Mirha Hasanbegović: Žene dobro vladaju u biznis svijetu

 „Današnji tempo života je takav da ga neminovno prati određena količina stresa koja se u pojedinim stuacijama, koje zahtijevaju promptnu i odlučnu reakciju, povećava. Ipak, uvijek se trudim različitim problemima i situacijama pristupiti pažljivo i pozitivno“ – u intervjuu za naš magazin govori Mirha Hasanbegović, članica Uprave Raiffeisen Banke s kojom smo razgovarali o bankarstvu, liderstvu i privatnom životu

Razgovarala: Andrea Tomašević Kolenda

Nakon sticanja diplome i magisterija koji je završila na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, svoju karijeru počela je u bankarskom sektoru i radila u kompaniji Island & Peninsula Kuala Lumpur, Bank One Chicago, te Central Profit banci. Svoj poslovni put nastavila je na rukovodećim pozicijama u HVB Central Profit banci. Od aprila 2007. godine, a prije imenovanja na funkciju članice Uprave Raiffeisen banke u Bosni i Hercegovini 2015. godine, u ovoj banci obavljala je fukciju direktorice Retail prodaje i distributivnih kanala.

\"\"

 Nakon što ste ostvarili uspješnu karijeru kao direktorica prodaje Raiffeisen banke, prije nešto više od dvije godine došli ste na mjesto članice Uprave za Retail poslovanje. Koliko Vam je značila ta poslovna promjena?

– Mišljenja sam da svaki profesionalac ima izazove u karijeri koji ga potiču da bude još bolji u obavljanju svog posla te ga iste te promjene motiviraju na kontinuirano unapređenje. Stoga je za mene imenovanje za članicu Uprave Raiffeisen banke bilo izuzetno značajno s obzirom da se ne radi samo o napretku u karijeri, nego i o poslovnoj prilici koja mi je omogućila da maksimiziram svoj doprinos ostvarenju ciljeva institucije u kojoj sam zaposlena.

Kako izgleda Vaš poslovni dan?

– S obzirom da Raiffeisen banka pruža svoje usluge za preko 450.000 klijenata putem široke mreže koja trenutno broji 97 poslovnica rasprostranjenih širom čitave Bosne i Hercegovine, te da smo članica grupacije čije je sjedište u Austriji, moji radni dani rijetko liče jedan na drugi. Ono što mogu reći je da su veoma dinamični i ispunjeni velikim brojem različitih aktivnosti, te poslovnih sastanaka s klijentima i saradnicima.

 Mislite li da ste tačno na pravom mjestu gdje trebate biti?

– Obično razmišljam na način da čovjek treba biti zadovoljan onim što ima u životu. Cijelu svoju karijeru sam gradila u bankarskom sektoru, zaista volim posao koji radim, a svakodnevni zadaci i aktivnosti su novi izazovi i moj pokretač. Uzevši u obzir i dinamiku posla koji obavljam, trudim se i uživam u svom poslu pronalazeći prostor za unapređenje.

Kakva je, po Vama, budućnost bankarske industrije?

– Bankarski sektor je najbolje regulisan, kontrolisan i organiziran sektor u BiH. Već niz godina izraženo je povjerenje građana u banke, te je zabilježen rekordan nivo štednje. Intenzivno se provode i aktivnosti vezane za novu zakonsku regulativu u domenu bankarstva. Bankarska industrija se već sada značajno prilagođava sofisticiranim zahtjevima klijenata usklađenim s tehnološkim napretkom, te trendovima u oblasti digitalizacije. Naravno, očekujem da će ovakva praksa biti nastavljena i u budućnosti.

Postoje li neki noviteti u poslovanju, koji se konkretno tiču Vašeg segmenta djelovanja, na koje ste posebno ponosni?

– Svakako. Prije svega ponosna sam na činjenicu da Raiffeisen banka intenzivno prati trendove digitalizacije, koje sam prethodno spomenula, i kojima se veoma uspješno nastoji prilagoditi. Naime, kontinuirano nastojimo našim klijentima olakšati poslovanje i kontakt s Bankom, s obzirom da je uočljiv trend da klijenti žele da realizuju svoje bankarske poslove bez dolazaka u poslovnicu. Ono što bih s ponosom izdvojila je da smo prva banka koja je klijentima omogućila komunikaciju i putem Raiffeisen Viber Chat-a, ali i putem web chat-a dostupnog na našoj web stranici. Nadalje, na prilagođen način, informacije s našim klijentima razmjenjujemo i putem društvenih platformi Facebook, LinkedIn i YouTube.

Dodatno, početkom prošle godine, našim klijentima smo omogućili da za kredit ili karticu apliciraju online, putem web stranice Banke. Na ovaj način klijenti svoj zahtjev mogu podnijeti kada oni to žele i sa mjesta koje im odgovara. U ovom slučaju klijenti poslovnicu posjećuju samo jednom, što predstavlja dodatnu uštedu njihovog vremena.

Također, spomenula bih da u okviru digitalnih servisa nudimo i usluge Internet i mobilnog bankarstva, te da smo početkom ove godine na atraktivnoj lokaciji u sarajevskoj ulici Ferhadija, u moderno osmišljenom prostoru, otvorili našu prvu digitalnu poslovnicu.

Kojim se motivima vodite u poslu i šta je ono što uvijek savjetujete svom timu?

– Smatram da je za uspješno obavljanje posla, pored znanja, neophodna i puna posvećenost radnim zadacima. Uvijek se trudim da svoj posao obavljam maksimalno dobro, ali i da pokušam pronaći način za dodatno unapređenje. Naravno, uz sve ovo neophodan je timski duh i dobra saradnja s kolegama, jer bez te sinergije uspjeh nije moguć. Dodatno, kada moje kolege i ja imamo priliku, organiziramo, kako međusobna druženja tako i druženja s klijentima, tokom kojih nastojimo izgraditi partnerske odnose bazirane na uzajamnom povjerenju.

S obzirom na Vaš zahtjevan i odgovoran posao, prati li ga isto takva količina stresa i odgovornosti?

– Današnji tempo života je takav da ga neminovno prati određena količina stresa koja se u pojedinim stuacijama, koje zahtijevaju promptnu i odlučnu reakciju, povećava. Ipak, uvijek se trudim različitim problemima i situacijama pristupiti pažljivo i pozitivno. Što se tiče odgovornosti, moj posao nosi veliku količinu iste. Međutim, sve dok zadacima pristupam predano i profesionalno, odgovornost za mene ne predstavlja prepreku, nego me čak i dodatno motivira.

Mislite li da je ozbiljan biznis i dalje muški svijet?

– Iako su nerijetko prilikom preuzimanja rukovodećih pozicija muškarci u povlaštenom položaju, iz vlastitog iskustva mogu reći da u biznis svijetu jednako dobro vladaju i žene. Činjenice koje ovo potvrđuju su da Raiffeisen banka ima oko 1.250 zaposlenika, među kojima dominiraju žene koje svoj posao obavljaju savjesno i kvalitetno. Također, Upravu Banke, pored muških kolega, ravnopravno čine i dvije žene. Dodatno, želim istaći da se žene nalaze i na čelu naših članica – Raiffeisen Invest-a i Capital-a. Živeći naše Raiffeisen vrijednosti, iako različiti, međusobno se uvažavamo te poštujemo ravnopravnost. Nerijetko, žene pored biznisa imaju druge prioritete, ali smatram da ukoliko to žele, mogu posao obavljati jednako dobro kao i muškarci.

Imate li neki hobi, u čemu uživate?

– Dinamika mog posla mi ne ostavlja previše vremena da se redovno bavim stvarima koje bih željela i koje volim. Ono čemu svakako težim, u čemu uživam i što me opušta, je da svoje slobodno vrijeme provedem s dragim ljudima – prije svega mojim sinovima i suprugom, drugim članovima porodice i, naravno, prijateljima. Užitak je veći ukoliko su ova druženja negdje u prirodi, na čistom zraku, daleko od gradske gužve. Također, volim putovanja, a ljubitelj sam i sedme umjetnosti. S obzirom da zaista volim filmove, svake godine se radujem Sarajevo Film Festivalu i redovno ga posjećujem, ne samo kao zaposlenik kompanije koja već niz godina podržava rad ovog značajnog festivala, nego i lično.