29. SARAJEVSKE VEČERI MUZIKE: Svjetska umjetnička imena i Bogat program

Uz zvuke najpoznatijih djela klasične muzike u izvedbi svjetskih umjetničkih imena, 29. Sarajevske večeri muzike se već tradicionalno vraćaju na veliku scenu Sarajeva u maju 2023. godine! Okupljeni oko zajedničkog cilja da bosansko-hercegovačkoj publici u svakom izdanju pružimo životnu priliku da prisustvuju nastupima vodećih muzičkih umjetnika današnjice, ali i potaknemo razvoj profesionalizma domaćih izvođača i kompozitora, 29. SVEM 2023 ponovno nudi iznimno bogat koncertni program.

U impozantnom ambijentu koncertne dvorane Narodnog pozorišta Sarajevo, publika će i ovoga puta imati priliku da potraži kartu više kako bi prisustvovala koncertima pijaniste Simona Trpčeskog prefinjene izražajnosti i virtuoznosti koja ga je hitro lansirala u svjetski vrh pijanizma, te koncertu zatvaranja koji će biti održan u čast 100 godina Sarajevske filharmonije na kojem će nastupiti jedan od najvećih klarinetista današnjice – Andreas Ottensamer, koji već godinama ne napušta sami vrh liste svjetskih klarinetista. Pored koncerata za solistu i orkestar, pri ovogodišnjem Festivalu će se održati i niz koncerata za kamerne sastave vrhunskih izvođača u koncertnoj dvorani Cvjetko Rihtman, počevši koncertom violistice Etleve Karadže i pijanistice Sonje Radojković, zatim gudačkog kvarteta SA Sinfonietta, te RomAn Dua.

S velikim nestrpljenjem i iščekivanjem ovogodišnjeg izdanja 29. Sarajevskih večeri muzike želimo našoj publici ponuditi isključivo najbolje muzičke sadržaje, kao znak zahvalnosti što nas vjerno prati posljednjih gotovo 30 godina, te svake godine s nama proživljava momente u kojima Sarajevo postaje centrom muzičkog, umjetničkog i kulturnog zbivanja.