Zerina Gegić: Pedesete godine prošlog stoljeća moja su vječita inspiracija

Osnivačica brenda „Zizza Shoes“, ručno rađenih cipela sa bh. pečatom, govorila nam je o svom odjevnom stilu, komadima odjeće koje mora imati u svom ormaru, inspiraciji, vintage komadima koje je naslijedila od svoje majke, te cipelama kojima ne može odoljeti

Razgovarala: Lejla Lojo-Karamehmedović; Foto:Edvin Kalić

Talentirana Tuzlanka, dizajnerica obuće, prije dvije godine osnovala je brend „ZiZZa Shoes“, te našim sugrađankama poklonila moderne i udobne cipele, čiji se kompletan proces nastanka odvija upravo u BiH. „ZiZZA“ cipele sa bh. pečatom ručni su rad, a Zerina ovih dana promovira kolekciju za proljeće/ljeto 2017. godine. Osim cipela, ona se ovog puta okušala i kao dizajnerica torbi, te novčanika. Ipak, s lijepom poduzetnicom ovog puta manje smo razgovarali o poslu, a više o njenom odjevnom stilu, koji opisuje kao elegantan i ženstven.

\"\"

Koji komad odjeće Vam je najvažnije da imate u ormaru?

 • Osim upečatljivih cipela, važno mi je u ormaru imati haljinu nosivu u različitim prigodama. I, naravno, nikad prevaziđene farmerice.

 Jeste li tip osobe koji dan ranije pripremi odjeću za naredni dan ili sve radite u zadnji čas?

 • Ako je riječ o nekom bitnom eventu onda se potrudim da pripremim na vrijeme odjeću koju ću nositi, a svakodnevno se odijevam prema raspoloženju, vremenskim prilikama kao i poslovnim obavezama koje imam tog dana, bez priprema.

Ko je osoba koja Vas inspirira svojim stilom?

 • Inspiraciju pronalazim u različitim vremenskim periodima, koji su obilježeni različitim modnim stilovima. Istaknula bih modni stil \’50 – ih i \’60 – ih godina prošlog stoljeća, za koje vjerujem da su vječita inspiracija.

Iako imate vlastiti brend obuće, kojeg dizajnera cipela posebno cijenite u zašto?

 • Svi poznati dizajneri cipela su definitivno ostavili bitan trag na modnoj sceni, ali cipele Manola Blahnika su prava umjetnost. Njegov dizajn i izbor materijala su perfektni i zaista unikatni.

Ove sezone u trendu su oxfordice, no koja vrsta cipele je Vama najdraža?

 • Svaki model cipela upotpunjuje različite modne stilove. Najviše volim model dorsay s visokom petom i gležnjače. U ovim modelima se najbolje osjećam.

Koliko, uopće, pari čuvate u cipelarniku?

 • Iskreno, ne znam tačan broj, ali mnogo ih je, počev od cipelica u stilu Pepeljuge koje sam dobila sa tri godine, prvih štikli u srednjoj školi, pa sve do mojih zadnjih modela iz kolekcije proljeće/ljeto 2017.

 S obzirom na to da dizajnirate cipele, jeste li razmišljali i o lansiranju odjevne kolekcije?

-Za sada nisam razmišljala o kreiranju odjevnih predmeta, ali sve je moguće. Možda nekada u budućnosti.

Volite li čitati modne magazine?

 • Da, šuštanje papira u rukama i miris svježe štampanih časopisa bude uspomene na moje djetinjstvo, kada bi mama početkom svakog mjeseca donosila nekoliko magazina koje bi s nestrpljenjem prelistavala. Taj običaj smo zadržale sve do danas. Nadam se da će se mlađe generacije zainteresirati za nove magazine koji se predstavljaju u našem okruženju, jer velika je razlika između elektronskog „praćenja mode„ i onog osjećaja kada časopis prelistavate u rukama.

 U čemu se najbolje osjećate?

 • U haljini i cipelama s visokom petom.

Volite li nakit? Koji je najdragocjeniji komad koji posjedujete?

 • Vjerujem da svaka žena voli nakit. Najdragocjeniji komadi svakako su oni za koje sam emotivno vezana, koji predstavljaju uspomenu na određene događaje u životu, drage osobe. Pohvalila bih bh. dizajnere nakita koji nude kvalitetan i unikatan nakit, a posebno bi istakla „Lota art“ čijim modelima sam oduševljena.

Volite li vintage komade odjeće ili nakita? Postoji li neki koji ste naslijedili od mame ili nane, a koji i danas rado nosite?

 • Moj omiljeni odjevni predmet je naslijeđena vintage haljina od majke koju oblačim za posebne prilike. U garderoberima naših mama i majki se krije pravo malo modno bogatstvo.

Koga posebno cijenite od bh. modnih dizajnera?

 • Rad bh. modnih dizajnera je vrhunski i izuzetno kvalitetan. Kolekcije Kaftan Studija i Art by Tea su na nivou svjetske modne scene.

 Gdje ste obavili najbolji shopping ikada?

 • Najviše volim kupovati na putovanjima jer tako kupljeni predmeti ujedno predstavljaju i uspomenu na određeno mjesto.

 Kupujete li na sniženjima?

– Vrlo rado. Jedna od čari shoppinga je upravo kupovina na sniženjima, pogotovo za vrijeme novogodišnjih praznika.