Ova boja snizit će temperaturu u stanu i za nekoliko stepeni

Zato što stvara osjećaj svježine i mira, smiruje i diže energiju, plava boja idealna je za unošenje hladnoće i spuštanje temperature u zatvorenim prostorima

Kad se osjećate nesigurno i tjeskobno, okružite se plavom bojom jer djeluje smirujuće. Nijanse jake plave podižu energiju, a to je dobra boja za kućnu teretanu. Nježnije nijanse smiruju i prostor čine većim.

Plava i bijela su apsolutne kraljice svih enterijera i jednostavno ih morate voljeti. Bijela je jedna od rijetkih boja za koju se može reći da je baš uvijek u trendu te, bez obzira na neutralnost, daje dojam elegancije, luksuza i minimalizma.

Kombinacija plave i bijele je pravi hit, a sve nijanse plave efektno će pratiti čistoću bijele, ovisno o intenzitetu i tonu plave boje. Želite li da luksuzno postane još glamuroznije, odlučite se za kombinaciju zlatne i plave. Jednostavna sofa u modroj boji savršeno će se uklopiti u dnevni boravak, a svjetiljka presvučena zlatnom bojom upotpunit će osjećaj luksuza. Plava sofa je poput traperica, neutralni komad koji će se lako kombinirati s drugim stilovima, bojama i dizajnom.

Začinite je zanimljivim detaljima, a nekoliko ružičastih jastučića bit će pravi pogodak. Teško je pogriješiti i sa zagasitim nijansama koje se mogu iskoristiti za neobičan stol i ormarić u predvorju, a prostor će dobiti dozu elegancije. Ne zaboravite da svijetloplava boja djeluje smirujuće i daje osjećaj svježine, pa je i više nego dobrodošla u dnevni boravak koji gleda na južnu stranu.

Svijetle, hladnije boje vizuelno će povećati i najmanje prostorije jer zidovi reflektiraju više svjetlosti, što stvara osjećaj prostranosti i svježine čak i u najmanjim stanovima. Ako se odlučite na plave zidove u dnevnom boravku, dajte šansu i sofi u istoj boji. Od viška glava ne boli, a namještaj će se stopiti s pozadinom i prostor će biti vizualno veći. Monohromatska kuhinja u bijeloj boji jednostavno traži malo boje. Ako je cijela prostorija u čistoj bijeloj, mali barski stolac u hladnijoj nijansi omogućit će svježinu kuhinje.

Hrabriji se mogu okušati u bojenju više zidova plavom. Namještaj neka ostane bijeli, a detalji u žutoji i kuhinja će uvijek izgledati kao oaza mira.

Dnevni boravak može biti pravo umjetničko djelo uz plavu lampu u obliku slova ili nekoj drugoj zanimljivoj formi. Zaboravite na dosadne izvore svjetlosti i okrenite se futurističkom stilu uz minimalnu intervenciju. Idealne nijanse za rasvjetu u boji su smaragdno zelena, ružičasta i, naravno, plava. Modra boja svjetlosti je odvažna, ali i moderna ideja za svaki boravak. Blagovaonica je mjesto za uživanje u hrani i opuštanje, a baš takva atmosfera postiže se uz simfoniju plave i žute.

Doza osvježenja je u malim detaljima

Ako niste spremni na velika eksperimentiranja s plavom bojom, okrenite se detaljima koji će u maloj dozi donijeti promjene, ali i potrebno osvježenje. To može biti i obična vaza s cvijećem, a najefektnije su one pomalo vintage izgleda.

Vječni osjećaj ljetnih dana

Iako će vas u ljetnim mjesecima dobro osvježiti, u hladnijim dijelovima godine plava će vas uvijek podsjećati na ljetne dane, pogotovo ako dom ukrasite morskim motivima u toj boji.

Plavi tanjiri idealni su za dijetu

Ako ste na dijeti, hranu poslužite na plavim ili žutim tanjirima jer ova boja smanjuje apetit. Izgled kuhinje možete drastično promijeniti kombinacijom plave i bijele, a samoljepljive tapete vaš su najbolji saveznik za velike promjene.

Prostrana kupaonica uz dozu modre boje

Kupaonica je prostor koji uvijek treba biti čist i odisati svježinom, za što će vam najbolje poslužiti plava boja.

U kombinaciji s bijelom dodatno će proširiti prostoriju.

Za kupaonice manje kvadrature preporučuju se svijetle boje, što nije slučaj s većima, gdje se može koristiti bilo koji osnovni ton.

Za one koji žele osjećaj smirenosti predlažu se bijela, svijetlozelena, siva ili plava boja.

One se mogu lako kombinirati s bilo kojim linijama i vrstom namještaja i sanitarija, dok se za temperamentne, dinamične osobe predlažu žarke boje – u tom slučaju predlažemo da sanitarije i namještaj budu što jednostavnijih, ravnih linija, kako bi se vizualno smirio prostor. Iako su u trendu hladne boje, i ostale se, poput boje terakote, mogu lijepo uklopiti u svaku kupaonicu.

(24 sata.hr)