Ovo su osnove meditiranja…

Naučno su dokazane dobrobiti meditacije na zdravlje i psihu, no posebno je zanimljivom čini to što su meditacijske tehnike u suštini jednostavne, a istovremeno mnogima teške.

Meditacija posebno pomaže kod otklanjanja stresa i psihičkih tegoba. Meditirati može baš svako jer nema nikakvih negativnih nuspojava, a možete je praktikovati bilo kad i bilo gdje.

Ugodno se smjestite i sjednite uspravnih leđa

Ako je potrebno, možete se leđima nasloniti na zid ili ormar. Nemojte ležati jer je tada puno veća mogućnost da zaspite.

Pratite dah

Postoji niz različitih meditacija. Jedna od jednostavnijih je praćenje daha. Jedino što trebate učiniti jest pratiti dah, odnosno zrak kako ulazi kroz nosnice u pluća pa u trbuh i izlazi iz trbuha, kroz pluća i nosnice. Disanje treba biti prirodno, sasvim obično, kakvo je i inače.

Um će vas sabotirati na sve moguće načine

Da stvar bude gora, u namjeri da meditirate vaš um će vas sabotirati na sve moguće načine. Govorit će vam da ste gledani, da je to što radite glupo, da vas bole kukovi od sjedenja te da se zato hitno morate pomaknuti iz položaja u kojem meditirate. No jedino što morate je propustiti sve te misli i ne uloviti se za njih, a to je često teže nego što se čini.

Meditirati se može i otvorenih očiju

Iako se meditirati može i otvorenih očiju, početnicima se savjetuje držati oči zatvorenima kako bi se smanjio broj vanjskih podražaja koji mogu poremetiti fokus.