Diana Spencer: Kraljica srca – koju nikada nisu preboljeli

Diana Spencer, prva supruga kralja Charlesa III (tada prijestolnasljednika Charlesa – princa od Walesa) svoju popularnost, status u društvu iskoristila je kako bi pokrenula generaciju slavnih filantropa. Nije htjela ostati prepoznatljiva samo po lijepim haljinama i kraljevskim povlasticama… Odbila se uklopiti u tradicionalne kraljevske krugove. Bila je omiljena. Bila je Kraljica srca – koju Englezi nikada nisu preboljeli.

Diana je željela kraljevsku porodicu približiti ljudima – htjela se povezati s njima.

– Željela bih da monarhija ima više kontakta sa svojim ljudima – rekla je Diana u intervjuu za BBC 1995. godine.

Zaštitnica

Tu zamisao, princeza je pretvorila u stvarnost. Bila je zaštitnica više od 100 različitih dobrotvornih i humanitarnih organizacija i ciljeva. Nije se željela samo zbližiti s ljudima i razgovarati s njima, već čuti šta su njihovi strahovi, potrebe i zabrinutosti. Bila je spremna sebe izložiti riziku.

\"\"

Godine 1997. posjetila je Angolu kako bi podržala borbu protiv nagaznih mina, riskirajući vlastitu sigurnost kako bi pomogla onima kojima je pomoć potrebna.

\"\"

– Pročitala sam statistike da Angola ima najveći procenat amputacija bilo gdje u svijetu – rekla je Diana u dokumentarcu BBC-a, Heart of the Matter i dodala:

– Ta je jedna osoba na svakih 333 izgubila ud, većina njih eksplozijama mine. Ali to me nije pripremilo za stvarnost.

\"\"

Pobijedila je i u borbi predrasuda prema AIDS-u. U vrijeme kada je ova užasna bolest bila manje poznata javnosti i kada su ljudi živjeli s pretpostavkom da se bolest prenosi dodirom Diana se pobrinula da se fotografira – kako se rukuje s HIV pozitivnim pacijentima u bolnici u Londonu 1987. godine, ne noseći rukavice. Bio je to važan trenutak svijesti i saosjećanja u trenutku kada je stigma bila najgora.

\"\"

Diana je posjetila i prihvatilišta za beskućnike u Londonu i okolini  i pobrinula se da sa sobom povede i svoje sinove, princa Williama i princa Harryja, kako bi mogli vidjeti skloništa i kako bi mogli razumjeti da ne žive svi život kakvim su oni živjeli.

– Moja majka mi je davno predstavila takvo područje. To mi je otvorilo oči i veoma mi je drago zbog toga. To je nešto što me dugo drži – kasnije je princ William izjavio za Telegraph u vezi sa svojim radom sa beskućnicima – što je nastavak naslijeđa njegove pokojne majke.

\"\"

– Diana je bila prva članica kraljevske porodice koja je to učinila – rekla je Ingrid Seward, urednica magazina Majesty.

– Kraljevska porodica je govorila da svi moraju biti puni poštovanja prema njima. Ali Diana je rekla: Ako je neko veoma nervozan zato što razgovaraš sa njim ili razgovaraš sa malim djetetom ili bolesnom osobom, stavi se na njihov nivo.

\"\"

Naslijeđe

Sada se vidi kako vojvoda i vojvotkinja od Sussexa često rade isto.

Princeza Diana posegnula je za ljudima iz svih dijelova ljudskog spektra, od djece do starijih, siromašnih do bolesnih, i uvijek je nalazila vrijeme da bude aktivna majka sa svojim sinovima – još jedan aspekt njene ličnosti koji se često nije viđao u kraljevskim porodicama do toga vremena.

Njeno naslijeđe milosrđa i dalje se nastavlja i kroz njene sinove i njihove žene, te kroz dobrotvornu fondaciju Memorijalni fond princeze Diane, koja je počela sa donacijama u vrijeme njene smrti, i to traje već godinama.

Bila je buntovna protiv ustaljenih konvencija, stavljajući porodicu ispred kraljevske dužnosti i bila je majka prije nego što je postala slavna. Učila je svoje dječake da budu normalna djeca, odvodeći svoje dječake u McDonald’s i vozeći se javnim prevozom.