Imaju li parfemi svoj rok trajanja?

Za parfeme možemo reći kako su jedan od beauty proizvoda s najdužom tradicijom, a dugo vremena su bili rezervirani samo za najviše slojeve društva, te su nosili status moći i bogatstva.

No, takvi periodi su već daleko iza nas, budući da su naše kozmetičke police prepune raznovrsnim bočicama koje svojim upečatljivim izgledom poprimaju i ulogu detalja, a koji pak domu pružaju nešto luksuznije ruho…

Iako danas još uvijek parfemi predstavljaju pravi mali luksuz, također su pristupačniji no ikada te kao takvi dostupni širokim masama. Tako smo sigurni kako svako od nas ima svoju kolekciju omiljenih mirisa, koji su s vremenom postali i pravi odraz vlastite osobnosti i identiteta. Također su česte situacije da nam određeni miris postane toliko drag da njegovu bočicu čuvamo samo za posebne prigode, a nerijetko je riječ o nešto skupljem parfemima, za čije bi mirisne note voljeli da traju vječno, piše fashion hr.

No, čuvanje parfema za posebne prigode i nije baš najpraktičnije rješenje, a razlog je jednostavan; baš kao što svaki beauty proizvod ima svoj rok trajanja, ništa drugačije nije niti kada su parfemi u pitanju, a njihov rok trajanja je do tri godine.

Na to koliko će vaš omiljeni miris biti postojan te samim time i trajati utječu brojni faktori, poput direktne izloženosti sunčeve svjetlosti i topline zbog koje brojni parfemi gube i mijenjaju svoja svojstva. Također dugotrajnost nekog parfema ovisi i o samom mirisu, pa tako blaže varijante parfema citrusnih, zelenih i cvjetnih nota imaju nešto kraći rok trajanja i mogu puno brže ispariti, stoga se preporučuje njihovo učestalije korištenje, dok oni orijentalni mirisi mogu potrajati i po nekoliko godina. Najbolje mjesto za čuvanje parfema je daleko od svjetlosti i visokih temperatura, stoga omiljenu bočicu držite u ladici, ormaru ili frižideru, čime možete usporiti da izlapi.

Foto: Freepik