Svježe kombinacije koje na tanjiru stvaraju harmoniju boja, mirisa i tekstura
Salata s kvinojom
Sastojci:
- 160 g kvinoje
- 400 ml vode
- 3 kašike nasjeckanog peršuna
- 3 mlada luka
- 300 g paradajza
Za salatni preljev:
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 češanj bijelog luka
- 1 kašičica narezanog bosiljka
- ½ kašičice limunovog soka
- ½ kašičice soli
- mljeveni crni biber
Priprema:
U lonac s vodom stavite kvinoju i kuhajte je 15 minuta, zatim ostavite da se ohladi. Dodajte nasjeckani peršun, mladi luk narezan na kolutiće i paradajz narezan na kockice. Za preljev pomiješajte maslinovo ulje, usitnjeni bijeli luk, narezan bosiljak, limunov sok, so i mljeveni biber. Prelijte preljev preko kvinoje i povrća, pa dobro promiješajte.
Posluživanje:
Listove zelene salate narežite na trakice i složite na tanjir za posluživanje. Preko njih rasporedite salatu od kvinoje. Na kraju, po salati dodajte masline narezane na ploške. Poslužite i uživajte!
Bruskette s povrćem
Sastojci:
– 1 zelena paprika
– 1 manja tikvica
– 2 paradajza
– 1 kašičica sjeckanog vlasca
– 1 čehno bijelog luka
– 100 g parmezana
– 1 manja ljuta papričica
– malo soli
– malo bibera
– malo maslinovog ulja
– 8 kriški integralnog hljeba
Priprema:
Tikvicu i zelenu papriku isjeckajte na kockice po želji. Na malo maslinovog ulja kratko propržite tikvice i papriku, tek toliko da omekšaju, ali da zadrže teksturu. Paradajz prelijte vrelom vodom, oljuštite i isjeckajte. Zatim ga propržite na maslinovom ulju zajedno s ljutom papričicom, vlascem, bijelim lukom, biberom i solju. Pržite dok se sastojci ne sjedine u homogenu masu. U pripremljenu smjesu dodajte krupno rendani parmezan i dobro promiješajte dok se parmezan ne otopi i sjedini s povrćem. Kriške integralnog hljeba poredajte u prethodno nauljeni pleh. Ravnomjerno rasporedite pripremljenu masu preko svake kriške hljeba. Stavite pleh u prethodno zagrijanu rernu i pecite na grilu otprilike 10 minuta, dok hljeb ne postane hrskav, a povrće se fino zapeče.
Pasta sa špinatom i avokadom
– 2 šolje tjestenine
– 1/4 šolje špinata
– 1 avokado
– 2 čehna bijelog luka
– 1 kašika maslinovog ulja
– 2 kašike limunovog soka
– so
– biber
Priprema:
Dinstajte u maslinovom ulju – dodajte usitnjen bijeli luk i špinat. Nakon što je smjesa gotova, ubacite je u blender i dodajte svjež avokado, maslinovo ulje, limunov sok, biber i so. Blendajte dok ne postane kremasto. Ovaj sos pomiješajte s prethodno skuhanom i ocijeđenom tjesteninom, i odmah servirajte.
Cheesecake
Sastojci:
Tijesto:
– 250 g brašna
– 125 g maslaca
– 100 g šećera
– žumance
Nadjev:
– 250 g svježeg sira
– 100 g šećera
– prašak za puding od vanilije
– naribana korica limuna
– 4 jaja,
– 2 i 1/2 dl slatkog vrhnja
– 500 g jagoda
– preljev za tortu (crveni)
Priprema:
Napravite brzo tijesto od brašna, maslaca, šećera i žumanca. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite na dva sata u frižideru. Kada se tijesto ohladi razvaljajte ga na pobrašnjenoj radnoj površini, te njime obložite dno i rubove okruglog kalupa. Viljuškom izbockajte tijesto i pecite ga desetak minuta u šporetu zagrijanom na 200°C. Sjedinite sir sa šećerom, pudingom, limunovom korom i jajima – sve dobro izmiksajte. Vrhnje izmiješajte i dodajte smjesi. Nadjenite tijesto pripremljenom smjesom i pecite oko 45 minuta. Ostavite ga neka se malo ohladi. Jagode poredajte na kolač.