Majke s troje djece su pod najvećim stresom

Uloga majke je veliki izazov, pogotovo za žene koje imaju više od jednog djeteta. Nedavno istraživanje je pokazalo da je majkama sa troje djece najteže

\"\"

Today magazin testirao je 7000 majki ispitujući nivo stresa. Rezultati su pokazali da je nivo stresa povezan sa brojem djece, ali da se stres ne povećava linerano.

– Kada poslije prvog djeteta dođe drugo, to nije ništa strašno. Ali kada dobijete treće dijete, sve se promijeni. Nekada se osjećate bespomoćno. Kada prelazite ulicu i niste u mogućnosti da ih držite za ruke bude poprilično stresno – priznala je majka troje djece i blogerka Džili Smokler.

Majka četvero djece i psihijatar, Dženet Tejlor, smatra da je nivo stresa kod majki sa više od troje djece manji zato što su one već uhodane i nemaju toliku potrebu da sve drže pod kontrolom.

– Što više djece imate to ste više sigurniji u sebe i svoje roditeljske sposobnosti. Naučite da popuštate pa ste onda srećni kada svako dijete stigne na vrijeme u školudodala je Tejlor.

Skoro 60 % majki je kao glavni izvor stresa navelo da ima osjećaj da nemaju dovoljno vremena za djecu i sve njihove potrebe.

Nekoliko procenata majki je izjavilo da je odgajati djevojčice stresnije nego odgajati dječake.