Cimet čuva srce i liječi akne, a đumbir pomaže protiv prehlade

Sušene smokve i šljive, klinčić, anis i raznovrsni orašasti plodovi mogu se upotrijebiti za izradu domaćih smjesa protiv bronhitisa, anemije i povišenog šećera

Orasi, lješnjaci, klinčić, cimet, anis, smokve… Što više uživate u tim namirnicama, bit ćete zdraviji. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu šaku orašastih plodova na dan smanjuju vjerojatnost da im se razviju bolesti srca, krvnih žila ili karcinom, a višestruko se povećava sposobnost pamćenja. Osim toga, pomaže u borbi protiv nesanice i suvišnih kilograma.

Orasi smanjuju različite upale u organizmu i opuštaju krvne žile, što je jako važno onima koji imaju problema sa srcem jer smanjuju razine “lošeg” holesterola u krvi i rizik od razvijanja krvnog ugruška, a pomažu i protiv dijabetesa tipa 2.

Samo sedam oraha na dan, pokazalo je jedno istraživanje, pruža zaštitu od srčanih bolesti. Iako mnogi misle da su masni i debljaju, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti.

Bademi su pak jedan od najmanje kaloričnih orašastih plodova, a s najviše kalcija. Bogati su i vitaminom E, koji pomaže u održavanju dobrog pamćenja, pa se preporučuju i kao namirnica za sprečavanje demencije.

Od slatkog badema koriste se plod (ljuska i sjemenka), listovi i kora. Listovi i ljuske potiču rad jetre i smiruju kašalj, a kora služi i kao sredstvo protiv crijevnih parazita, povišene tjelesne temperature, a pospješuje i izlučivanje mokraće. Od njegova ulja nije ništa bolje protiv upala i opeklina. Badem je najlužnatiji orašasti plod, a to znači da u tijelu ne stvara kiselu reakciju. Poznat je kao najzdraviji i najcjelovitiji orašasti plod, slično jabuci među voćem.

I lješnjak je bogat mnogim vitaminima i mineralima koji su nam potrebni. Optimalna doza je 30-60 grama lješnjaka na dan.

Usporava starenje i smanjuje rizik od mnogih malignih bolesti. Regulira krvni pritisak, broj otkucaja srca te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Aminokiselina u lješnjacima ima jaka antiupalna svojstva i snažan inhibitorni mehanizam protiv rasta malignih stanica, a štiti i od raka dojke i prostate te smanjuje rizik od dijabetesa. Sadrže mnogo flavonoida koji čuvaju mozak. Nekoliko lješnjaka na dan dovoljno je tijelu da dobije zdrave masti koje štite srce. Pripremate li kolače od orašastih plodova, ne zaboravite ih i dobro začiniti.

Cimet djeluje blagotvorno na probavni sistem, ublažava bol, djeluje kao sredstvo protiv nadutosti i dijareje. Potiče probavu i cirkulaciju, pa se stoga upotrebljava kod slabe cirkulacije udova, edema, dijareje i gubitka apetita. Djeluje kao sredstvo protiv stvaranja plinova, stimulira pražnjenje crijeva i potiče gibanje crijeva, smanjujući grčeve i nadutost. Pomaže i pri menstrualnim tegobama te infekcijama mokraćnog sustava.

Budući da smanjuje razine holesterola i triglicerida te uravnotežuje razine šećera u krvi, cimet je čest sastojak različitih dijeta za mršavljenje. Njegov bogati okus također može smanjiti želju za slatkim. Cimet može biti korisna pomoć i dijabetičarima tipa 2 jer utječe na osjetljivost na inzulin. Malom studijom, u kojoj je sudjelovalo približno 60 dijabetičara, pokazano je da uzimanje grama cimeta na dan tokom 40 dana može smanjiti razine glukoze za 18-29 posto, kolesterola za 12-26 posto, a triglicerida za čak 25-30 posto. Čak i miris cimeta potiče koncentraciju i ubrzava reflekse.

Suho voće protiv zatvora

Isjecite tri do četiri suhe smokve i tri do četiri suhe šljive te sve prelijte s 200 g vode i ostavite da odstojitokom noći. Ujutro ocijedite i popijte, a plodove pojedite.

Jačanje srca

Pomiješajte 1 kašičicu cimeta sa kašičicom meda i konzumirajte smjesu svakog jutra dok ne osjetite poboljšanje. Ova kombinacija pomaže u sprečavanju srčanih udara, smanjuje holesterol i pomaže u jačanju srca.

Protiv anemije

Pripremite smjesu od pola kilograma livadnog meda, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve dobro izmiješajte i uzimajte jednu čajnu kašičicu svaka tri do četiri sata.

Peckanje u grlu

Da biste se riješili neugodnog peckanja u grlu, pomiješajte suhe smokve, med i toplu vodu. Ovaj sastojak pijte tokom dana.

Klinčić za vitkost

Pomiješajte po 30 grama klinčića, cimeta i đumbira. Svako jutro, pola sata prije obroka, uzmite pola kašičice ove mješavine razmućene u 1-2 dl vode i, po želji, zaslađeno medom. Ne smije se piti duže od mjesec dana.

Namaz od lješnjaka

Usitnite dvije šoljice lješnjaka u blenderu i dodajte im dvije kašičice kokosova maslaca. Kad se dobro prožme, izvadite i poslužite.

Pomoć pri liječenju raka

Đumbir i bijeli luk pomažu u liječenju malignih bolesti. Pastu pripravite od 120 grama bijelog luka, 120 grama đumbira u prahu i kašičica maslinovog ulja koje pomiješajte mikserom ili sjeckalicom sve dok ne dobijete finu kremastu smjesu.

Opekotine i rane

Suhu smokvu skuhajte u mlijeku ili vodi, presijecite je na pola i stavite na opeklinu ili ranu. Ako je opekotina veća, skuhajte nekoliko smokava. Prije stavljanja na opeklinu ili ranu smokva se treba ohladiti da ne bude prevruća.

Bolja cirkulacija

U loncu zagrijte oko pet litara vode. Naribajte korijen đumbira u pamučnu vrećicu ili gazu, čvrsto je svežite pa stavite u vruću vodu. Pritom je važno da voda ne vrije. Nakon nekoliko minuta, kad voda postane zlatno-smeđa, umočite ručnik i dobro ga ocijedite držeći ga za suhe krajeve. Žustro istrljajte ruke, noge, leđa, ramena, trbuh i područje dekoltea, ali ne i grudi.

Jačanje pluća

S litrom crnog vina skuhajte šaku suhih samljevenih smokava, šaku mljevenog rogača, malo šećera i od 2 do 3 karanfilića. Nakon kuhanja procijedite i pijte po čašu tri puta na dan za jačanje pluća i protiv kašlja.

Orahovo mlijeko

Prelijemo 20 g suhe zobene zeleni sa 100 ml 70-postotnog alkohola. Ostavimo da odstoji dvije sedmice, uz povremeno protresanje. Na dan uzimamo po 10 kapi, a kod nesanice 20 kapi.

Tinktura za jačanje kose

Sameljite 10 kašičica orahovih jezgri i stavite u 1 litru alkohola (96%). Bocu s mješavinom dobro zatvorite i ostavite je da stoji na toplome mjestu dvije sedmice. Dobivenom tekućinom svaku večer masirajte kožu glave, zatim oprerite kosu i osušite.

Ljekovita imela

Bobice imele su otrovne, no ljekovito lišće koristi se u čajnim mješavinama te za pripremu tinkture protiv povišenog tlaka i klimakterijskih tegoba.

Tinktura se radi tako da se 200 g lista imele usitni i stavi u bocu, prelije s litrom rakije, svaki dan malo promućka te nakon tri sedmice procijedi i bilje baci. Razrijedi se jedna čajna kašičica od dva do tri puta na dan u 2 dl tekućine.

Bademi za dijabetičare

Uključite li bademe u svakodnevnu prehranu, spriječit ćete ili olakšati dijabetes tipa 2, ako se on već pojavio. Bademi smanjuju razinu kolesterola u krvi te su dobri i za poboljšanje inzulinske osjetljivosti, piše 24sata.hr

Odlični su kao pomoć za liječenje i prevenciju dijabetesa, a smanjuju i rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Cimet i med protiv prištića

Pomiješajte jednaku količinu meda i cimeta te smjesu nanesite na prištiće prije nego što legnete. Kad se probudite, operite smjesu s lica.

Za potenciju

U jednakim omjerima pomiješajte mljevene orahe s kestenovim medom i jedite tri kašičice mješavine tri puta na dan. Kako biste postigli željene učinke, kura treba trajati od 20 do 30 dana.

Prehlada

Kod prehlade odličan je čaj od đumbira koji se pije dva puta dnevno po jedna šoljica od pola kašičice sitno narezanog đumbira koji pustite da odstoji deset minuta u vrućoj vodi.

Mješavina za grgljanje

Potrebno vam je 30 g anisovih sjemenki, 40 g listova kadulje i 30 g paprene metvice. Pomiješajte sve sastojke i stavite u teglu.

Kod pripreme čaja dvije do tri kašičice mješavine prelijte šoljicom vruće vode, ostavite da odstoji desetak minuta i procijedite. Ispirite usta ili grgljajte nekoliko puta na dan kod upale usne šupljine i upale krajnika

Kašalj i grlobolja

Veliku šoljicu oguljenog đumbira, dvije šalice šećera i dvije šalice vode stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 15-20 minuta i potom ostavite da se sirup dobro ohladi.

U ohlađeni sirup dodajte sok limete. Procijedite kroz gazu i ulijte u sterilnu bocu. Ako želite malo gušću konzistenciju sirupa, kuhajte ga malo duže od preporučenog vremena. Uzimajte na kašičicu ili razrijeđeno vodom.

Ušećereni đumbir

Đumbir koji ste iskoristili za izradu sirupa ne bacajte, nego ga možete ušećeriti. Šoljicu kuhanog đumbira (može i svježeg) stavite u tri decilitra vode zakuhane s velikom šoljicom smeđeg šećera pa miješajte sve dok voda ne ispari, nakon čega će se šećer hvatati za komade đumbira.

Ovako pripremljeni đumbir, dok je još topli, možete dodatno, prema želji, uvaljati u kristal i smeđi šećer.Protiv mučnine ili za sprečavanje probavnih tegoba možete žvakati komadić svježeg ili ušećerenog đumbira.

Foto: Freepik