Search

Savršeni balans

Svježe kombinacije koje na tanjiru stvaraju harmoniju boja, mirisa i tekstura

 

Salata s kvinojom

 

 

Sastojci:

  • 160 g kvinoje
  • 400 ml vode
  • 3 kašike nasjeckanog peršuna
  • 3 mlada luka
  • 300 g paradajza

 

Za salatni preljev:

  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 češanj bijelog luka
  • 1 kašičica narezanog bosiljka
  • ½ kašičice limunovog soka
  • ½ kašičice soli
  • mljeveni crni biber

 

Priprema:

 U lonac s vodom stavite kvinoju i kuhajte je 15 minuta, zatim ostavite da se ohladi. Dodajte nasjeckani peršun, mladi luk narezan na kolutiće i paradajz narezan na kockice. Za preljev pomiješajte maslinovo ulje, usitnjeni bijeli luk, narezan bosiljak, limunov sok, so i mljeveni biber. Prelijte preljev preko kvinoje i povrća, pa dobro promiješajte.

 

Posluživanje:

Listove zelene salate narežite na trakice i složite na tanjir za posluživanje. Preko njih rasporedite salatu od kvinoje. Na kraju, po salati dodajte masline narezane na ploške. Poslužite i uživajte!

 

Bruskette s povrćem

 

 

Sastojci:

–  1 zelena paprika

– 1 manja tikvica

– 2 paradajza

– 1 kašičica sjeckanog vlasca

– 1 čehno bijelog luka

– 100 g parmezana

– 1 manja ljuta papričica

– malo soli

– malo bibera

– malo maslinovog ulja

– 8 kriški integralnog hljeba

 

Priprema:

Tikvicu i zelenu papriku isjeckajte na kockice po želji. Na malo maslinovog ulja kratko propržite tikvice i papriku, tek toliko da omekšaju, ali da zadrže teksturu. Paradajz prelijte vrelom vodom, oljuštite i isjeckajte. Zatim ga propržite na maslinovom ulju zajedno s ljutom papričicom, vlascem, bijelim lukom, biberom i solju. Pržite dok se sastojci ne sjedine u homogenu masu. U pripremljenu smjesu dodajte krupno rendani parmezan i dobro promiješajte dok se parmezan ne otopi i sjedini s povrćem. Kriške integralnog hljeba poredajte u prethodno nauljeni pleh. Ravnomjerno rasporedite pripremljenu masu preko svake kriške hljeba. Stavite pleh u prethodno zagrijanu rernu i pecite na grilu otprilike 10 minuta, dok hljeb ne postane hrskav, a povrće se fino zapeče.

 

Pasta sa špinatom i avokadom

 

 

 

– 2 šolje tjestenine

– 1/4 šolje špinata

– 1 avokado

– 2 čehna bijelog luka

–  1 kašika maslinovog ulja

– 2 kašike limunovog soka

–  so

– biber

 

 Priprema:

Dinstajte u maslinovom ulju – dodajte usitnjen bijeli luk i špinat. Nakon što je smjesa gotova, ubacite je u blender i dodajte svjež avokado, maslinovo ulje, limunov sok, biber i so. Blendajte dok ne postane kremasto. Ovaj sos pomiješajte s prethodno skuhanom i ocijeđenom tjesteninom, i odmah servirajte.

 

Cheesecake

 

 

 

Sastojci:

 

Tijesto:

– 250 g brašna

– 125 g maslaca

– 100 g šećera

– žumance

 Nadjev:

– 250 g svježeg sira

– 100 g šećera

– prašak za puding od vanilije

– naribana korica limuna

– 4 jaja,

– 2 i 1/2 dl slatkog vrhnja

– 500 g jagoda

– preljev za tortu (crveni)

 

 Priprema:

Napravite brzo tijesto od brašna, maslaca, šećera i žumanca. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite na dva sata u frižideru. Kada se tijesto ohladi razvaljajte ga na pobrašnjenoj radnoj površini, te njime obložite dno i rubove okruglog kalupa. Viljuškom izbockajte tijesto i pecite ga desetak minuta u šporetu zagrijanom na 200°C. Sjedinite sir sa šećerom, pudingom, limunovom korom i jajima – sve dobro izmiksajte. Vrhnje izmiješajte i dodajte smjesi. Nadjenite tijesto pripremljenom smjesom i pecite oko 45 minuta. Ostavite ga neka se malo ohladi. Jagode poredajte na kolač.