Adisa Vatreš Selimović: Raspoloženje i stanje duha definiraju moj izgled

„Ne marim previše za forme koje bi me činile izazovnom, jer to svakako proizilazi iz unutrašnjosti. Najudobnije se osjećam u radnoj odjeći. U mom ormaru i na najsvečanijoj haljini možete naći mrlju od boje ili ljepila, jer je svaki moj komad spreman za akciju“- iskrena je šarmantna Adisa koja ističe da svoj stil prilagođava potrebi te da je trenutno sve podređeno njenoj četveromjesečnoj djevojčici…

Razgovarala: Dina Hadžajlić

Foto: Lejla Muratović

One je poznata bh. kostimografkinja, scenografkinja i lutkarica, višestruko nagrađivana za svoj rad u predstavama poput „Mali princ“, „Majstor i Margarita“, „Patuljak vam priča“… Po struci je diplomirana produkt dizajnerica a svoje radove izlagala je na mnogobrojnim poznatim festivalima.  Ako ste zaljubljenica u modu onda sigurno i znate da je Adisa jedna od osnivačica kreativne industrije She:You, brenda koji je za kratko vrijeme osvojio srca i ormare mnogih dama. Pored toga, članica je udruženja kostimografa i modnih djelatnika Modiko, te udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH.

\"\"

Jedna ste od osnivačica brenda SHE:YOU. Koliko ste aktivni danas na tom polju? 2011. išli ste s pričom SHEbagYOU koja je bila fokusirana na torbe, a godinu dana poslije izbacile ste kolekciju SHEdanceYOU. Da li je tu priča stala ili?

– SHE:YOU je ime iza kojeg djelujem sa svojim kolegicama. Pod tim imenom smo producirale mnoge dizajnirane objekte među kojima su odjevni komadi, modni dodaci, upotrebni predmeti kao i komadi namještaja. Posljednje producirano jeste «Shesign», zajednička izložba konceptualnih upotrebnih predmeta dizajniranih za ženu. Koncept je afirmativan i ističe ženu kao jaku i snalažljivu. SHE:YOU je priča koja traje i živi u skladu s nama, našim aktivnostima i interesima, bez obaveze prema brendu i tržištu.

 Kada i kako ste prepoznali ljubav prema kostimografiji i scenografiji?

– Još kao srednjoškolka sam «zalutala» iza scene Narodnog pozorišta u Sarajevu, kao ispomoć na postavljanju dekoracije za predstavu «Hamlet» u režiji Dubravka Bibanovića. Iako je cvjetna zavjesa na kojoj sam radila, na scenu spuštena na par sekundi, moja radost me je uvukla u teatar koji me i danas, nakon mnogo godina čini sretnom  i ispunjenom.

\"\"

 Kakvo je Vaše mišljenje o bh. modnoj sceni?

– Šareno bosanskohercegovačko modno tržište vrvi od kreativnih ljudi. U nedostatku industrije, mnogi autori se odlučuju za pokretanje vlastitih pogona i brendova. Naše modno podneblje posjeduje jedinstvenu estetiku. Posebnim ga čini to što njeguje individualnost i unikatnost.

 Postoje li granice u izražavanju Vašeg stila?

– Čovjek raste, sazrijeva, stječe iskustva i mijenja se… tako bi trebao i njegov stil.

 Da li naklonjenost prema kostimu njegujete i u svom ličnom stilu odijevanja?

– Često na sebi primijetim utjecaj estetike, epohe i stila kojim se bavim u tom periodu. Smatram da proizilazi iz razloga jer živim sa svojim projektima i neminovno je da su dio mene i vidljivi na meni.

 U čemu se osjećate najudobnije, a u čemu najizazovnije?

– Najčešće raspoloženje i stanje duha definiraju moj izgled. Ne marim previše za forme koje bi me činile izazovnom, jer to svakako proizilazi iz unutrašnjosti. Najudobnije se osjećam u radnoj odjeći. U mom ormaru i na najsvečanijoj haljini možete naći mrlju od boje ili ljepila, jer je svaki moj komad spreman za akciju.

Volite li shopping? Na kakvim mjestima kupujete?

– Shopping je moja svakodnevica i ako me upitate, mogu vam reći u kojem objektu, na kojoj vješalici šta stoji. Moj shopping ima jednu vrlinu i jednu manu. Vrlina mu je što ne trošim svoj novac, a mana mu je što kupujem glumcima, a ne sebi. Tako zadovoljavam svoju potrebu za shoppingom.

\"\"

Tokom ovih toplih ljetnih dana, šta najviše volite nositi?

– U ovom periodu šta god da obučem prekrije nosiljka na mojim prsima, u kojoj nosim svoju četveromjesečnu kćerkicu. S obzirom na to da preferiram tamnu odjeću, u ovoj fazi je prepuna bijelih flekica, također zahvaljujući mojoj kćerkici. Bitno mi je da je udobna i široka kako bi hrana koju nosim u sebi bila dostupna bilo kada i bilo gdje, također za moju kćerkicu. Tako da moj način odijevanja prati moje potrebe.

 Najdraži modni detalj?

– Trenutno je ta predivna nosiljka za bebe koju sam već spomenula, a inače šešir ili turban.

 Robujete li trendovima i u kojoj mjeri?

– Naravno da kupujem ono što mi tržište nudi, mada lično ne težim ka tome.

 Kada idete na putovanje šta se od odjevnih predmeta sve može naći u Vašoj torbi?

– Zavisno gdje i kojom prilikom putujem. Ali ako otvorite torbu, unutra će sve biti tamno ili s cvjetnim dezenom.