Inspiracija za lagane, mirisne i nezaboravne zalogaje
Riblja čorba
Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja
- ljute paprike
- 4 čehna bijelog luka
- glavica luka
- stabljika celera
- 1 l bistre riblje supe
- 400 g soka od paradajza
- 300 g dagnji
- 300 g lignji
- 250 g repova škampa
- 700 g miješane morske ribe
- so
- biber
Priprema:
U većoj šerpi na ulju pržite crveni i bijeli luk s ljutom paprikom. Dodajte sok od paradajza i polovinu riblje supe. Kuhajte 60 minuta na laganoj vatri. Dodajte ostatak supe, komade ribe i sjeckane lignje. Začinite po ukusu i kuhajte još pet minuta. Ubacite dagnje i repove škampa, poklopite i kuhajte još pet minuta. Poslužite toplo, uz krišku hljeba.
Pečena orada na mediteranski način
Sastojci (za 4 osobe):
- 1,5 kg orade
- so
- Vegeta
- biber
- 1,5 kg krompira
- 150 ml maslinovog ulja
- 200 ml bijelog vina
- peršun
- 3 čehna bijelog luka
- ruzmarin
- lovorov list
- limunov sok
Priprema:
Oradu očistite, zarežite, posolite i pobiberite. Krompir narežite na ploške, začinite i pouljite, pa rasporedite po plehu. Na krompir stavite ribu i pecite na 200 °C oko 50 minuta, povremeno premazujući uljem. Pred kraj prelijte aromatičnom mješavinom vina, maslinovog ulja, začinskog bilja i limunovog soka. Po želji prekrijte folijom da riba ostane sočna. Poslužite direktno iz pleha – miris Mediterana na stolu!
Rižoto od morskih plodova
Sastojci:
- manja glavica luka
- peršun
- 350 g morskih plodova
- šolja riže
- 150 g sosa od paradajza
- 50 g parmezana
- maslinovo ulje
- bijeli luk
- so
- biber
Priprema:
Sitno isjeckan luk pržite na maslinovom ulju, dodajte bijeli luk i peršun, pa sve kratko dinstajte. Dodajte morske plodove. Dinstajte u poklopljenoj posudi uz povremeno miješanje. Komadiće surimi štapića izvadite nakon nekoliko minuta, jer su oni ranije gotovi. Ostatku morskih plodova dodajte rižu, paradajz sos, so, biber i vodu. Povremeno miješajte da riža ne zagori. Po potrebi dodajte malo vode, ali pazite da se riža ne raskuha. Pred kraj dodajte surimi štapiće i ostatak isjeckanog peršuna. Po želji pospite ribanim parmezanom.
Kremasta fantazija od dinje
Sastojci:
- dinja (cca 500 g)
- 200 ml slatkog vrhnja
- vrećica goveđe želatine u prahu
- 4 kašičice šećera u prahu
- vanilin šećer
Priprema:
Pripremite želatinu prema uputama i ostavite da nadođe. Dinju očistite i izmiksajte s obje vrste šećera u glatki pire, a nekoliko kockica sačuvajte za dekoraciju. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte pire od dinje i kap vanilije, sve sjedinite i sipajte u čaše. Ohladite, ukrasite i – uživajte u ljetnoj svježini na kašiku!