Dijabetes i trudnoća

Poremećaj metabolizma glukoze, koji je specifičan za stanje trudnoće – uzrok je nastanka gestacijskog dijabetesa. Povećana tjelesna težina i razina hormona, te stres uzrokuju nedovoljno izlučivanje hormona gušterače, inzulina – što na kraju dovodi do povećanja razine glukoze u krvi

Ova vrsta dijabetesa otkriva se testom i to ako je razina šećera u krvi izmjerena na prazan želudac i iznosi više od 5,1 mmol/l, odnosno izmjerena nakon 60 minuta i iznosi 10 mmol/l, nakon 2 sata i iznosi 8,6 mmol/l.

\"\"

 Kako prepoznati dijabetes u trudnoći?

 – Prekomjerna tjelesna masa;

– Pojačana glad i žeđ;

– Mučnina i učestalo povraćanje;

– Vaginalne infekcije;

– Učestalo mokrenje;

– Problemi s vidom;

– Svrbež i sporo zarastanje rana.

\"\"

Rizici – uzrokovani gestacijskim dijabetesom

 – Opasnost i brojne komplikacije i po majku i po dijete;

– Nenormalni razvoj fetusa, povećanje rasta bebe i ometanja razvoja mozga;

– Povećanja plodne vode kod žena, rizik od carskog reza, neuspjela trudnoća (spontani pobačaj) ili rođenje mrtvorođenčeta;

– Žene su podložnije infekcijama;

– Pojava žutice i povećanja crvenih krvnih zrnaca kod djeteta;

– Znatno veća porođajna težinu djece (obično se takva djeca rađaju s porođajnom težinom oko 4000 g.).

Prehrana

 – Problemi s probavom – regulirati pripravcima s indijskim trputcem, čajem od kamilice, ili sirupima od ekstrakta kivija, smokve i šljive;

– Pored pravilne prehrane, redovne vježbe – za poticanje metabolizma mogu vam pomoći i probiotici;

– Spirulina, modrozelena alga koja potječe metabolizam, odličan je izvor vitamina i minerala. Pomaže pri izbacivanju toksina iz organizma potičući mršavljenje, smanjuje razinu glukoze u krvi i sigurna je za trudnice.

 Posebna pažnja

 – Konstanti pregledi i konsultacije s ljekarom;

– Praćenje nivoa šećera krvi kod pacijentice i razvoja bebe;

– Nivo šećera u krvi drži pod kontrolom, između 60 i 120mg/dl kroz redovne testove krvi. Važno je mjeriti koliko vremenski pacijentica nije konzumirala hranu i piće. Pored toga, nivo šećera u krvi treba izmjeriti prije večere i u 22.30 (ponekad u 3-4 ujutru). Nivo šećera u krvi prije obroka treba biti jednak ili niži od 95mg/dl; i postprandijalni (nakon obroka) nivo šećera u krvi treba biti jednak ili manji od 140mg/dl (jedan sat nakon obroka) i 120mg/dl (dva sata nakon obroka). S vremena na vrijeme važno je mjeriti i nivo ketona u urinu. Visok nivo ketona u urinu je važan pokazatelj dijabetesa.

Inzulin

 Liječenje inzulinom neophodno je ukoliko nivo šećera u krvi prije obroka nadmašuje 105mg/dl – bez obzira na ishranu i postprandijalni šećer u krvi prelazi 120mg/dl na dva sata nakon obroka, potrebno je liječenje inzulinom. Trudnice koje počinju terapiju inzulinom moraju pratiti nivo šećera u krvi kod kuće. Inzulin se može uzimati nekoliko puta dnevno, prema uputstvima ljekara.

 Porod

– Žene mogu imati vaginalni porod (o načinu poroda se odlučuje u zavisnosti od trenutne situacije);

– Porod se obično odvija u 38. sedmici. Ako je šećer u krvi visok tokom poroda, inzulin se daje intravenozno. Uz stručan nadzor moguće da je porod prođe u najboljem redu i da beba bude potpuno zdrava.

 

Postporođajni period

 

– Ishrana majke treba se nastaviti kao u trudnoći. Kada se nivo šećera u krvi vrati u normalu, tretman inzulina se završava;

 

– Kod pacijentica sa gestacijskim dijabetesom postoji veći rizik (oko 10%) od razvoja dijabetesa u budućnosti. Zbog toga bi trebale voditi računa o tjelesnoj težini, redovno vježbati i jesti zdravu hranu.