Spoj mode i arhitekture: Kolaboracija \”Perrin Paris\” i Zahe Hadid

Od 1893. godine, pariška modna marka „Perrin Paris“ stvara izvrsnu kožnu robu za odabranu klijentelu širom svijeta

Počevši kao vrhunski proizvođač rukavica za visoke modne kuće, ovaj brend se znatno proširio i svojim klijentima ponudio zadivljujuće kolekcije sandučića i kožnih torbica.

Besprijekorno dizajnirane po najvišim svjetskim standardima, \”Perrin Paris\” vrećice čine upečatljiv dodatak ženskom ormaru. Od ove modne linije, očekujte podebljane oštre linije, jasno usmjereni dizajn s jedinstvenim ručnim manžetama i teksturiranim ukrasima, idealnim za večernje zabave.

\"\"

„Sve je počelo s komplimentom.“ U 2015. godini, kreativna direktorica francuske modne marke „Perrin Paris“, Sally Perin, posjetila je web site „London Financial Times“ i zaustavila se na članku „Q&A“ sa legendarnom arhitekticom Zahom Hadid. Zaustavila se na pitanju koje je glasilo: „Koji je vaš omiljeni dar koji ste primili ove godine? Hadid je odgovorila: \”Perrin Paris torbica.\”

\"\"

Zaha Mohammad Hadid rođena je u Bagdadu, 31. oktobra 1950.  godine. Bila je ugledna britanska arhitektica i dizajnerka iračkog podrijetla. Pored mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoje ideje i rad, dobitnica je Pritzkerove nagrade 2004. godine, najprestižnije nagrade za arhitekturu na svijetu, čime je postala prva žena dobitnica te nagrade. Prošle godine, umrla je od srčanog udara u svojoj 65. godini i iza sebe ostavila stvaralaštvo kojem će se diviti još mnogobrojne generacije.

Za njen prepoznatljiv arhitektonski stil kažu da se odlikuje „snažnim futurističkim linijama zakrivljenih i izduženih formi” s „više perspektivnih tačaka i isprekidane geometrije, čime se priziva haos modernog života.”  Stoga, postoji li bolja osoba za kolaboraciju za prepoznatljivim dizajnom „Perrin Paris“ torbica?

Zastupnici „Perrin Paris“ su početkom prošle godine dogovorili saradnju sa arhitekticom, ali je nakon njene neočekivane smrti, prirodno, sve zastalo.

Nekoliko mjeseci kasnije, tim Zahe Hadid se ponovo obratio „Perrin Paris“ kako bi nastavili sa projektom na mjestu na kojem su zastali – znajući da je to ono što bi preminula arhitektica željela. Sadašnja direktorica Hadid tima, Mahaha Kutay, preuzela je projekat u kojem je stvoreno sedam novih limitiranih izdanja torbica sa tri različita tipa držača za ruke, koji se prirodno svim „Perrin Paris“ linijama može nositi i sa desne i sa lijeve strane.

Na svojoj web stranici, Sally Perin navodi:

\”Bilo je vrlo važno da Zaha bude prisutna u ovoj kolekciji, što je više moguće. Kolekcija se sastoji od svih njenih omiljenih boja, poput boje crvenog ruža i kraljevsko plave, pored toga zatražili smo da njen tim zasebno imenuje tri malene skulpture na držačima, a one su – „Strae“, „Loop“ i „Mobi“.

Ova limitirana kolekcija biti će dostupna isključivo na Farfetch.com stranici, Perrin Paris trgovinama, kao i „Zaha Hadid“ galerijama, počevši od 19. juna, u trajanju od  šest mjeseci.

Pogledajte fotografije ove zanimljive saradnje:

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"