Minimalizam – trend ili stil života?

Podrazumijeva jednostavnost, preciznost, ponavljanje pravilnih geometrijskih dekorativnih elemenata u prostoru, skladno kombiniranje bez miješanja boja, tonova, linija, oblika i teksture. Vrhunac minimalizma ogleda se u njegovom izuzetno kvalitetnom, a ujedno i praktičnom dijelu da u svom domu zadržite samo ono što zaista treba

\"Foto:

Piše: Elma Rahmanović dipl.ing.arh, „BIRO 387“ Sarajevo

Minimalizam je vrhunsko arhitektonsko dostignuće u arhitekturi 20. stoljeća. To je umjetnički pokret koji se bazira na stvaranju predmeta, slika ili muzike s isključivo estetskim karakterom isključujući bilo koje druge utjecaje. Podrazumijeva jednostavnost, preciznost, ponavljanje pravilnih geometrijskih dekorativnih elemenata u prostoru, skladno kombiniranje bez miješanja boja, tonova, linija, oblika i teksture. Vrhunac minimalizma ogleda se u njegovom izuzetno kvalitetnom, a ujedno i praktičnom dijelu da u svom domu zadržite samo ono što zaista treba. Arhitekti su prihvatili ovaj umjetnički stil i primijenili ga na uređenje enterijera.

Namještaj

Glavnu ulogu u uređenju enterijera čini namještaj. Savjet je da imate što manje namještaja, a što više slobodnog prostora, stoga, izbacite sav suvišan namještaj koji vam nije neophodan za udobnost, neka ostanu garnitura, klub sto i TV polica. Ukoliko imate mogućnosti kupite ova tri komada namještaja modernog dizajna, jednostavnih ravnih linija, što manjih dimenzija i ujednačenih boja, ujedno vodeći računa o tome da vam pružaju neophodnu udobnost i da su estetski prijatni za sva vaša čula. Zadržite neophodne stvari, sve suvišne detalje poput kitnjastih starih lampi, vaza, ukrasnih korpi i zdjela možete skloniti u kutije i smjestiti u ostavu, možda vam zatreba nekada ponovo. Ukoliko ste sigurni da je minimalizam stil koji ćete dugo slijediti, onda je najbolje da se tih suvišnih ukrasa riješite zauvijek. Poklonite ih rodbini ili prijateljima. Mislim da je najbolje da sve dekorativne elemente koje mislite zadržati, sklonite i da ih tek nakon postavljanja namještaja, tepiha i zavjese stavite obraćajući i dalje pažnju na neophodnost stvari i sklad dezena, boja i oblika.  Kada uređujete spavaću sobu, postavite krevet, plakar i noćni stolić, možda toaletni sto ukoliko imate dovoljno prostora. Sve sitnice sklonite s vidnog mjesta da ne remete ravnotežu ovog stila.
U kuhinji za čas napravimo nered i nesklad. Pri tome ne mislim na onaj kreativni nered prilikom kuhanja, već naravno uređenjem samog kuhinjskog prostora. Uvijek se nađe neka otvorena polica za omiljeni ukras ili uspomenu, magnet s putovanja… Ako se odlučite za kuhinju u minimalističkom stilu, naravno da ćete se morati odreći svih ovih dekorativnih stvari, a prednost dati samo onim funkcionalnim u skladu s ostatkom namještaja u kuhinji.

 Pod

Pod bi trebalo da bude kvalitetan i da dominira prostorom. Ne prekrivajte ga nikako tepisima velikih dimenzija. Pod treba da se vidi i da je lijepo očuvan. Možete postaviti parket ili laminat, izbor je vaš, samo neka bude fine teksture i ujednačenih boja. Na pod postaviti manji tepih zanimljivog dezena koji može biti i dominantne boje ukoliko je sve ostalo u prostoru sličnih nijansi.

 Slobodan prostor

U sobi bi trebalo stvoriti što više slobodnog prostora, čime i vizuelno povećavate prostoriju. Pored neophodnog namještaja i tepiha, možete u prostoru postaviti podnu lampu diskretnog dizajna i boja, zanimljivu vazu modernog dizajna ili saksiju sa sobnim cvijećem. Sve što vam je potrebno, a do sada ste držali na podu ili klub stoliću ili na nekim policama, možete uredno spakovati u kutije i ladice, da se ne vidi, jer slobodan redoslijed stvari nikako se ne uklapa uz minimalizam. Knjige uredno poredajte na polici, sklonite one koje slabije čitate, da ne skupljaju prašinu, a diskove odložite u ladice ili zatvorene police.

Zidovi

Zidovi, kao i podovi, treba da budu čisti, svjetlijih boja, s postavljenom jednom do dvije umjetničke slike ili par ramova sa slikama članova porodice. Uz te slike možete postaviti direktno osvjetljenje koristeći zidne lampe, što će vam u večernjim satima pružiti zanimljivo ambijentalno osvjetljenje koje će vam odmor učiniti još prijatnijim. Jedan zid ostavite slobodan da prostor ne bude ugušen detaljima.

Prozori

Jednostavni, bijeli prozori su pravi izbor, mada možete postaviti i drvene prozore tamne boje. Koristite venecijanere i kratke zavjese svjetlijih boja koje prate dimenziju prozora, nikako do poda i od zida do zida, od materijala visoke propusnosti kako bi pustile što više prirodne svjetlosti u prostor. Izbjegnite plafonske karniše, stavite neke jednostavnije uz sam prozor. Ne stavljajte draperije i ukrasne šnale, to ipak ide uz neki drugi stil uređenja prostora.

Dekoracija

U minimalističkom enterijeru možete koristiti jedan do dva dekorativna ukrasa, ne pretrpavati i stvarati neskladan i neukusan prostor. Jedna slika, jedna vaza i jedna podna lampa, dovoljni su detalji da prostor ne izgleda jednolično i dosadno.

 Boje u prostoru

Najjednostavniji način je da zidove obojite u jednoj svijetloj boji. Bijela ili bež su osnovne boje minimalizma. Ugaona garnitura i tepih mogu biti svjetliji. Da bi prostoru dodali malo kolorita koristite dekorativne elemente u crvenoj, pink, zelenoj ili žutoj boji. Za podove birajte pastelne svjetlije boje iz prirode. Uz prirodne pastelne boje kombinirajte srebrenu boju inoks nehrđajućeg čelika ili kamen kao dekoraciju jednog dijela zida.
Minimalizam u enterijeru nije odbacivanje nepotrebnih stvari, već pametna primjena neophodnih. Bitno je da pronađete i stvorite prostor za sve neophodne stvari u svom domu i da ih na jedan nov logičan način složite i sklonite na mjesto gdje ga možete koristiti.

Savjet

Da zadržite harmoniju u prostoru uvijek vraćajte sve na svoje mjesto ne stvarajući haos. Cilj uređenja doma u minimalističkom stilu jeste da se stvori lijepo uređen prostor s malo detalja i pomoću jednostavnih linija. Još jedna od prednosti je što ovakav dom možete brže i lakše održavati zbog manjeg broja stvari.