BEŠAMEL UMAK – Klasičan i raznolik

Taj svijetli umak, koji se lako može mijenjati, odavno se koristi u kuhinji. Pripremite ga prema osnovnom jednostavnom receptu. Bešamel umak dobro se slaže s jelima od povrća i piletinom. Često se dodaje sa sirom kad jelo želimo zapeći. Recepti koje vam predlažemo predviđeni su za 4 osobe.

Bešamel umak (osnovni recept)

U posudi za kuhanje zagrijte 40 g maslaca. Na njemu propirjajte 1 sitno nasjeckani luk, ali pazite da ne potamni. Posipajte 25-40 g brašna i malo ga propržite (količina brašna zavisi o namjeni, ako želite zapeći jelo, umak mora biti gušći). Na vruću zapršku, mijenjajući pjenjačom, dodajte ½ hladnog mlijeka, ili na hladnu zapršku, također miješajući, nalijte vruće mlijeko. Dodajte sol, 1 komadić lovorovog lista, 1 usitnjeno zrno bibera i malo naribanog muškatnog oraščića. Kuhajte umak oko 15 minuta na slaboj vatri i promiješajte nekoliko puta. Zatim protisnite umak kroz cjedilo. Ako vam nije odmah potreban, premažite površinu s malo maslaca da ne nastane kožica.

Mornay umak

Pripremite bešamel umak prema osnovnom receptu. Zgusnite jednim žumancem pa dodajte 1/8 l vrhnja, oko 50g svježe naribanog sira, npr. Parmezana, te malo maslaca. Sve dobro izmiješajte. Umak najčešće koristimo kad se jelo mora zapeći.

Umak s hrenom

Pripremite bešamel umak prema osnovnom receptu, ali ne s mlijekom, nego dodajte jednaku količinu bistre goveđe supe. Začinite ga kao u receptu. Zatim dodajte oko 2 kašike naribanog hrena, 1/8 l vrhnja i 20g maslaca pa sve lagano izmiješajte. Poslužite uz kuhanu govedinu.

\"\"

Umak s crvenim lukom

Pripremite bešamel umak prema osnovnom receptu. Blanširajte 2 crvena luka narezana na ploške, a potom ga pirjajte s 200 ml bistre pileće supe i 20 g maslaca da omekša. Protisnite ga kroz cjedilo i dodajte bešamel umaku. Začinite ga s 1/8 l vrhnja, solju i bijelim paprom. Ovaj umak poslužite s bijelim mesom te jela od povrća i jaja.

\"\"

Umak sa začinskim biljem

Pripremite umak prema osnovnom receptu. Potom dodajte oko 4 kašike svježe nasjeckanog začinskog bilja (peršun, vlasac, bosiljak, kopar, kadulja i sl.) ili vrećicu smrznutog začinskog bilja i lagano izmiješajte. Poslužite umak uz poširana jaja.

\"\"