Naida Čatić: Sreća je biti zdrav i raditi ono što voliš

Jedna od najboljih interpretatorica sevdalinki u našoj zemlji i članica benda „Divanhana“ u ovom je broju našeg magazina govorila o tome kako izgleda jedan njen dan. Kada nije na putu, Naida vrijeme najčešće provodi u rodnom Sarajevu, gdje ima svoje male rituale:
  • Vrijeme koje provodim u Sarajevu znatno se razlikuje od vremena kada nisam kući. Priroda posla mi nalaže da svoje obaveze organiziram s obzirom na to da nemam određeno radno vrijeme – kazala je za naš magazin lijepa Naida, otkrivajući da muzika i sevdah nisu jedina njena ljubav. Svoju kreativnu stranu izražava i izrađivanjem nakita i slikanjem

Priredila: Lejla Lojo-Karamehmedović; Foto: Haris Karamehmedović

09:00h

– Priznajem da ne volim prerano ustajanje, te se trudim svoje poslovne obaveze prilagoditi privatnim. Ako radim probe s bendom one obično budu u jutarnjim satima, stoga ustajem dva sata prije same probe kako bih se mogla upjevati i biti spremna za rad.

11:00h

 – Obično se sastajemo u ovo vrijeme u našem malom studiju gdje započinje kreativni nered, kako ja to volim kazati. Tu nikada ne mogu planirati koliko ću se zadržati i tada zapravo kreće moje radno vrijeme. Posvećena sam svom poslu i odana svemu što se dešava unutar našeg malog kolektiva. Pored muziciranja, kada smo u pripremi novog materijala, moji dani vezani su isključivo za studio i tada ne planiram druge obaveze uopće.

 14:00

– U procesu editovanja i miksanja novog materijala, pored svojih kolega koje vještim uhom preslušavaju isti, volim naša druženja u divnom ambijentu \”Long Play\” studija. Tu se u suštini odmaram, te u zadnje vrijeme poslijepodnevne sate provodim baš tu. U procesu stvaranja novih pjesama uvijek se roje nove ideje i svaka je iznova drugačija i posebna. Kao da je cijeli univerzum u povoju, taj osjećaj je vrlo ličan za svakog od članova benda. Volimo naše kreativne momente, stvaramo zajedno i ostavljamo dio sebe u svakoj od novih pjesama. Sreća je biti zdrav i voljeti ono što radiš, jer to je ljepota koja čini čovjeka boljim kako sebi tako i drugima. Zahvalna sam Univerzumu na tim blagodatima koje susrećem svakodnevno.

17:00

– Kada sam u Sarajevu i kada mi to obaveze dozvoljavaju odlazim u fitness & health club, pronašla sam formulu kako pomoći sebi i svome tijelu. Trudim se minimalno tri puta sedmično odlaziti u fitness, radim s personalnim trenerom ili savjetnikom kako se to danas naziva. Prilikom dugih putovanja, sjedenja i brzog tempa uvidjela sam da je tjelovježba ključni faktor za fizičku fleksibilnost. Pored toga, dosta mi pomaže prilikom posla koji radim, dijafragma bolje funkcionira i osjećam se odlično.

18:00

– Ovo je vrijeme za kafu. Uživam u tom ritualu i smatram da je ispijanje kafe nešto što je kult na ovom prostoru. Ako je ne pijem u porodičnoj atmosferi i kućnom ambijentu, volim se odmarati uz kafu na Baščaršiji. Uz kafu se smijemo, opuštamo, razgovaramo, a ja je ispijam baš dugo. U mojoj porodici niko ne pije kafu duže od mene, pijem je hladnu. Otkrit ću vam i jedan svoj ritual, naime gdje god da putujem kupujem jednu šoljicu za kafu, kolekcija se bogati svakim novim putovanjem, a ispijajući kafu iz neke od njih, oživim uspomenu na mjesta koja sam posjetila. Stoga, moja kafa je više od same kafe.

20:00

 – Obično sam u večernjim satima u kinu, pozorištu, vani s prijateljima ili porodicom. Mada često to vrijeme znam iskoristiti samo za sebe, čitajući uz muziku koja mi odgovara. Uvijek se trudim biti kreativna u noćnim satima, pa se dešava i to da slikam, izrađujem nakit ili jednostavno istražujem neke nove svjetove putem knjiga ili dokumentarnih filmova.

 23:00

– Kada sam kući, spavam ranije i pripremam se za sutrašnji dan. Moj dan se tada i završava na neki način.