Prijedlog za zdrav i brz ručak: Supa od zapečenog paradajza

Iako je paradajz uobičajena namirnica u našoj ishrani, često zaboravljamo na njegove zdravstvene dobrobiti. Zbog velikog broja antioksidanata, kalijuma i drugih vitamina paradajz se naziva i čuvarom srca. Sezona domaćeg pardajza je pri kraju, stoga iskoristite ovaj period i pripremite ovu osvježavajuću supu od paradajza

Priredila: Džana Dahić

\"\"

\"\"

Sastojci:

  • 1 kg paradajza
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2-3 čehnice bijelog luka
  • So, biber, ruzmarin
  • Maslinovo ulje

\"\"

Postupak:

  • U rerni na pek papiru zapecite paradajz isječen na kriške i čehnice bijelog luka u kori.
  • Vrijeme pečenja oko 30 minuta na 200 stepeni.
  • U šerpi prepržite crveni luk na maslinovom ulju i dodajte zapečeni paradajz i oguljeni bijeli luk. Sve sjedinite, začinite i izblendajte do željene gustoće.
  • Paradajz supu dekorirajte s malo origana i servirajte uz bruskete ili tost!

Zdravo, brzo i ukusno!

Prijatno!