Praznik ljubavi proslavite uz ukusne koktele

Živjeli!

Cosmopolitan

\"\"

Sastojci:

 – 45 ml votke od limuna

– 15 ml Triple seca

– 30 ml soka od brusnice

– 10 ml soka od limete

– led

Za ukras

korica narandže ili kriška limete na ivici čaše.

Priprema:

Promućkajte sastojke u šejkeru za koktele s ledom i procijedite u čašu za koktele. Kako biste napravili ukras: držite okrugli komad kore narandže – iznad vašeg cosmoa i pažljivo prođite s njim preko upaljene šibice ili upaljača. Savijte vanjsku ivicu kore prema plamenu – tako da se ulje narandže oslobodi, a zatim ubacite koricu u piće.

 Espresso martini

\"\"

Sastojci:

Za šećerni sirup

– 100 g zlatnog šećera

Za koktel

– led

– 100 ml votke

– 50 ml svježe skuhane espresso kafe

– 50ml likera od kafe

– 4 zrna kafe

Priprema:

Počnite s pravljenjem šećernog sirupa. Stavite šećer u malu šerpu na srednju vatru i dodajte 50 ml vode. Promiješajte i pustite da proključa. Ostavite smjesu da se ohladi. Kada se šećerni sirup ohladi – sipajte jednu kašiku u šejker za koktele, zajedno sa šakom leda, votke, espressa i likera od kafe. Mućkajte dok spoljašnjost šejkera za koktele ne postane ledeno hladna.

Procijedite u ohlađene čaše. Po želji svaki ukrasite zrnima kafe.

Aperol spritz

\"\"

 Sastojci:

– led

– 100 ml Aperola

– 150 ml prošeka

– soda, za dopunu

Priprema:

Stavite nekoliko kockica leda u dvije čaše i u svaku dodajte po 50 ml Aperola. Podijelite prošek između čaša, a zatim dodajte sodu, ako želite. Dekorirajte po želji

Clementine martini

\"\"

Sastojci:

– sok od 6 klementine, plus 2 za serviranje

– 100 ml votke

– 100 ml Cointreau

– 1 boca prošeka, kafe ili šampanjca, dobro ohlađena

 

Priprema:

Stavite čaše za Martini (ili flaute za šampanjac) u zamrzivač. Pomiješajte sok od klementine, votku i Cointreau u vrču, a zatim hladite sat. Tanko narežite dvije klementine – kako biste ih koristili kao ukras. Za posluživanje stavite krišku klementine u svaku ledenu čašu. Napunite skoro do pola ohlađenom smjesom za vrč, zatim otvorite bocu gaziranog pića i dopunite čaše.