Zašto je 1. april dan šale?

Zašto baš prvi dan aprila? Zašto šala? Još uvijek nije pouzdano utvrđeno kada je počelo zbijanje šala na 1. april. Mnogi stručnjaci vjeruju da je taj običaj u Evropi nastao krajem srednjeg vijeka kao \”Dan svih luda\”.

Aprilili

Zašto baš prvi dan aprila? Zašto šala? Čemu se ljudi smiju? Na ova i još poneka pitanja odgovore možete pronaći u tekstu koji slijedi.

Simbolika prvog aprila

U 16. vijeku, u Francuskoj se kao početak nove godine uzimao prvi april. Slavilo se svuda, sa raskalašnim zabavama, uz dosta vina i poslastica, do kasnih jutarnjh sati.

Prvi „prvi“ April

Tradiciju dočekivanja Nove godine u proljeće prekinuo je Papa Grgur 1562. godine, kada je kao početak nove, kalendarske, godine uzet prvi dan januara. Međutim, među brojnim podanicima katoličke crkve, bilo je onih koji se sa odlukom uvaženog pape nisu slagali, kao i onih koji za tu odluku jednostavno – nisu čuli. Oni su nastavili da novu kalendarsku godinu počinju prvog dana aprila, što je za ostatak stanovništva bio odličan povod za izrugivanje slavljenika i zbijanje šala na njihov račun. 

Slavljenici su nazivani \”aprilskim budalama”, i bili su predmet brojnih šala, od kojih je najčešća bila da ih ubjeđuju kako je nešto istina, iako je potpuna laž.

Aprilska riba – “Poisson d\’Avril”

Danas se u Francuskoj prvi dan aprila obilježava kao dan “aprilske ribe” odnosno \”Poisson d\’Avril.\” Djeca širom Francuske zbijaju šale sa svojim vršnjacima tako što im na leđa kače ribe, napravljene od papira. Kada nosilac ribe otkrije “plijen” na leđima, za njim ostala djeca, koja su učestvovala u kačenju, govore “Aprilska riba”.

1. april u SAD-u

Amerikanci na prvi april zbijaju šale sa prijateljima i strancima. Jedna od najpoznatijih šala na 1.april (ili na \”Dan budala\”, kako se još ovaj dan popularno naziva ) u Americi je da se upre prstom u cipele sagovornika i kaže :“odvezana ti je pertla”.

U 19. vijeku, američki učitelji su se sa svojim đacima šalili tako što su upirali prstom u nebo i iznenađeno govorili: “ Pogledaj, jato pingvina!”. Popularna šala među američkim školarcima je da jedni druge ubjeđuju da je škola otkazana, iz raznih, uglavnom, nevjerovatnih, razloga. Koja god da je šala u pitanju, kada neko nasedne, u Americi se obavezno kaže “Aprilska budalo!\” (“April Fool!\”).

Prvoaprilske šale

Najčešći vid prvoaprilskih šala su praktične šale. Naprimjer, zamijeniti šećer sa soli u prvoj jutarnjoj kafi ili naviti sat vremena ranije ili kasnije kako bi neko zakasnio ili došao mnogo ranije, glumiti da ste neko ko niste, itd. Neke prvoaprilske šale su kratke, a neke znaju da se rastegnu skoro do ponoći, kada se “žrtva” najčešće uveri da je bila predmet šale. Koji god da je način i koliko god da traje, suština je da prvoaprilska šala ne treba nikog da uvrijedi niti povrijedi – jer to nije smješno.

Uspješna prvoaprilska šala je ona nakon koje se svi smiju, a najviše osoba koja je bila “žrtva” iste. Poznati američki humorista i pisac Mark Tvejn je na temu prvoaprilskih šala izjavio : “Prvog dana aprila saznajemo kakvi smo ostalih 364 dana u godini”.

Foto: Freepik