Omiljene knjige Karla Lagerfelda

Strastven u modi, Karl Lagerfeld na isti način prilazi svemu ostalom, pa i svijetu knjiga. Njegova ljubav prema književnosti se rodila rano, kada je imao samo pet godina

Tu ljubav su mu prenijeli njegovi roditelji, tako da je godinama kasnije kupovao knjige gomilajući ih u svoju sada već bogatu riznicu od preko 30. 000 knjiga koliko se nalazi u njegovom impresivnom studiju koji predstavlja njegovo malo knjiško carstvo Chanelovog maga.

Ono što je zanimljivo je činjenica da slavni dizajner čita knjige na tri jezika, te ih na različite načine doživljava.

Lagerfeld je pravi ljubitelj filozofskih djela,  i to posebno tumačenja antičkog perioda, a neki od omiljenih romana su oni sa kojima se susreo još kao dijete, pa im se iznova vraća, i svaki put drugačije tumači.

Od romana i poezije, filozofskih knjiga i helenskih klasika, Karl Lagerfeld ima širok opus literature koju redovno čita.

Saznajte šta se nalazi u njegovoj biblioteci:

Poezija

Mallarmé, Rimbaud i Verlaine

Nije previše inspirativno, ali Mallarmé je jedan od najboljih. Veoma ga volim. Rimbaud i Verlaine su logični izbori, ali u isto vrijeme nema ništa ljepše od ta dva lika u Paul Verlaineovoj pesmi Colloque Sentimental.

Anna de Noailles

Obožavam poeziju Anna de Noailles koja se zasniva na temi ljubavi, prirode i smrti. Posebno bih izdvojio dvije knjige poezije, a to su \”I love Le coeur innombrable\” i \”L\’Honneur de souffrir\”. Veoma su melodramične, i to mi se jako sviđa.

Pored pomenutih Karl voli poeziju i sledećih pisaca: Else Laskar Schüler, Roberto Juarroz, Annette von Droste-Hülshoff, Guillaume Apollinaire, Paul Éluard, Aragon, Houellebecq, Edith Sitwell, Rainer Maria Rilke (Duino Elegies), Goethe (Elective Affinities),  Friedrich Hölderlin (Diotima).

Filozofska djela

George Santayana, The sense of beauty, 1906, prva edicija

Ovo je moja filozofska biblija. Veoma je teško naći, a nikada nije bila prevedena na francuski jezik. Jedina osoba koja je poznavala Georgea je američki književnik Gore Vidal.

Baruh Spinoza

Osoba koja je napisala ovu frazu po kojoj živim: \”Svaka odluka je krajnje odbijanje.\”

Homer, Iliad

Najvažniji tekst u klasičnoj grčkoj literaturi koji daje najsveobuhvatnije informacije o svim aspektima antike.

Racine

Čitao sam sve tragedije Racina i mogu čak da se jetim nekih stihova. Često sam na večerama sa bliskim prijateljima pričao o njegovim djelima, kada smo ponavljali najzanimljivije dijelove. Pored njega volim Moliéra.

+ djela Borgesa, Saint-Simona, Bossueta (Les Oraisons funèbres), Longusa (Daphnis et Chloé) i Joan Didiona (L\’Année de la pensée magique)

Romani

Madame de Staël, De l’Allemagne

Često čitam ovu knjigu i stalno joj se vraćam. Držim je pored svog kreveta.

Balzac, Béatrix 

Ovo je knjiga uz koju sam učio francuski jezik, a Balzacov univerzum me je uvijek fascinirao.

La légende de Kriemhild 

Imao sam pet godina kada sam upoznao lika iz knjige, koji je sličan tip ličnosti kao ja. Za nju, nikada nije bilo kasno za slatku osvetu. Kada ljudi ne očekuju, to je bolje.

La naissance du jour, Colette

Roman La naissance du jour koji je napisala Colette je izmijenilo način na koji doživljavam Saint Tropez.

Karl preporučuje i sljedeća djela: Sartre (Les Mots), Madame de Lafayette (La Princesse de Clèves), Thomas Mann (Les Buddenbrook i Tonio Kröger). (Izvor: Elle.rs)