko vrijeme proučavajući natječaj i razmislite o tome kako će vam vaše iskustvo pomoći da uspijete na novom položaju. Još bolje, pokušajte smisliti 4-5 primjera iz svoje radne prošlosti za posebno tražene vještine – oni će vam dobro doći kao uvjerljiv dokaz da ste jednostavno stvoreni za tu ulogu.

Vježbajte naglas odgovore na moguća pitanja

– Skoro sigurno ćete čuti: “Zašto želite napustiti svoj trenutni posao?”, “Šta vas posebno privlači na ovom poslu?”, “Koje su vaše prednosti i slabosti?”, “Kakvo iskustvo imate?”. Možete na Googleu pronaći i druga standardna pitanja, kao i odgovore na njih. Nemojte samo zamišljati neke nejasne natuknice, nego sastavite potpune rečenice i vježbajte ih glasno i jasno izgovarati. Može zvučati smiješno, ali u tom procesu postoji nešto što katalogizira potrebne odgovore u mozgu tako da ih je lakše aktivirati u pravo vrijeme na intervjuu.

Pripremite se za “neugodne” trenutke

– Ponekad su ljudi zabrinuti da će na intervjuu biti neke neugodne teme – naprimjer, pitanje otkaza ili kakvu vrstu plate želite. Iz straha izbjegavaju čak i razmišljati o tome (nejasno je zašto, ali sve se može dogoditi). Možete ignorirati pripremanje odgovora na nepoželjno pitanje, potajno se nadajući da se to može izbjeći ili izabrati zreliji pristup problemu. Savladavajući besmislenu paniku, uvjerite se da ćete biti pitani o svemu čega se bojite i stvorite plan kako ćete se nositi s neugodnim pitanjima. Zatim, ponovno uvježbavajte odgovor glasno – iznova i iznova dok se ne počnete osjećati sigurno.

Razmislite šta trebate pitati

Do kraja razgovora vaš će vas ispitivač vjerojatno pitati koja pitanja imate za njega. Suprotno uvriježenom mišljenju, to ne znači da vam se nudi dodatno vrijeme da pokažete svoj um i postignuća. Naravno, pametno je razmisliti o tome kako će ta pitanja utjecati na cjelokupni dojam, ali sada je najvažnije dobiti informacije kako bi saznali želite li zaista dobiti taj posao.

Primjeri pitanja: “Koje se poteškoće mogu očekivati ​​na tom mjestu?”, “Koliko dugo je prethodni zaposlenik bio na tom radnom mjestu?”, “Možete li opisati standardni radni dan?” Možete ih napisati unaprijed u svesku – sasvim je normalno pogledati u bilješke koje su unaprijed napisane, to samo dokazuje kako se stigli pripremljeni.

Loše raspoloženje promijenite u dobro

Ako ste nervozni prije intervjua i mislite kako je poslodavac već pročitao vašu biografiju i vjerojatno misli da ste niste kvalificirani, sjetite se da razgovor jednostavno ne bi bio niti zakazan da vas ne smatraju prikladnim kandidatom.

Alternativno, zamislite da je intervju zapravo poslovni sastanak. Zamislite kako biste vodili razgovor s partnerom ili klijentom kojeg potičete da sarađuje s vama. Kako biste spomenuli svoje iskustvo i pitali o zadacima koje treba obaviti? To je zapravo vrlo sličan scenarij – i vi i vaš mogući šef pokušavate shvatiti ima li smisla raditi zajedno.

Istina je da nema savršenih razgovora za posao. Vaš je cilj pokazati kako ste sigurni u sebe i kompetentni, objasniti zašto ćete biti uspješni na tom položaju i što želite i možete raditi svaki dan. A ako još uvijek drhtite poput listića ispred odjela za ljudske resurse, pretvarajte se da već znate da nećete dobiti tu poziciju – ponekad snižavanje očekivanja pomaže da se opustite i vratite borbeni duh. (elle.hr)

Foto: Freepik