Kućni predmeti imaju rok trajanja. Znate li kada treba da zamijenite dasku za siječenje ili jastuk?

Koliko često mijenjate dasku za siječenje, a koliko često jastuke na  kojima spavate? Vjerovatno tek kada se potroše. Većini sigurno nije ni palo na pamet da su to predmeti koji imaju rok trajanja, baš poput namirnica koje držite u frižideru

PLASTIČNE POSUDE – SVAKA TRI MJESECA

Ako imate svoju omiljenu plastičnu posudu u koju pakujete ručak za posao ili ostatke hrane, vjerovatno niste ni razmišljali da je zamijenite. Ipak, trebalo bi i to na svaka tri mjeseca. Plastične kutije savršeno su mjesto za skrivanje loših hemikalija, poput bisfenola A (BPA), bisfenola S (BPS) i ftalata koji se koriste u proizvodnji plastike. Iako se u večini istraživanja navodi da u malim količinma nisu opasni, plastične posude za hranu trebalo bi često da mijenjate.

JASTUCI –  SVAKE DVIJE GODINE

Prema riječima stručnjaka, jastuke treba zamijeniti najmanje jednom svake dvije ili tri godine.

Kada izgube svoju visinu ili grudvast, promijene boju ili se izdeformišu, jastuke treba zamijeniti. Dobar jastuk treba da ispravno centrira glavu, odnosno da je drži u u istoj ravni sa ramenima i kičmom kao kada stojite uspravno sa ispravnim držanjem tijela. Također, trebalo bi da dobro ušuška u vrat i rame da bi pravilo podržavao glavu –  kaže Liza Artis, iz “Savjeta za spavanje”.

BRIJAČI –  SVAKA TRI DANA

Mijenjanje brijača svaka tri dana nije mali trošak, ali stručnjaci upozoravaju da to nije nešto na čemu bi trebalo da štedite. Dermatolog Stefani Vilijams kaže da postoji više faktora koji će utjecati na to kada treba da mijenjate brijač, ali da je preporučljivo da to radite na svaka tri do šest dana.

DASKE ZA SIJEČENJE – SVAKIH 12 MESECI

Podloge za siječenje voća, povrća i mesa, posebno drvene daske, glavno su mjesto za skrivanje bakterija. Studije su pokazale da se na drvenoj dasci skupi šokantnih 200 posto više fekalnih bakterija nego na sjedištu WC šolje. Zato bi trebalo da ih mijenjate na svakih 12 meseci. Siguran znak da treba da zamijenite dasku (i ranije) su mrlje i pukotine u njoj. (Izvor: Blic: zena)