Znate li kako je nastao somun i po čemu je dobio ime?

Pored toga što se služi uz ćevape, somun je danas postao karakteristično sarajevsko ramazansko pecivo, bez kojeg je iftar nezamisliv. Međutim, mnogi uopšte ne znaju kako je tačno somun nastao i po čemu je dobio ime. To vam otkrivamo u nastavku…

Kada je Gazi Husrev-beg došao u Sarajevo 1521. godine, naredio je izgradnju musafirhane kako bi putnici namjernici tu mogli spavati, te imaret (narodnu kuhinju) kako bi se u njemu mogli hraniti.

\"\"

Imaret je bio tako dobro opremljen da su u njemu, privučeni ukusnim jelima, osim siromaha i putnika, počeli jesti i pripadnici viših staleža, pa je čak i sam Gazi Husrev-beg tu često uživao u domaćim specijalitetima.

– Somun je prvi napravio Gazi Husrev-begov intendant (glavna osoba zadužena za opskrbu vojske). Gazija je svog intendanta zadužio da za potrebe imareta napravi posebno pecivo koje će biti ukusno, jednostavno, te brzo napravljeno. Intendant je iskoristio turski recept uz blago prilagođavanje – kazao je za Faktor.ba Mufid Garibija, arhitekta i vrsni poznavalac historije Sarajeva.

On dodaje da je Gazi Husrev-begov intendant bio turskog porijekla, a prezivao se Somun, po kojem je ovo popularno sarajevsko pecivo i dobilo ime.

– Intendant koji ga je napravio, osmislio je i zanimljivu šaru na somunu koja podsjeća na mušebak (drvena rešetka na prozorima ženskih prostorija u muslimanskim kućama).

– Somun je poseban i zbog sjemenki ćurekota. Intendant je ćurekot stavio zbog preporuke Muhammeda, a. s., koji ističe da je ljekovit i da donosi berićet – ističe Garibija.

RECEPT

Sastojci:

– kilogram brašna

– 10 gr kvasca

– supena kašika šećera

– mala kašika soli

– 700 ml hladne vode

– ćurekot po želji

Priprema:

 So, šećer, kvasac i malo vode – stavite u zdjelicu (sačekajte da kvasac „nadođe“). U posudu s brašnom dodati ovu smjesu, te s hladnom vodom zamijesiti malo rjeđe tijesto (prilikom miješanja tijesta uvijek povlačiti rukom tijesto s vanjske strane ka unutrašnjosti. S obzirom na to da je tijesto mekano – nekima je lakše da tijesto mijese drvenom kašikom. Ostaviti tijesto da stoji sat. Nakon toga, otkinuti rukom onoliko loptica koliko somuna želite napraviti od njega (na jednoj ruci držite lopticu tijesta, a drugom rukom povlačite krajeve tijesta. Sredinu tijesta ne smijete dirati). Kada ste tijesto razvukli na veličinu promjera od 20 do 30 cm položiti ga na pobrašnjenu podlogu. Potom uzeti metalnu šipku, umjesto koje mogu poslužiti tupa strana noža ili drvene čačkalice za ražnjiće, te time lagano pritiskati tijesto, dok ne napravite mrežicu (Ove šare omogućit će tijestu da tokom pečenja diše, te da somun bude šupalj u sredini). Prije nego krenete s pečenjem somuna – morate rernu zagrijati na najjaču temperaturu. Ubacite u rernu prazan pleh na kojemu ćete peći somune da se dobro zagrije.

Kada su pleh i rerna dovoljno vreli, uzmite somun na dlan, pokvasite ga s gornje strane malo s vodom i pospite ćurokotom. Somune treba pažljivo složiti na pobrašnjen pleh i peći 5-10 minuta, ovisno o tome koliko jaku rernu imate.