PORSCHE EXPERIENCE LADIES DAY ISKUSTVO ZA PAMĆENJE

Uspješne žene Bosne i Hercegovine, članice Ladies In zajednice, dobitnice priznanja na Ladies In Awardsu, te predstavnice utjecajnih medija su za Međunarodni dan žena vozile Porsche vozila na poznatoj, kultnoj, trkaćoj stazi Grobnik u Hrvatskoj, te doživjele nezaboravno vozačko-hedonističko iskustvo. Ovaj jedinstven događaj, nazvan Porsche Ladies Day organizirali su profesionalci iz Porsche Centara Zagreb, Sarajevo i Ljubljana, predvođeni Melisom Čengić – Marketing, CRM i PR menadžericom brenda Porsche za BiH

Piše: Samira Muratović

Proslavom 8. marta, uz vozačko-hedonistički program Porsche Ladies Day – organiziranog od Porsche timova iz Zagreba, Sarajeva i Ljubljane – poslana je snažna poruka. Riječ je o projektu zajednice SHIFT by Porsche – čiji je cilj mijenjanje položaja žena u društvu i borbu protiv stereotipa. Projekat inspirira žene u BiH, te ih potiče da nadahnu zajednicu pojedinaca vođenih snovima, kako bi napravili promjenu za buduće generacije mladih liderica. Zajednica SHIFT počela je svoje djeluje na području Porsche Srednje i Istočne Evrope i okuplja 28 zemalja regije.

\"\"

\"\"

 

 

Oduševila me cijela SHIFT by Porsche priča, kao i svi predstavnici brenda koji su nam se predstavili na ovom impresivnom događaju. Ovo iskustvo je jedno od onih koje ću dugo pamtiti.

Pa, krenimo u naš Porsche Experience.

Već na samom početku, sve je ukazivalo na odličnu organizaciju i dobro planiranje puta. Nekoliko dana prije, popunili smo pristupnu aplikaciju, gdje se organizator upoznao sa svakom od nas. Između ostalog, jedno od pitanja bilo je i kakvu vožnju preferiramo. Mada volim bržu vožnju, ovaj put odabrala sam lakšu i sigurniju. Prvi dio godine mi je poslovno bio veoma intenzivan, pa mi je laganija opcija u ovom momentu više prijala. Iskustvo vožnje na stazi Grobnik je za mene novo i zato nisam znala šta mogu očekivati, pa sam išla na sigurno. Kasnije se ispostavilo kao dobra odluka.

Na sarajevskom aerodromu, osjetila se dobra energija. Poznata lica s naslovnica Ladies In magazina ulijevala su nadu, a ugodan let do Zagreba, potvrdio je moja očekivanja da će ovo biti uzbudljivo putovanje – koje će nam ostati dugo u sjećanju. Dobra atmosfera i druženje s inspirativnim ženama, nastavilo se i u autobusu – kojim smo došli od zagrebačkog aerodroma, pa do naše destinacije u Opatiji. U večernjim satima smjestili smo se u luksuzni Hotel Ambasador, gdje smo nastavile tokom večeri, naše opušteno druženje.

Bilo je tu smijeha, šale i zanimljivih anegdota. Sve smo tako različite, ali ipak u mnogo čemu slične, prvenstveno pozitivne.

Osvanuo je i naš dugo očekivani dan, 8. mart. Bile smo spremne da na vrijeme krenemo prema automotodromu koji je udaljen nekih 20-ak minuta od Rijeke. Pokušavale smo pretpostaviti šta nas očekuje. Svaka na svoj način, borila se s adrenalinom koji nas je polako počeo obuzimati. Oduševljenje se desilo kada smo ugledale legendarnu stazu Grobnik.

Dočekali su nas savršeno izloženi modeli koji su nam odmah dali do znanja, gdje smo i šta možemo očekivati.

Krenuli smo ka mjestu za registraciju, gdje je ujedno bio i organiziran prijem i doček kao na filmskom setu. I, dok smo trepnule već smo bile raspoređene u grupe – shodno našim preferencijama. Naši licencirani instruktori, koji su nas pratili sve vrijeme eventa, davali su posebnu draž i vrijednost, kontrolirali su svaki detalj i ništa nije bilo prepušteno slučaju.

\"\"

Event je bio podijeljen u četiri dijela: Luxury on Track, Off-Road, Sports on Track, slalom i Launch Control – kroz koja smo bili u prilici upoznati sve Porsche modele i naravno svaka od nas upoznati svog favorita.

Nakon kratke instrukcije o vozilima i vožnji, počinje naša Porsche magija vožnjom imena Luxury on Track. Samo ime potvrđuje ono što smo doživjele, spoj luksuza, komfora i sigurnosti, a sve to krozmodele Panamera 4S E-Hybrid, Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo, Macan GTS, Taycan Turbo S i Cayenne E-Hybrid Coupé.

Svaki model – doživjela sam kao novi outfit, a opet beskrajno drugačiji. Detalji čine magiju u vozilu, a pogled u retrovizor stvara osjećaj putovanja u budućnost. Bio je to jedinstven doživljaj koji se riječima i ne može opisati, već samo doživjeti.

\"\"Savršena vozila dobila su puni sjaj – kada su se u svaki automobil smjestile po dvije dame, koje su se smjenjivale nakon punog kruga, te je svaka mogla doživjeti Porsche model na svoj način.

U našoj grupi bio je neparan broj, te sam bila sama u automobilu i sretnica koja je uvijek vozila duplu vožnju, te možda mogla na najbolji način doživjeti svaki model. Prvi krug je bio upoznavanje, a drugi potpuno uživanje u čarima Porsche modela.

\"\"Svaki krug vožnje predvodio je naš instruktor, Tobia Masini s kojim smo bili povezani radio stanicama i koji je određivao tempo vožnje – shodno uslovima na putu. U jednom momentu je počela padati kiša, ali to nas nije spriječilo da uživamo u vožnji i da pritisnemo papučicu za gas možda jače, nego što bi to inače napravile.

Nakon što smo isprobale sve modele u jednoj vožnji, slijedila bi pauza za kafu, a potom i ručak, tako da smo imale dovoljno vremena da razmijenimo iskustva, predahnemo, te se pripremimo za novu avanturu, a naša sljedeća bila je Off-road tour koju smo doživjele uz model Porsche Macan.

Bilo je ovo jedno novo adrenalinsko iskustvo vožnje po brdovitim cestama, gdje se ovaj model pokazao kao izuzetno sigurno, udobno vozilo, u kojem se niti u jednom trenutku nije mogla osjetiti zahtjevnost staze i prepreke koje smo prolazili. Izgledalo je kao da plovimo.

Naš sljedeći izazov bila je vožnja pod imenom Sports On Track koju smo iskusili uz Porsche modele 911 GT3, 718 Cayman GT4, 911 Turbo Coupé, 911 Targa 4S i 911 Carrera 4 GTS.

Ljubitelji brze vožnje ovaj put mogli su isprobati jedan od najbržih Porsche modela 911 GT3, gdje smo već na samom startu mogle osjetiti snagu i jačinu ovog modela.

Meni je ipak favorit ostala Carrera 4 GTS, gdje sam pored ovih performansi imala i osjećaj udobnosti.

Posebno oduševljenje i najveći nalet adrenalina doživjeli smo kod Launch Control, kada smo uz budno oko instruktora do 100 km/h iz stajanja stizali za samo 2,6 sekundi.

Ništa manje adrenalina nam nije nedostajalo ni na vožnji slaloma sa sportskim automobilom Porsche 718 Cayman.

Ovo je ujedno bio i jedini takmičarski dio eventa u kojem smo mi, kao ekipa, posebno uživale i srčano navijale jedna za drugu i borile za timski rezultat.

Pune utisaka nakon uzbudljivog i adrenalinski ispunjenog, nesvakidašnjeg dana, uputile smo se prema našem hotelu, gdje su nas u sobama dočekali pokloni organizatora. Mislili su o svakom detalju i još jednom potvrdili moju konstataciju s početka, da je sve perfektno organizirano – kao što je i sam Porsche brend. Perfektan, pouzdan, siguran.

Naše druženje se u večernjim satima nastavilo uz ukusne delicije u restoranu Bevanda, te je organiziran i after party.

Jedno nezaboravno iskustvo koje ćemo dugo pamtiti i izjava koja je obilježila dan.

Neka papučica gasa – koju ste danas pritiskale do zadnjih mogućnosti, bude snaga vašeg glasa, a zvuk motora koji je odjekivao stazom neka odražava jasno: MI SMO ŽENE! Slavite svoje najveće i najmanje uspjehe, jer za svaki od njih ste dale dobar dio sebe.

Porsche centar Sarajevo je uspio da se Porsche brend na najljepši način približi bh. damama, istakne sve ono što je najbolje i što se veže za njega, sruši sve stereotipe o ženama kao vozačima i ljubiteljicama brze vožnje.