Giorgio Armani: „Seoska“ kuća na obali Mediteranskog mora

Jedan od najslavnijih dizajnera na svijetu uživa u kupovini nekretnina, te u svom vlasništvu posjeduje nekoliko kuća, vila i jahtu. Baza mu je u Milanu, no ljetne dane juna i jula najviše voli provoditi u vili u St. Tropezu koju popularno naziva svojom „seoskom“ kućom

Priredila: Lejla Lojo-Karamehmedović

Kada posjedujete nekoliko kuća širom svijeta i zapanjujuću jahtu, dugu 65 metara, kao što u svom „skromnom“ vlasništvu ima italijanski dizajner Giorgio Armani, pronalazak slobodnih dana kako biste sve te kuće obišli, postaje pravi izazov. Posebno ako ste radoholičar kao što je i sam Armani. No, jednu tradiciju, uprkos zgusnutom rasporedu, nikada ne propušta, a to je bijeg u vilu boje pistacija, smještenu na zelenilom obrasla brda iznad Saint Tropeza, samo nekoliko metara od tirkiznih voda Mediteranskog mora.

  • Obično odlazim nekih četiri ili pet vikenda krajem juna i početkom jula – kaže Armani i dodaje kako dane provodi u dugim šetnjama, džogiranju po obližnjim stazama, ručkom kod kuće, a navečer ne propušta odlazak u obližnji bar na plaži. Kasno poslije podne koristi za odlazak na obližnju pijacu.

Ovaj posjed slavni dizajner kupio je 1996. godine, no pretpostavlja da je vila sagrađena krajem 19. stoljeća. Iako je poznat po tome što na uređenje svojih radnji angažira slavne arhitekte poput Petera Marina i Massimilia Fuksasa, za interijer u ovoj raskošnoj vili odlučio se pobrinuti sam.

  • Volim da sam doprinesem mjestu u kojem ću živjeti. Nemam ništa protiv arhitekata, ali ako nešto možeš dizajnirati sam, zašto to ne uraditi – kaže Armani.

Nakon zdravstvenih problema s kojim se nosio tokom 2009. godine, Armani je odlučio u potpunosti renovirati vilu. To je podrazumijevalo dodavanje prostorija za goste, pravljenje bazena, te podizanje zatvorene lođe u staklu u pozadini kuće.

  • Izašao sam iz bolnice i nakon četiri dana počeo raditi. Planovi su bili gotovi, a svi detalji razrađeni. Nakon svega što sam te godine proživio, to mi je došlo kao nova motivacija za život. U isto vrijeme renovirao sam svoj dom u St. Moritzu. Uživam u tome. Neki ljudi kupuju umjetnine, neki vole dati novac za Picassova djela, ali ja kupujem nekretnine – poručuje 82-godišnji dizajner.