Grožđe štiti srce, potiče zdravo spavanje, te jača koncentraciju

Kod vinove loze ne koriste se samo sočni plodovi i njihovi napici nego i drugi dijelovi – primjer, neprskani listovi odlični su za čajeve, koje mogu piti i dijabetičari

Osim što osvježava i hrani, grožđe se u narodnoj medicini tradicionalno koristi za liječenje niza oboljenja. Preporučuje se za čišćenje krvi, reguliranje probave, uklanjanje masnih naslaga iz tijela, liječenje upalnih procesa probavnih organa, kao i kod reumatskih tegoba i kožnih alergija. Svježi sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C te brojnim mineralima. Grožđe djeluje kao prirodni tonik, a ujedno je prilično hranjivo. Sadrži oko 20 posto šećera pa je dobro njime zamijeniti industrijske slatkiše.

Ovo voće je također vrlo važan izvor bioflavonida koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa grožđe snažno djeluje protiv bakterija, virusa, upala i alergija. Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti. Kupujte samo zrele grozdove jer jednom ubrani više ne sazrijevaju. Grozd s bobicama mora biti zelenkastožut. Grožđe operite neposredno prije jela, a kako biste ga očuvali svježim, držite ga u plastičnoj kutiji u frižideru.

Bijelo grožđe ima vrlo sličnu energetsku vrijednost kao crno, nešto manje kalija i kalcija, ali siromašno je fenolima u odnosu na crno grožđe. Kožica crnog grožđa obiluje fenolima, koji mu daju boju i okus, a nama su korisni za zdravlje. Polifenoli (resveratroli, antocijani, katehini i kvercetini) antioksidansi su koji uništavaju slobodne radikale, koji mogu izazvati tumore. Također čuvaju prohodnost arterija pa tako smanjuju rizik od bolesti srca.

Crno grožđe bi trebalo jesti često zbog obilja hranjivih sastojaka, ponajviše kalija, vitamina C, B1 i B6 i mangana. Crno grožđe obiluje i flavonoidima, od kojih su najvažniji kvercitin i rezveratrol jer smanjuju zgrušavanje krvi i snižavaju loš LDL holesterol, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti. Nedavno istraživanje pokazalo je da jedenje crnoga grožđa povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san. Visoka koncentracija rezervatola je u ljusci crnoga grožđa. Rezervatol pozitivno utiče na motoričke i mentalne funkcije mozga i smanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišića.

Neka istraživanja su pokazala da rezervatol ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da čak može ubrzati uništavanje već postojećih stanica raka. Od određenih vrsta grožđa prave se grožđice, koje obiluju biljnim vlaknima, kalcijem i željezom, a mogu zamijeniti i šećer u kolačima. Iako se za namirnice koje su slatke i ljepljive, kao što je suho grožđe, smatralo da uzrokuju propadanje zuba, novija istraživanja su potvrdila suprotno.

Pokazalo se da tvari iz suhoga grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni prije svega zato što obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom, koja je glavni krivac za oboljenja usne šupljine. U liječenju se koristi i vinski ocat, koji hladi i steže, smiruje dijareju i krvarenje, a služi i za pripremu obloga. Povremeno pranje cijelog tijela mješavinom octa i vode čisti kožu i otvara pore, pospješuje cirkulaciju krvi, a time organizam postaje otporniji na razne bolesti i štetne vanjske utjecaje. (24sata.hr)