Kako urediti kućnu biblioteku?

Knjigoljupci i ljubitelji pisane riječi neprestano se suočavaju s vječnim problemom, a to je nedostatak prostora za knjige koje vole. Kućna biblioteka može biti bilo koja polica ili prostor koji sadrži knjige…

U današnjem svijetu kućne biblioteke postaju sve popularnije, a kućni uredi dijele svoje mjesto zajedno s njima. Ne morate imati veliki dvorac ili čak dodatnu sobu da bi ste stvorili svoju kućnu biblioteku. Potrebna vam je samo volja i mašta.

\"\"

 Gdje smjestiti police

Police je najbolje smjestiti negdje gdje ne smetaju. Iskoristite svaki kutak i svaki zid koji je inače prazan. To može biti prostor ispod stepenica, u hodniku, na galeriji ili cijeli zid, čak i prostor iznad vrata. Ako je moguće ispred polica smjestite nešto za sjedenje.

 Izgled i dekoracija polica

Police ne moraju biti stroge, uniformirane, kvadratne… razigrajte ih različitim oblicima. Pomiješajte kvadrate s pravougaonicima, manjim i većima, okomitim i vodoravnima. Također, ubacivanjem samostalnih polica uz ormare poličare dobit će se dojam raznovrsnosti.

Organizacija polica

Ima raznih načina kako organizirati knjige. Po abecedi, boji, tematici ili veličini. No, nije potrebno pratiti ta pravila. Neke knjige neka su uspravne, druge položene. Svaka polica neka je posebna. Ako imate neku posebno dragu knjigu, položite je kao u knjižari.

Odredite koliko knjiga imate

Za neke, biblioteka bi trebala imati sve knjige koje se smatraju glavnim djelima, dok drugi smatraju da biblioteka treba biti mirno okruženje samo s nekoliko glavnih knjiga, koje se mogu pronaći u vašem stanu. Procijenite svoje potrebe i odlučite se koliko vam je polica potrebno za vaše knjige; da li samo tri ili četiri ili čak možda od poda do stropa. Ako posjedujete manju zbirku knjiga te smatrate da se vaša biblioteka neće puno širiti, razmislite o korištenju otvorenih polica za moderni ambijent u sobi.

Odvojite mjesto za dječije knjige

Knjige su jako važne za djecu. Knjige mogu biti zabavne, intrigantne, zanimljive i utješne. One pomažu djeci da razumiju svoja iskustva, ali i svijet oko sebe. Stoga, bez obzira da li imate biblioteku u obliku polica ili ormara, a možda i dodatne sobe, uvijek odvojite dovoljno mjesta za sve knjige koje vaše dijete obožava.

Izaberite boju

Tradicionalne biblioteke iz prošlosti bile su ispunjene tamno smeđim i bogatim tamno crvenim bojama. U današnjim kućnim bibliotekama vlasnik može imati svjetlije ili tamnije boje, ovisno o modnom trendu.

 Odgovarajuće svjetlo

Rasvjeta je presudna u biblioteci za čitanje. Tokom dana, prirodno svjetlo može biti dovoljno za čitanje, no u večernjim satima potrebna vam je dobra rasvjeta (bez obzira da li se radilo o stolnoj lampi ili rasvjeti na stropu), kako bi ste mogli ugodno čitati.