Bez ovih lijekova ne smijete ići na godišnji odmor

Uz kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom na ljetovanje je preporučljivo ponijeti i vlastitu malu apoteku koja bi vam na moru mogla zatrebati

Donosimo popis pet vrsta lijekova koje biste svakako trebali imati sa sobom na godišnjem odmoru u slučaju najčešćih ljetnih i morskih bolesti…

Ukoliko imate malu djecu treba pripaziti da je svaki od ovih lijekova i sredstava pogodan za njihovu dob.

Lijek protiv mučnine

Ako znate da ste skloni mučninama tokom vožnje neka vam se pri ruci nađe odgovarajući lijek.

Sredstva protiv bolova i povišene temperature

Mogu biti u obliku tableta ili šumećih tableta, recimo Neofen, Voltaren, Aspirin, Kafetin ili Ketonal. Pri tome treba napomenuti da Neofen, za razliku od većine sličnih lijekova, ne djeluje agresivno na želudac.

Sredstva za zaštitu od insekata i sredstva nakon uboda insekta

Sprejevi i sredstva u stiku bit će najbolja obrana od dosadnih komaraca, ali u slučaju da vas se ipak \”dočepaju\” ponesite i sredstva koja ublažavaju ubode. Možete izabrati kremu poput Synopena ili gel koji hladi kožu, sprječava crvenilo, oteklinu i svrbež poput Fenistila koji se može primijeniti i nakon opeklina od morskih žarnjaka (meduza, vlasulja) te kod opeklina od sunca.

Sredstvo protiv viroza i probavnih smetnji

Tokom ljeta česte su crijevne viroze koje mogu uzrokovati proljev, povraćanje i mučnine. Dobar izbor bit će medicinski ugljen u tableti ili prahu koji se razmuti u vodi i popije te u crijevima apsorbira štetne sastojke. U slučaju slabije prehlade i upale grla koristite pastile ili sprej za dezinfekciju usta i grla.

Sredstva za čišćenje i saniranje rana

U slučaju ogrebotina ili manjih posjekotina valja pri ruci imati sredstvo za čišćenje rana kojim će se rana isprati, a onda ovisno o veličini rane zaštiti flasterom ili sterilnom gazom.

(Zadovoljna. hr)