“ŽENOM SE NE RAĐA, ŽENOM SE POSTAJE” – tema koja je obilježila 15. \’\’Ladies In by Jana\’\’ u Sarajevu

U sarajevskom Narodnom pozorištu, u srijedu, 12. aprila, održan je 15. po redu \’\’Ladies In by Jana\’\’ event, koji je okupio više od 300 poslovnih žena

Kako svaki \’\’Ladies In\’\’ event ima svoju poruku, tako je i ovaj protekao u znaku žene, njenog postojanja, djelovanja, zdravlja i očuvanja istog.

Predstava koju su organizatori odabrali za ovu posebnu noć bila je \’\’Otkrivanje žene\’\’, fenomenalna drama Harisa Pašovića, koja niti jednu gošću nije ostavila ravnodušnom. U skoro 3 sata trajanja prestave, stale su sve emocije koje žene svakodnevno prolaze, od žala za nekim boljim vremenima, tuge, plača, suza radosnica, pjesme, što je i doprinijelo da se o ovom događaju govori i danima poslije.

  • Mene je u mnogome inspirisala Emma Goldman, američka anarhistkinja. Jasno, fenomenalan je rad Simone de Beauvoir koju i citiram u drami “Otkrivanje žene.” Njena ideja: “Ženom se ne rađa, ženom se postaje” i danas odjekuje. Bilo je prirodno da u dramu uključim ideje i umjetničke forme koje su značajno obradile neke aspekte teme. Citirao sam bošnjačku i srpsku usmenu književnost; umjetnice popularne muzike Madonnu, Marinu Tucaković i Fahretu Jahić Brenu; stočarku Renatu Prnjković. U grafičkom rješenju citirali smo Irvinga Penna; u scenografiji smo odlučili za brutalizam, a u kostimu smo citirali Coco Chanel. To sve govori koliko je ova tema složena; koliko nije moguće o njoj govoriti izolirano od ljudi koji su na značajn način unaprijedili misao o ženi. Sve ono što smo obuhvatili u “Otkrivanju žene” je tek mali dio, sada već nepreglednog rada miliona žena i muškaraca. Bit ćemo sretni ako “Otkrivanje žene” doprinese novom dijalogu o ženama i muškarcima u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. I da – često se kaže: “čovjek i žena.” To je pogrešno. Ispravno je “muškarac i žena.” Jer, žena je čovjek. –  kazao je Haris Pašović.

Nakon Sarajeva, \’\’Ladies in by Jana\’\’ nastavlja svoju aprilsku \’\’turneju\’\’, i već 18. aprila su u HNK Mostar, zatim slijedi Narodno pozorište RS u Banja Luci, 20. aprila, a za kraj mjeseca očekuje nas event u Tuzli, 25. aprila, u Narodnom pozorištu.

Prijatelji koji iz mjeseca u mjesec podržavaju ovaj jedinstveni projekt su: Jana, voda s porukom ljubavi, Sarajevski kiseljak, For the hunters, Le Petit Marseillais, Podravka (Dolcela), Carmen Line, Optika Durak, Red Bull, Vinogradi Nuić, Velux, BSO, Hayat TV, Pink BH, Faktor.ba, Senzacija.ba, Ekskluziva.ba, Ladies In Magazine, In Store Magazin i In HoReCa Magazin.