Police – nezaobilazan dekorativni element

Razvojem modernih alata i mašina za obradu materijala za izradu namještaja, praktično danas ne postoji oblik ili materijal koji ne može poslužiti kao polica.   

\"\"

Piše: Elma Rahmanović dipl.ing.arh – Biro387 Sarajevo

Prema konkretnoj namjeni, određuje se njihova konstrukcija – nosivost, postojanost, materijalizacija… Naravno, ako se još prepustite mašti, granice su nedostižne, a vaše police postaju ukrasne skulpture. Police su univerzalno rješenje za svaki prazni zid. S obzirom na to da ne zahtijevaju kompleksniju konstrukciju radi opterećenja nošenih predmeta, mogu se montirati i fiksirati na zidove čak i skrivenim nosačima.

U zavisnosti od potpornih elemenata, dodaju se i vertikalna ili dijagonalna ojačanja ili leđa. Sigurnosni faktor se ne smije zanemariti, naročito ako je u pitanju uvođenje polica u dječijim sobama i dijelove prostorija koje su im dostupne. Tada se ojačanja i dodatna fiksiranja za zid uvijek preporučuju. Volimo ih kao opciju, jer je načina za uređenje polica bezbroj. Uvijek djeluju atraktivno i često se nalaze u sistemu kompozicija ili “pratnji” TV komoda. Čine interesantne kompozicije asimetričnim redanjem ili sintezom u različite oblike na zidovima koji nisu upotpunjeni drugim komadima namještaja. Svaki put kada vam zid postane monoton, samo trebate promijeniti raspored elemenata na policama, dodati neki manje ili više upečatljiv detalj – i to je to, enterijer je ponovno osvježen.

Savremeni dizajn zasniva se na rješenjima koja se neće suprotstavljati ostalim elementima enterijera i okupirati prostor.

\"\"

Setovi modularnih prostornih jedinica, koje jednostavnom montažom grade jednu ili više cjelina, najčešći su dizajnerski izazov za kreiranje polica u posljednjih nekoliko godina. Tendencije savremenog dizajna baziraju se na širem spektru mogućnosti oblikovanja konačnog sistema, koji se jednostavno može inkorporirati u prostorije različitih namjena i dimenzija.

Ukoliko zamišljeni dizajn police ne možete naći u prodavnicama namještaja, svakako nemojte odustati od svoje ideje. Potražite radionice, stolarije ili prodavnice namještaja koji vaše ideje mogu realizirati po mjeri i želji. Police su komad namještaja za koji uvijek postoji rješenje!

Također je moguće police kombinirati s drugim elementima namještaja, kao što su zatvoreni ormarići, ladice… U stanovima s malom kvadraturom police se često koriste kao pregradni elementi kojima se prave određene funkcionalne, ali i estetske cjeline, a da pri tome vizuelno ne smanjuju prostor poput zidova. Zahvalne su za popunjavanje svih neiskorištenih džepova, prostore ispod stepenica, niše, uglove ispod kosina u potkrovljima i sl. Varijante nosača polica su zaista mnogobrojne.

Od nevidljivih za tzv. lebdeće police, do masivnih metalnih i drvenih, rustikalnog izgleda idealnih za biblioteke ili radne sobe gdje takve police daju unikatni pečat. Za odabir polica najbitnije je određivanje njihove funkcije prema kojoj će se dalje usvojiti dizajn, konstrukcija i, naravno, završna obrada. Police će enterijer učiniti potpunim, kako u dekorativnom, tako i u ličnom, intimnom smislu – one su ogledalo individualnosti – nosioci uspomena i ličnih predmeta koji se na njima izlažu.

Organizirajte sadržaj na svojim policama tako da imaju karakter i odražavaju vaš stil. Budite odvažni, koketirajte s dobrim ukusom i upotrijebite police na različite načine, tako da vaš prostor ili dom nikad ne bude monoton ili dosadan. Uz ostale dekorativne dodatke, dobro osmišljene police svakom prostoru daju ono nešto.

Foto:Freepik