Zašto svaki dan trebamo čitati 30 minuta?

Čitanje od najranije dobi je važno. Što djeca ranije počnu čitati knjige, bit će im lakše kasnije u životu. Naime, čitanje utječe na cjelokupan djetetov razvoj. Djeca kojima roditelji čitaju knjige, dok su bebe nekoliko puta sedmično, kasnije pokazuju bolje rezultate na testovima inteligencije.

Čitanje je jednako važno i u kasnijoj dobi. Kada se prakticira tokom života, čitanje može pomoći u održavanju i funkcioniranju zdravog mozga. Jednostavno rečeno, snaga riječi povećava snagu mozga.

VJEŽBA ZA MOZAK

Naime, čitanje knjiga (bilo kojeg žanra) tjera mozak da misli kritički i da povezuje jedno poglavlje s drugim i s vanjskim svijetom.

Kada povezujemo, mozak doslovno kreira nove puteve između regija u sva četiri režnja i obje hemisfere mozga. Tokom vremena te neuronske mreže mogu promicati brže razmišljanje i mogu pružiti veću odbranu od najgorih učinaka kognitivnog propadanja.

Čitanje nečeg što ispunjava um i izlaže vas novim riječima, frazama i činjenicama ima mentalne prednosti.

OBOGAĆUJE RJEČNIK I ŠIRI VIDIKE

Bogat vokabular može dovesti do otpornijeg uma, ono što naučnici nazivaju kognitivnim rezervama. To se može opisati kao sposobnosti mozga da se prilagodi na oštećenja.

Baš kao što će vaše krvne stanice stvoriti ugrušak nakon posjekotine na koljenu, kognitivne rezerve pomažu moždanim stanicama pronaći nove mentalne puteve oko oštećenih područja izazvanih primjerice moždanim udarom, demencijom i drugim oblicima propadanja, piše zadovoljna.hr

Vokabular je otporan na starenje, a ako imate bogat vokabular, to može značajno odgoditi mentalno propadanje. Učenje stranih riječi također ima važne kognitivne prednosti.

Učenje nečega novoga, kao na primjer sviranje instrumenta ili učenje drugog jezika, jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za vaš mozak u bilo kojoj životnoj dobi.

Poligloti su tako jači na multitaskingu, imaju bolje pamćenje i bolje fokusiranje na važne informacije od jednojezičnih govornika.

Foto: Freepik