Aida Terzić: Moj najsjajniji trofej

„Kada smo mi žene potkovane znanjem, argumentima, odlučnošću, samopouzdanjem i kada uz to dodamo jedan iskreni, široki, šarmantni osmijeh, zar mislite da postoji neki posao ili poslovni zadatak koji nećemo završiti“

\"\"

\"\"

Razgovarala: Indira Delić

Aida Terzić široj javnosti dugo je bila poznata kao članica uspješnog muzičkog dua Erato, te je kroz svoj doprinos umjetničkoj sceni ostvarila značajne rezultate. No, muzička karijera je iza nje. Aida, magistrica ekonomskih nauka, te vlasnica MBA diplome – Scuola di Amministrazione Aziendale, Univerziteta u Torinu, danas je uspješna bh. poduzetnica. Direktorica je trebevićkog Pino Nature Hotela, suvlasnica je agencije Relax tours, te je, zajedno sa sestrom Maidom, osnivačica modnog brenda STYLINGER.

– Relax Tours osnovan je još davne 1988. godine kao prva privatna turistička agencija u BiH i druga po redu u cijeloj bivšoj Jugoslaviji – tako da u to vrijeme konkurencija nije bila velika. Odmah nakon rata agencija je nastavila sa radom i organizirala je gotovo 90% svih putovanja, ekskurzija, ljetovanja, zimovanja kao i prodaju aviokarata našim građanima. Danas je konkurencija na tržištu velika, međutim Relax Tours se svrstava u agencije koju bira zahtjevna klijentela, željna inovativnih turističkih aranžmana, ali provjerenog kvaliteta. Iako je naš porodični core business turizam i turistička agencija Relax Tours, čini mi se da smo u pravom momentu diverzificirali svoje poslovanje i upotpunili svoju uslugu otvaranjem Pino Nature Hotela, koji sada preuzima primat našeg poslovanja. Pino Nature Hotel je jedan od najnagrađivanijih hotela u regiji a samo neke od nagrada su A Design Award (nagrada za najbolji dizajn hotela Jugoistočne Evrope), EHDA (European hotel design award), Mies van der Rohe award, Meetings Star Award (tri godine uzastopno), Global Quality Award, Nagrada Stvaratelji za stoljeća Srednje i Jugoistočne Evrope i mnoge druge. Nagradu Business Elite Awards 40 under 40, koju sam osvojila u Istanbulu 2021. godine, gdje sam proglašena jednim od najuspješnijih lidera Jugoistočne Evrope ispod 40 godina, također pripisujem i svom timu koji vrijedno radi zajedno sa mnom već skoro osam godina. No, uspjehe ne mjerimo brojem osvojenih nagrada, naš najveći uspjeh je imati uposlenike kako u Relax Toursu, a tako i u Pino Nature hotelu koji su sa nama više od osam, deset, 15, pa čak neki i više od 20 godina, koje smatramo kao članovima svoje porodice. U ovako turbulentnom okruženju i periodu enormnog odliva radne snage u inozemstvo, ovo je naš najveći uspjeh.

\"\"

Kako u današnje vrijeme konstantno jačati poziciju na tržištu, kada je dovoljno zahtjevno i samo je održavati?

– Poziciju možemo jačati ulaganjem u svoje uposlenike u prvom redu, poput raznih profesionalnih edukacija, poslovnih putovanja, team buildinga i slično. Izdvajamo se na tržištu i stvaranjem velikog povjerenja među svojim klijentima, stavljajući njihovo zadovoljstvo ispred svojih interesa. Bez obzira na enormne gužve koje imamo u hotelu, posebno u periodima vikenda, kada je doslovno cijelo Sarajevo na Trebeviću, teško nam pada kritika svakog gosta i ne želimo da nijedan gost čeka svoju uslugu duže od 15-20 minuta, bez obzira što na hiljade gostiju prođe kroz hotel za samo nekoliko sati. Tada smo svi na usluzi gostu i uskačemo jedni drugima u pomoć od sobarica, konobara, kuhara, domara, recepcionera, pa čak i administrativnih radnika. Naša najveća nagrada, na kraju jednog napornog dana jesu recenzije naših gostiju, koji kažu da se kod nas osjećaju kao kod kuće i da se raduju ponovnom dolasku. Ima li ljepše nagrade nego kada vam gost iz Indonezije ili Malezije koji je išao na cijelu Balkan turu i obišao sve zemlje regije kaže da je Pino Hotel highlight cijelog tog putovanja… Za naš tim je to trofej najsjajniji.

\"\"

Je li teško ženi u našem sistemu biti liderica? S kakvim se sve teškoćama susreće u radu?

– Gotovo nijedan posao ne dijelim na muški i ženski i ne mislim da je teško nama ženama biti liderica ili biti rukovodilac bilo kojeg tima, čak naprotiv mislim da svaka žena može ostvariti sve svoje poslovne ciljeve – ako to istinski želi. Smatram da žene posjeduju veću količinu empatije i emocionalne inteligencije, a koje su veoma važne karakteristike dobrog lidera. Kada smo mi žene potkovane znanjem, argumentima, odlučnošću, samopouzdanjem i kada uz to dodamo jedan iskreni, široki, šarmantni osmijeh, zar mislite da postoji neki posao ili poslovni zadatak koji nećemo završiti? Jedina poteškoća sa kojom se većina nas poslovnih žena susreće jeste da želimo ujedno biti i dobre majke i supruge – tako da nerijetko po dolasku kući u sakou ili radnom odijelu odlazimo pravo do šporeta ili rerne kako bismo nastavili sa svojim radnim zadacima, ali u drugoj smjeni i na drugom radnom mjestu – koji se zove domaćinstvo. Kod uposlenika najviše cijenim moral i iskrenost i ove vrline uvijek stavljam ispred profesionalnih sposobnosti, iskustva u radu i slično. Na prvom mjestu mi je važno da je uposlenik čovjek, moralan i pošten, a sve drugo lako naučimo i brzo ga osposobimo za rad. Kada bih vam rekla da smo prilikom otvaranja Pino Hotela imali uposlenih konobara koji nisu znali nositi tanjire, kuhara koji se nisu nikada susreli sa konvektomatom ili recepcionera koji nikada nisu radili na booking.com, a koji sada vrhunski rade sve pomenuto i još više od toga, onda razumijete zašto stavljam moral i poštenje ispred struke i iskustva. O moralu i poštenju bismo ih teško naučili, ukoliko iste ne posjeduju.

Pokrenuli ste novi modni brend – Stylinger. Kažite nam nešto više o tome… Gdje pronalazite inspiraciju i za koji tip žene dizajnirate i kako želite da se one osjećaju dok nose Vaše modele…

– Budući da sam veliki radoholik, stalno sebi dodajem nove poslove i projekte, a taj entuzijazam i stalnu želju za stvaranjem nove vrijednosti nosim još iz kuće svojih roditelja Tarika i Minke. U pandemiji smo, kada je grana turizma bila najsnažnije pogođena shvatili koliko zavisimo od domaće proizvodnje i koliko je ona važna za sve nas, te da joj i mi želimo dati svoj mali doprinos. Modni brand Stylinger sam pokrenula sa svojom sestrom Maidom, u želji da poslovnim ženama ponudimo kvalitetne i unikatne komade odjeće, od vrhunskih materijala kao što su kašmir, vuna, svila i pamuk, ali po pristupačnim cijenama. Budući da smo obje preokupirane svojim trenutnim poslovima i obavezama u Pino Nature Hotelu i Relax Toursu, jasno je da cilj pokretanja novog brenda nije samo profit nego želja da ujedno uposlimo domaću proizvodnju, dok naše dame uživaju u gotovo, pa unikatnim proizvodima u veoma limitiranim količinama. Za veoma kratak period smo se i same iznenadile ogromnom potražnjom na tržištu iz cijele regije, a najviše iz Beograda, Sarajeva, Splita, Mostara, Travnika, Novog Sada, Banja Luke… Posebnu pažnju pridajemo tome da su količine veoma limitirane tako da se naše dame, koje nose ove proizvode, zaista osjećaju kao kraljice, jedinstvene, posebne i unikatne. Skoro, pa niti jedan naš proizvod nije isti i bez obzira koliko se neki određeni komad odjeće traži, ne idemo u masovnu proizvodnju nego smišljamo nove modele, kako bismo ispunile obećanje dato na početku, a to je da ćemo imati limitirane količine jednog proizvoda. Materijali koje biramo su italijanski, veoma visoke kvalitete dok je proizvodnja isključivo bosanskohercegovačka.

\"\"

Sudeći prema Vašem njegovanom izgledu, ostavljate dovoljno prostora za ljepotu. Na šta se svodi Vaša njega, koliko ste često na beauty tretmanima i šta obično preferirate kada je riječ o make-upu?

– Posljednjih osam godina radim na Trebeviću, na čistom planinskom zraku, ne konzumiram cigarete, niti alkohol i smatram da su to tri ključne stavke za moj mladoliki izgled. Često mi kažu da se gotovo ništa nisam promijenila u posljednjih 20 godina i da sam čak i nekako starije izgledala na svim muzičkim spotovima i intervjuima tokom moje estradne karijere. Još uvijek nemam sijede kose – tako da se ne moram često ni farbati, osim nekoliko pramenčića svakih šest mjeseci. Znam da zvuči nevjerovatno i neistinito, ali prvi put sam kozmetičara posjetila prije godinu. Jednostavno sam smatrala da mom licu nije potrebna nikakva dodatna njega osim umivanja i hidratantne kreme, te malo šminke. Prije nekoliko mjeseci sam prvi put probala PRP tretman tretiranja kože vlastitom plazmom iz krvi. Najveća prednost PRP tretmana je što istovremeno korigirate najveći broj estetskih nedostataka na potpuno prirodni način. Budući da sam tokom muzičke karijere u grupi Erato bila konstantno pod teškom scenskom šminkom kako na koncertima, tako i na intervjuima, u privatnom životu se veoma malo šminkam i nisam ljubitelj jake šminke.

Od čega se sastoji Vaš sportski život i koliko ste fizički aktivni tokom dana?

– Meni gotovo da i ne treba sportski život, budući da sam konstantno u pokretu kroz Hotel Pino. Kao što sam rekla, nikada ne sjedim u svojoj kancelariji i svoj radni dan provodim u pokretu. Dok sam živjela u Australiji kao djevojčica sam profesionalno trenirala tenis i atletiku, što su moji mišići i tijelo i zapamtili tako da mi nije potrebnom dosta vremena da se vratim u formu. Dovoljna su mi samo dva-tri treninga i tijelo se vraća u staru formu. Budući da nemam mnogo slobodnog vremena idealni treninzi za mene su u Impuls sport, na koje sam ponovno krenula prije nekoliko sedmica. Trening EMS-om, spaja sve prednosti konvencionalnog treninga, sa inovativnom Elektro Mišićnom Stimulacijom. Istovremeno aktivirate gotovo sve mišiće u tijelu, kao i teško dostupne mišiće zadužene za stabilizaciju tijela.

Pored posla kojim uspješno rukovodite supruga ste i majka. Kako usklađujete poslovne i privatne obaveze?

– Jedna velika mana privatnog poslovanja jeste da nama privatnicima radni dan ne završava oko 16 sati, kada dođem u školu po svoje dječake Rajana i Rijada, nego se rad nerijetko nastavlja i kući kao i u slobodno vrijeme sve dok se ne krene na spavanje. Često me dječaci dozovu rečenicom: Mama, ostavi malo laptop, mailove i računanja, igraj se malo sa nama već je pao mrak… Ta me njihova rečenica često emotivno pogodi i dozove, te shvatim koliko se odričem privatnog i porodičnog života kako bih stigla sve poslovne obaveze. Shvatam da je porodični biznis toliko ukorijenjen u moj organizam i usađen od moje rane mladosti, da se nerijetko osjećam kao ovisnik o poslu koji i kada posao stane izmišlja neke nove poslovne poduhvate i obaveze. Sve ovo što žrtvujem trudim se ispraviti sa svojom djecom i suprugom Goranom i nadoknaditi im tako što ih vodim na gotovo sva svoja poslovna putovanja, koja najčešće kombiniram ugodno s korisnim, spajajući privatna i poslovna putovanja.

 Otkrijte nam na čemu trenutno radite?

– Pino Nature hotel je po treći put ove godine osvojio nagradu Meetings star Award – koja je dodijeljena u Cankarjevom domu u Sloveniji, kao jedan od najboljih hotela Jugoistočne Evrope, na polju kongresnog turizma. Nakon toga sam lično dobila poziv od generalnog menadžera jednog poznatog svjetskog lanca hotela, koji je nakon tržišne analize procijenio da Pino Hotel ima najviše potencijala u regiji i želja im je da po principu franšiznog poslovanja Pino Hotel pored svog imena nosi i naziv te poznate svjetske hotelske grupacije. Oficijelnu ponudu čekam upravo ovih dana, kada ću donijeti konačnu odluku o tom poslovnom projektu. Što se tiče Relax Toursa kao i svake godine u pripremi su nove ljetne turističke destinacije i ture, dok se kompanija Stylinger priprema za otvaranje dodatnog prodajnog mjesta, na jednoj prime lokaciji. Iako sve nabrojano zvuči kao 18-satni dnevni posao, moj plan je posvetiti se pripremi i organizaciji – kako bih više kvalitetnog vremena uspjela provesti sa svojim najmilijima.

Oaza mira

– Vrijeme volim provoditi u prirodi, na planini ili na moru. Tokom ljeta sam u našoj porodičnoj kući, koju posjedujemo više od 40 godina na Braču – u jednom malom mirnom mjestašcu, s prijateljima iz djetinjstva. Inače sam rak u horoskopu i pravo sam ljetno dijete, svaki svoj rođendan provodim na moru i tu sam svoja na svom. Uživam u svim morskim radostima, vratolomijama, skakanju, ronjenju i plivanju. Bez obzira što sam rođena u Sarajevu, između tri olimpijske planine… Da mogu birati, ljeto bi trajalo 365 dana u godini i nikada ne bih morala vidjeti snijeg. Tokom zimskog perioda najviše volim slobodno vrijeme provoditi s društvom – četiri/pet porodica, gdje cijeli dan provedemo u smijehu, veselim temama i pozitivi – koja napuni moje baterije za cijelu napornu radnu sedmicu.