Društvene igre: Koliko su dobre za djecu?

Iako se čini da djeca danas najradije vrijeme provode pred ekranima, nema djeteta koje neće uživati u kvalitetnom porodičnom vremenu igrajući tradicionalne društvene igre. Osim zabave, one donose i brojne prednosti za sve uzraste.

Pružaju mogućnost za rano učenje 

Mala djeca mogu igrati jednostavne igre prilagođene uzrastu uz koje uče boje, oblike, brojeve i razvijaju motoriku. Igre sa kartama koje imaju šarene simbole su dobar način da dijete nauči nove pojmove, karakteristike i veze između njih. Uz društvene igre djeca razvijaju i početne matematičke vještine.

Razvijaju društvene vještine

U vrijeme kada djeca sve više vremena provode sama, fokusirana na uređaje, društvene igre su odličan način za druženje i razvijanje socijalnih vještina. Ovaj tip igre idealan je za stidljivu djecu, koja se na taj način i ne primijećujući oslobađaju stidljivosti i treme. Kroz društvene igre razvija se i empatija, kroz pobjede i poraze djeca uče da razumiju druge i da reaguju pravilno. Kada odrastu, većina djece će se sjećati večeri zajedničkih igara sa roditeljima, smijeha i zabave i neprocijenjivog vremena provedenog sa porodicom.

Poboljšavaju fokus 

Društvene igre uče djecu i strpljenju i pravilima jer svako mora da sačeka svoj red. Ovo je posebno važno u današnjem svijetu koji je prepun digitalnih sadržaja koji remete pažnju.

Jačaju samopouzdanje 

Kada pobjeđuju, djeca jačaju samopouzdanje, ali kada gube uče da prihvataju poraz, piše lavie.rs

Razvijaju mozak 

Dokazano je da igranje društvenih igara podstiče razvoj mozga. Djeca koja se igraju razvijaju snažniji osjećaj kreativnosti i radoznalosti.