Riblji specijaliteti su nešto čemu teško odolijevamo pa vam predstavljamo nekoliko ukusnih jela
OSLIĆ SA BLITVOM I KROMPIROM
Sastojci (4 osobe)
4 filea oslića
5 srednjih krompira
20 dag blitve
1 luk
2 češnja bijelog luka
1 kašičica Vegete
1 kašičica soli
Uputstvo za pripremu:
File oslića posolite, pobiberite i posipajte češnjakom u prahu. Pripremite tepsiju i nauljite je, te tako pripremljenu ribu stavite peći oko 15-ak minuta na 185°C.
Blitvu operite i narežite na tanke šnite. Luk stavite na malo ulja te ga pržite dok ne postane staklast, pa dodajte oprani i nasjeckani bijeli luk. Pržite malo pa dodajte narezanu blitvu, Vegetu i vode dovoljno da pokrije blitvu, te dinstajte dok voda ne prokuha.
Istovremeno ogulite krompir, operite i narežite ga na kockice, te stavite kuhati u posoljenu vodu nekih 10-ak minuta.
Kada je krompir skuhan, iscijedite vodu i dodajte ga blitvi kojoj je u međuvremenu voda proključala. Po želji dodajte još malo Vegete.
PASTRMKA U UMAKU OD MASLINA
Sastojci
1 kg pastrmke
100 gr crnih maslina (ili zelenih)
50 gr maslaca
2 dcl maslinovog ulja
1 glavica bijelog luka
2 komada limuna
1 vezica peršunovog lišća
malo soli, bibera
Priprema
Pastrmke očistiti i natopiti limunovim sokom. Iznutra ih posoliti i ostaviti da malo odstoje. Osušiti ih i uvaljati u brašno, višak otresti. Ispržiti ih u tavi na malo maslinovog ulja. Ostaviti ih na toplom.
U maslinovo ulje otopiti maslac, dodati sitno sjeckane masline, propržiti na laganoj vatri, dodati peršun, so i bijelo vino (po želji). Kuhati kratko na laganoj vatri, na kraju dodati bijeli luk i biber. Preliti ribu ovim umakom, ukrasiti peršunom i limunom.
SALATA OD MORSKIH PLODOVA
Sastojci
450 gr mesa od raka
450 gr srednje veličine škampi
10 struka mladog zelenog luka
1/2 glavice ljubičastog luka
4 štapa celera
po 1 komad žute i crvene paprike
1 sok od limuna
4 kašike maslinovog ulja
2-3 kašike svježe isječenog peršuna
soli i bibera po ukusu
Priprema
Meso od raka isitniti, škampe očistiti i prokuhati (kad budu roze boje onda su gotove ili kupite već gotove). Ove dvije vrste “mesa” pomiješati, dodati sitno nasječen mladi luk (bijeli i zeleni dio). Pola glavice crnog luka isjeckati na sitne kockice, isjeći četiri štapa celera na tanje kolutiće, paprike isto isjeći na sitnije kocke, iscijediti sok od jednog limuna, dodati peršun, soli, bibera i maslinovog ulja. Sve sastojke dobro izmiješati, ostaviti preko noći u frižider i sutra prije služenja promiješati i provjeriti da li je potrebno još limunovog soka i soli. Ovo je jako dobar lagani ljetni ručak uz zelenu salatu.