Sastojci koji blagotvorno utiču na kožu

Postoje neke stvari iz prirode koje zadivljujuće utiču na našu kožu. Za neke ste sigurno već čuli, a mi izdvajamo našu top listu

Aloe vera djeluje umirujrće

Sigurno ste već sto puta čuli da i sam sok aloe, iscjeđen pravo iz lista, djeluje umirujuće i obnavljajuće na kožne infekcije. Naučnici objašnjavaju da ona ima antibakterijsko dejstvo i da je dokazano da pospješuje zaceljivanje rana na miševima.

Ulje od agrana

U narodnu znano i kao \”tečno zlato\” za koje Marokanke kažu da mu nema zamjenje pri skoro svim tretmanima na tijelu i licu. Od onih protiv bora, rana, pa do opekotina i bubuljica. Naučna istraživanja o svim dobrim dejstvima arganovog ulja su još u istraživanju, ali se zna da je ono izuzetno bogato linolenskom kiselinom i vitaminom E.

Ulje od kokosa

Sa svojom savršenom strukturom koja mu obezbjeđuje da prodre u kožu i kosu, ono prevenira gubitak vlage i daje masnoće koje se gube starenjem, pa zato ima duplu namjenu. Naučno je dokazano da ubrzava zarastanje rana, pa može imati dobar uticaj pri liječenju od crvenila i terapeutski djeluje pri tretiranju kože sa aknama.

Zeleni čaj

Njega je jako zdravo piti, ali i površinsko apliciranje zelenog čaja ima dosta naučnih dokaza u svoju korist. Nekoliko najboljih studija je pokazalo da on može umanjiti efekte nastale UV zračenjem, ubrzati zacjeljivanje rana i savrešno djelovati na kožu sklonu pojavi akni.

Shea puter

Dame u zapadnom dijelu Afrike upotrebljavaju ovu mazu oduvijek. Ne samo da je stavljanje shea putera pokazalo da ima idealna antiupalna dejstva, nego se u nekim novijim istraživanjima navodi da prisustvo fenilakrilne kiseline smanjuje loše efekte UV zračenja.