Vedrana Stojić: U mom modnom stilu nema mjesta za monotoniju

Elegancija je nešto s čim se rodite ili ne. To se ne može odglumiti, niti sakriti. Elegancija prije svega dolazi iz duše, iz njene raskoši i blistavosti koja se najbolje predstavlja kroz jednostavne krojeve. Moj stil je uz to i inovativan, odnosno ne dopuštam da me elegancija suviše odvuče u nenametljivu klasiku – objašnjava nam lijepa pijanistkinja iz Banje Luke koja oduševljava svojim specifičnim modnim stilom

Razgovarala: Andrea Tomašević Kolenda

 Pored toga što je poznata i priznata u svijetu muzike, Vedrana Stojić brinula se o odnosima s javnošću modne kuće Carmen line, punih pet godina. Trenutno obnaša funkciju direktorice marketinga i prodaje, a kako je riječ o porodičnom biznisu, Vedrana je u rad firme uvijek bila uključena zajedno sa mamom i sestrom. Čak i kada nije imala konkretna zaduženja i funkcije, kod kuće su često razgledale uzorke materijala umjesto odmaranja uz TV. Bez obzira na posao koji je okupira 24 sata dnevno, uvijek ima vremena za muziku koja je, kako kaže, duboko usađena u nju i koja je neupitno sastavni dio njenog života.

\"\"

Diplomirala je na Akademiji umjetnosti Banja Luka kao student generacije – smjer klavir u klasi red. prof. Nevene Popović, a master studije završila je u Beogradu. Iza sebe ima već prilično bogatu karijeru, više međunarodnih nagrada i priznanja, naročito u Italiji.

Profesorica klavira u modnim vodama. Kako ste spojili te dvije ljubavi?

– Vrlo jednostavno… Te dvije ljubavi niti sam tražila niti spajala. One su mene našle. Ili bile sudbinski predodređene, ne znam ni sama. Moj tata je kao mladić bio fantastičan rok gitarista, tako da su mi talenat i ljubav prema muzici bili genetski suđeni. Za razliku od tate, moja duša se pronašla u klasičnoj muzici, zbog čega se često i dan danas povremeno zadirkujemo i provociramo čija je muzika bolja i ljepša. A moda se pojavila prvenstveno uz muziku. Odrastala sam uz porodičnu firmu, modnu kuću Carmen line još kao djevojčica. Moji dječiji koncerti su bili moji snovi na javi, mama mi je šila najljepše haljinice i ja sam se osjećala kao prava princeza. Vremenom, moda je postala moj pečat, način da pokažem svoju prefinjenost koju njegujem u muzici, način da dodatno zablistam na sceni, a kada sam postala profesor, moda je postala moj metod da učvrstim autoritet i naučim svoje učenike modnom bontonu.

Svoj modni stil definirali biste kao…?

– Inovativna elegancija. Elegancija je nešto s čim se rodite ili ne. To se ne može odglumiti, niti sakriti. Elegancija prije svega dolazi iz duše, iz njene raskoši i blistavosti koja se najbolje predstavlja kroz jednostavne krojeve. Moj stil je uz to i inovativan, odnosno ne dopuštam da me elegancija suviše odvuče u nenametljivu klasiku. Uvijek volim na sebi, uz eleganciju, imati jednu malu dozu nečeg atraktivnog, šik ili romantičnog…. tek toliko da ne dopustim monotoniju.

Žene za klavirom uvijek djeluju besprijekorno. U čemu je tajna odijevanja takvih dama? Šta njihov stil izdvaja od drugih?

 – Sve se izgrađuje iznutra, a ne spolja, pa tako i stav i stil. Ljepota sviranja klavira i izvođenja klasične muzike je upravo u pokušaju dosezanja besprijekornog, tu nema prostora za nesavršeno. Dok vježbate klavirske komade, vi ne učite samo pokrete prsta do savršenstva, vi pročišćavate i izrađujete dušu, a naša moda priča našu priču do najsitnijeg detalja. Da nije tako, ne bismo u filmovima i pozorištima imali kostimografe. Tajna odijevanja pijanistkinja je zapravo sam klavir. To je najmoćniji instrument – jedini instrument koji može da zamijeni čitav orkestar. Pijanistkinje se sa instrumentom vremenom sažive, moć klavira postane naša moć, a mi je onda na sebi naslikamo našim modnim stilom.

\"\"

Kojim principima se vodite kada birate odjeću koju ćete nositi?

– Uvijek razmišljam ovako… “Hoću nešto elegantno, malo senzualno, dovoljno privlačno, i nenametljivo seksi.“

Sve žene uživaju u tome kada su, pored toga što su lijepe sebi, lijepe i privlačne i drugima. Žena koja to ne priznaje, definitivno nije iskrena. Želja da budemo lijepe nas je i svrstala u ljepši spol, zar ne? Ali jedan od glavnih principa mi je definitivno „senzualno – nikad vulgarno.“

 Ukoliko želite dozu ozbiljnosti šta najradije birate?

– Za dozu ozbiljnosti biram prije svega haljinu i sako, ili kostim. S obzirom da su to vrlo ozbiljni krojevi, obožavam da se igram bojama i dezenima. Razdragane, šarene cvjetne suknje savršeno daju notu romantičnom sakou i bluzi. Ili ako biram crni sako, onda je haljina uvijek nekog upadljivog dezena i tako razbijem monotoniju. Bluze nježnih ili izazovnih dezena i boja imam uvijek! Ozbiljan stil nikad ne dopuštam da bude dosadan i jednoličan –  uvijek blago zavodnički ili romantičan.

\"\"

A za casual stil?

– Moj casual stil podrazumijeva prije svega komfor, farmerice ili dnevne pantalone, patike i neka simptična majica, mada i tu volim izbjeći preveliku neutralnost, pa biram majice sa npr. tufnama ili nekim drugim štosnim dezenom.

 Koliko Vam je moda bitna u životu?

– Na skali od 1 do 100? Barem 200.

Onda je suvišno da pitam volite li shopping…

– Obožavam! I ciljani shopping, i onaj usputi, i slučajni, i onaj da ispoštuješ ljubaznog trgovca, i onaj kad biraš poklone dragim ljudima, i onaj kad ti je ostalo od prošlomjesečne plate više nego što si se nadala, i onaj … „Eeej, mama, baš sam kupila neke stvari, teško mi je da nosim kući, ajde dođi do grada da popijemo kafu!“

Koji Vam je apsolutno najdraži odjevni komad ?

– Haljina. To je jedini odjevni komad kojeg nose samo žene. Mislim da žene danas definitivno trebaju biti više žene, to je njihov najveći kvalitet i prednost. Ne podržavam pokušaj ekvalizacije ili nadjačavanja naspram muškaraca, smatram da oni trebaju uvijek biti jači i bolji od nas. A mi ljepše, nježnije i ženstvenije.

Šta najviše volite nositi tokom hladnijih dana?

– Kaputi i mantili su mi nešto najdraže u hladnim danima. U tome se nekako uvijek osjećam kao spoj elegantne dame, poštovanog generala i spretnog detektiva. Mada, zimi mi je najveći problem to što ne volim čizme nikako, i vrlo često nosim štikle i onda kada zaista treba nešto toplije. Ali prosto, koliko god bile lijepe i elegantne, u čizmama se nikad ne osjećam prefinjeno kako bih željela.

 Jesu li ti trendovi imperativ kod odijevanja?

– Ni slučajno!

U kakvoj obući uživate?

– Nosim ili cipele visokih potpetica ili patike. Nema između. Kažu da je to zato što sam dupli blizanac.

Šta obično nosite od modnih detalja?

– Osmijeh, eyeliner i dobar parfem. Bisere, diskretan broš i svilenu maramu.

 U kakvoj kombinaciji se osjećate najizazovnije?

– U onoj koja samo nagovještava, a ne otkriva.

 Recept za opuštanje nakon napornog radnog dana?

– Muzika. Prvenstveno barok, pa kad vidite da ste već bolje, onda romantizam.  Ako je ljetno veče, čaša kvalitetnog vina na terasi. Po mogućnosti u spavaćici ili pidžami. Savjetujem konzumaciju svega ovoga nasamo. Zapamtite da oni koji vas kritikuju što dio dana izdvajate samo za sebe su zapravo vrlo sebični i egocentrični jer vas sigurno baš u tom trenutku nešto trebaju, a oni su se toga dana već sami sebi dovoljno posvetili. Provjereno 100%.