Zašto jesti kvinoju?

Zanimljiva činjenica je da sadrži više kalcija od mlijeka i više proteina od mesa. Ova visokohranjiva namirnica bila je jedna od osnovnih prehrambenih namirnica u carstvu Inka, a danas je glavna namirnica u NASA-inim putovanjima u svemirske misije…

Zrno kvinoje sadrži 12 od 16 posto bjelančevina te svih devet esencijalnih aminokiselina, koje su svakom organizmu potrebne za stvaranje proteina. Bogata je vlaknima, željezom, magnezijem, riboflavinima, manganom i raznim vitaminima. Smanjuje razinu holesterola i snižava krvni pritisak te pravi ravnotežu šećera u krvi.

Kvinoja je savršena zamjena za meso u prehrani vegetarijanaca te je, istovremeno, u potpunosti bezglutenska namirnica. Posjeduje antioksidativna svojstva, pomaže u borbi s migrenama, regulira probavu te pomaže u mršavljenju, piše wall.hr.

Okus zrna kvinoje sličan je okusu orašastih plodova, a jestivi su svi dijelovi biljke pa ju je moguće koristiti u pripremi svih jela na različite načine.